15.04.18

Στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη - Στο πλευρό όλων των Ελλήνων πολιτών, για άλλη μια εβδομάδα

Την Τετάρτη 11 Απρίλη, βρεθήκαμε στο Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού, όπου η Ζωή συνάντησε τον απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη, και ανέλαβε την υπεράσπισή του στο αίτημα του, μαζί με την ήδη συνήγορό του Ηλέκτρα Λύδα Κούτρα.

Ο Βασίλης έχει περάσει όλη την ενήλικη ζωή του στη φυλακή και κατέκτησε το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Τελείωσε το Λύκειο με βαθμό 19,9, πέρασε δεύτερος στο Πολιτικό της Νομικής και πέρασε με άριστα τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου που έδωσε από τη φυλακή. Το Υπουργείο με εκδικητικό τρόπο αρνείτο την χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών με βραχιολάκι στο Βασίλη εξωθώντας τον στο θάνατο.

Ο Βασίλης Δημάκης έφτασε στο σημείο να μην διστάσει να θυσιάσει ακόμα και την ίδια του τη ζωή στον τον αγώνα του και στο παράδειγμά του για εκπαίδευση. Βρισκόταν επί 30 ημέρες σε απεργία πείνας και επί 8 ημέρες σε απεργία δίψας, γεγονός που αποδεικνύει τη θέληση αυτού του ανθρώπου να ζήσει με αξιοπρέπεια.

Την Παρασκευή 13 Απριλίου η αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει ο Βασίλης Δημάκης, απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Φυλακών Κορυδαλλού, με εντολή του Κοντονή. Αποδεδειγμένα ο Εισαγγελέας των φυλακών είχε επισκεφθεί την προηγούμενη ημέρα το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Την Παρασκευή στις 8μ.μ. βρεθήκαμε έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου οι συνήγοροί του Ζωή Κωνσταντοπούλου και Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα να ζητήσουν από τον Κοντονή να δώσει τέλος στην αργή δολοφονία του Βασίλη Δημάκη, που συνεχιζόταν εν γνώσει του και με προσωπική του ευθύνη και συμμετοχή. Ωστόσο, ο Κοντονής ήταν άφαντος, ενώ μας ενημέρωσε η ασφάλεια του κτιρίου ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν άδειο (Παρασκευή απόγευμα!!) και πως δεν υπήρχε κανείς να δεχθεί το αίτημα. Η αστυνομική παρουσία ήταν ασφυκτική και εκείνο το απόγευμα, για να φυλάει ένα «άδειο κτίριο» από φοιτητές και πολίτες αλληλέγγυους στο Βασίλη.

Τελικά, το Σάββατο 14 Απριλίου, το Υπουργείο δέχθηκε να δοθούν άδειες στον Βασίλη Δημάκη για να παρακολουθήσει τη Σχολή του. Η σχετική διαβεβαίωση δόθηκε επίσημα στον ίδιο τον Βασίλη από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου κ. Δουλάμη που τον επισκέφθηκε, την ώρα που ο Βασίλης ήταν ετοιμοθάνατος. Ο Βασίλης σταμάτησε την απεργία δίψας και μεταφέρθηκε σε κανονικό Νοσοκομείο.

Είμαστε περήφανοι που στηρίξαμε τον Βασίλη, τόσο κινηματικά όσο και νομικά με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ως συνήγορό του. Ο Βασίλης διεκδίκησε με σθένος και αξιοπρέπεια, με όπλο τη ζωή του και το δίκιο του, το αναφαίρετο δικαίωμά του στην μόρφωση και στην εξέλιξη.

Την Τετάρτη 11 Απριλίου, δώσαμε το παρών έξω από το συμβολαιογραφείο της Βασιλικής Βαλσαμίδου, στην οδό Σταδίου 43, εναντίον της διενέργειας πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας συμπολίτη μας, όπου έγιναν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης από την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και αποχωρήσαμε. Η Πλεύση Ελευθερίας δίνει το παρών σε κάθε δράση εναντίον της διενέργειας παράνομων πλειστηριασμών, από την περίοδο των Ειρηνοδικείων μέχρι την δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Αυτή τη στιγμή είναι επιτακτική η ανάγκη χρησιμοποίησης και άλλων, προσφορότερων μέσων, πέραν της διαμαρτυρίας, για να καταφέρουμε να προστατεύσουμε την υφαρπαγή κάθε λαϊκής κατοικίας. Για το σκοπό αυτό, εργαζόμαστε στο πεδίο των επόμενων νομικών και κινηματικών ενεργειών μας, με άξονα όσα εξαγγείλαμε στην πρόσκλησή μας σε Συμβολαιογράφους και Δικηγόρους για συστράτευση και τις βάσεις που θέσαμε, στις 28 Μαρτίου, στην Κέρκυρα.

Κατά τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν επίσης κρίσιμες εξελίξεις στο ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και ειδικότερα στην υπόθεση του ηλεκτρονικού συστήματος/πλατφόρμας πλειστηριασμών (www.eauction.gr).  Μέχρι πρότινος το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών βρισκόταν στον αέρα, λόγω ανυπαρξίας σύμβασης μεταξύ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών και της εταιρείας Newsphone Hellas, ιδιοκτησίας συντοπίτη του Κοντονή που ανέλαβε με απευθείας ανάθεση, με φωτογραφική τροπολογία, το έργο. Για την παρανομία αυτής της διαδικασίας είχαμε ήδη από τα τέλη του 2017 προχωρήσει σε νομικές ενέργειες, ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς, μεταξύ άλλων.

Στις 5 Απριλίου 2018, υπογράφηκε, από τον υπόδικο Πρόεδρο των Συμβολαιγράφων Ρούσκα, η σύμβαση παροχής υπηρεσιών υποστήριξης του ηλεκτρονικού συστήματος πλειστηριασμών μεταξύ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου και της Newsphone Hellas. Η συγκεκριμένη υπογραφή είναι παράνομη, αφού δεν στηρίχθηκε σε νόμιμη και έγκυρη εξουσιοδότηση του Συλλόγου.

Η υπογραφή της σύμβασης αυτής λίγες μέρες πριν το τέλος της θητείας του Δ.Σ. του Συλλόγου, οδηγεί το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε άλλο επίπεδο, καθώς περιέχει, καθ´υπαγόρευση των δανειστών, των τραπεζών και της Κυβέρνησης, νέους όρους και διατάξεις, με τους οποίους επιχειρείται η συγκάλυψη και η νομιμοποίηση του εγκλήματος. 

Η Πλεύση Ελευθερίας και η Δικαιοσύνη για Όλους επεξεργάζονται τη σύμβαση αυτή, με ομάδα δικηγόρων, συμβολαιογράφων και νομικών, προκειμένου να έλθουν στην επιφάνεια όλες οι αδιαφανείς ρυθμίσεις της σύμβασης, οι παρανομίες σε πλήθος διατάξεών της, καθώς και για να καταδειχθεί η συμπαιγνία, μέσω αυτής, εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών και της κοινωνίας και υπέρ των τραπεζών, της εταιρείας παρόχου και μίας μικρής ομάδας συμβολαιογράφων.

Το επόμενο διάστημα η Πλεύση Ελευθερίας θα διευρύνει και θα αναβαθμίσει αυτόν τον αγώνα, με αφετηρία την παραπάνω δράση εναντίον της σύμβασης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.