ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ - Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 8 Δεκεμβρίου 1976.
Δικηγόρος, μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης, ειδικευμένη στο Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Πολιτική Δραστηριότητα
Επικεφαλής της πρωτοβουλίας για την Ίδρυση της Πλεύσης Ελευθερίας (Απρίλιος 2016), ενός κόμματος-κινήματος, μέσα από την κοινωνία, με στόχο την απελευθέρωση από τα δεσμά του Μνημονίου, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με Δικαιοσύνη, Διαφάνεια και σεβασμό στα Δικαιώματα όλων. Για την Διαγραφή του Χρέους και την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και όλων εν γένει των αξιώσεων της χώρας. https://www.plefsieleftherias.gr/
Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων από τον Φεβρουάριο 2015 ως τον Σεπτέμβριο 2015, η νεότερη μέχρι σήμερα Πρόεδρος της Βουλής, η πρώτη Πρόεδρος Βουλής που προερχόταν από την Αριστερά.
Ιδρύτρια της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Βουλής των Ελλήνων (Απρίλιος 2015), η οποία εξέδωσε δύο Προκαταρκτικά Πορίσματα, τον Ιούνιο 2015, για τον παράνομο χαρακτήρα του μνημονιακού δημοσίου χρέους της Ελλάδας και την δυνατότητα κυριαρχικής αποκήρυξής του και τον Σεπτέμβριο 2015, για τον παράνομο χαρακτήρα του 3ου Μνημονίου. Η Επιτροπή αυτή είναι μέχρι σήμερα η 1η και η μόνη θεσμική Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους που έχει συσταθεί σε επίπεδο κράτους-μέλους της Ε.Ε., αποτέλεσε και αποτελεί αγκάθι στα σχέδια επιβολής του παράνομου χρέους στον ελληνικό λαό και για το λόγο αυτό το Μνημονιακό Καθεστώς σταμάτησε τις εργασίες της, κλείδωσε τα γραφεία της και κατέσχεσε παράνομα τα αρχεία της. Η Επιτροπής επανασυγκροτείται με τη μορφή Σωματείου, με πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και ομόφωνη απόφαση των μελών της. http://debt-truth.gr/
Πρόεδρος της Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, η οποία επανασυγκροτήθηκε και αναβαθμίσθηκε με πρότασή της ως Προέδρου της Βουλής, τον Μάρτιο 2015. Εκπροσώπησε την Επιτροπή στο Παγκόσμιο Διακοινοβουλευτικό Φόρουμ κατά της Γενοκτονίας, στο Ερεβάν Αρμενίας από όπου εκδόθηκε Διακήρυξη με αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Ασσυρίων (Απρίλιος 2015), στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 70 χρόνων από τη μεγάλη νίκη των λαών κατά του φασισμού και ναζισμού στη Μόσχα (9 Μαίου 2015), στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 Χρόνια από το κλείσιμο του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης στο Μάουτχάουζεν, ως Πρώτη Πρόεδρος της Βουλής που επισκέφθηκε το Μνημείο των Ελλήνων Θυμάτων, καθώς και στο Δίστομο και ανέδειξε το Ειδικό Πόρισμα της Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που περιέχει συγκεκριμενοποιημένη εκτίμηση των ελληνικών αξιώσεων έναντι της Γερμανίας από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (Απρίλιος 2015-Αύγουστος 2015), η οποία, στο σύντομο βίο της, ανέσυρε την υπόθεση του σκανδάλου Siemens και την υπόθεση του σκανδάλου της Λίστας Λαγκάρντ και διαλύθηκε με σύμπραξη όλων των κομμάτων της Βουλής και με αντίσταση λίγων βουλευτών, όταν συγκεκριμενοποιήθηκε ο «κίνδυνος» της-με πρότασή της- βίαιης προσαγωγής του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ι. Στουρνάρα προκειμένου να καταθέσει για την εμπλοκή του στην υπογραφή του άκυρου συμβιβασμού με τη Siemens.
Στις ευρωεκλογές 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι μέλος του κόμματος.
Εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο 2012, τον Ιούνιο 2012 και τον Ιανουάριο 2015. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, αναδείχθηκε πρώτη στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας. Έγινε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο 2012, μετά και τη δεύτερη εκλογή της ως βουλευτή, με σκοπό τη δημιουργία ενός κόμματος των μελών, που όμως ποτέ δεν έγινε πράξη. Στην πρώτη Συνδιάσκεψη εξελέγη 4η σε ψήφους, ανάμεσα σε 100άδες υποψηφίους. Στο Ιδρυτικό Συνέδριο τον Ιούλιο 2013 δεν έθεσε υποψηφιότητα για την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, αναφερόμενη στην ανάγκη να εμπλακούν ενεργά περισσότερα πρόσωπα και να μην υπάρχει συγκέντρωση ρόλων και θέσεων, για τη δημιουργία ενός νέου υποδείγματος δημοκρατικών διαδικασιών.
Κατά την περίοδο 2012-2015, υπηρέτησε τους συμπολίτες της από τη θέση της βουλευτή Α’ Αθήνας, της Υπεύθυνης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του μέλους της Επιτροπής Παρακολούθησης των Μνημονίων, του μέλους της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, της Εισηγήτριας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την Υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ και συντάκτριας του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ, της Εισηγήτριας στην πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Υποστήριξε στη βουλή ενστάσεις αντισυνταγματικότητας των μνημονίων και υπήρξε η κυρίως ομιλήτρια εναντίον των διατάξεων που διευκόλυναν τη διαφθορά και τη διαπλοκή. το Μάιο 2014 επιμελήθηκε τη Μαύρη Βίβλο της ντροπής, οπού καταγράφονται δεκάδες τροπολογίες της ντροπής και μεθοδεύσεις κοινοβουλευτικού ξεπλύματος σκανδαλών. Είχε πρωτεύοντα ρόλο στην καταγγελία, ανάδειξη και διερεύνηση μεγάλων σκανδάλων όπως του συμβιβασμού με τη Siemens, των υποβρυχίων, της λίστας Λαγκάρντ, της δράσης του ΤΑΙΠΕΔ, της παραχώρησης του ψηφιακού φάσματος στην Digea, της σύλησης της περιουσίας της ΕΡΤ.
Έμεινε και παραμένει πίστη σε όσα ενέπνευσαν την απόφαση της να παρέμβει σε κεντρικό πολίτικο επίπεδο για την υπεράσπιση της κοινωνίας, της δημοκρατίας και της πατρίδας. Καταψήφισε όλα τα προαπαιτούμενα και το 3ο μνημόνιο, ως Πρόεδρος της Βουλής και αντιστάθηκε στη βίαιη επιβολή των δανειστών και τη διάλυση του κοινοβουλίου. Το Σεπτέμβρη 2015 συνεργάσθηκε με όσους αντιστέκονταν, ως ανεξάρτητη υποψήφια με την ΛΑ.Ε., δίνοντας μια μάχη που ήταν επιβεβλημένο να δοθεί, ακόμη και με εντελώς άνισους όρους. Έκτοτε δίνει αγώνα για να υπερασπισθεί το ΟΧΙ του λαού μας στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και το δικαίωμα των ζωντανών ανθρώπων, των νέων και των επόμενων γενεών να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον και τη ζωή τους.
Σπουδές - Φοιτητικά Χρόνια
Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, από όπου και πήρε το πρώτο της πτυχίο. Ήταν μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και εξελέγη μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1995. Ήταν επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής (ELSA). ενώ παράλληλα συμμετείχε στο Πρόγραμμα παροχής δωρεάν Νομικής Βοήθειας του Δ.Σ.Α. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.
Ως μέλος της ELSA συμμετείχε στον Συνασπισμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, παρακολουθώντας τις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη και το Διεθνές Διπλωματικό Συνέδριο στη Ρώμη, από όπου και έστειλε ως πρώτη ανταπόκριση την είδηση της ψήφισης του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Το 1998-1999, φοιτήτρια Erasmus στη Νομική Σχολή Παρισιού 10 Ναντέρ, έλαβε και το πτυχίο maitrise στο Δημόσιο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
To 1999-2000 έκανε το μεταπτυχιακό της στη Νομική Σχολή της Σορβόννης, με αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο και την Αντεγκληματική Πολιτική στην Ευρώπη.
Κατά την περίοδο 1998-2000 συμμετείχε στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Κρατουμένων στις γαλλικές φυλακές, παραδίδοντας μαθήματα αγγλικών σε κρατουμένους στις φυλακές της Fresnes. Επίσης, αρθρογραφούσε στο νομικό περιοδικό της Σορβόννης «Revue L’ Astree».
Κατά το πρώτο 7μηνο του 2001, έκανε πρακτική στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.
Ήδη από το 1999 είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης ποινικού Δικαίου και των Νέων Ποινικολόγων, συμμετέχοντας με εισηγήσεις σε συνέδρια στις Συρακούσες, τον Νότο, το Τόκυο.
Το 2001-2002, έλαβε δεύτερο μεταπτυχιακό από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη, με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Ποινικό Δίκαιο, εθνικό και διεθνές. Εκτός από τον μεταπτυχιακό τίτλο, της απονεμήθηκε ειδική διάκριση στο διεθνές δίκαιο. Παράλληλα με τις σπουδές της, έκανε πρακτική στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε. και παρείχε δωρεάν νομική βοήθεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, που κινδύνευε η στέγασή τους.
Επαγγελματική πορεία - επιστημονική δραστηριότητα
Από το 2003 μέχρι σήμερα, και με μοναδικό διάλειμμα την περίοδο κατά την οποία υπήρξε Πρόεδρος της Βουλής, ασκεί μάχιμη δικηγορία στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, με έμφαση στη δυναμική υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχοντας χειριστεί πολλές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία και την κοινή γνώμη.
Παράλληλα, συμμετέχει στον επιστημονικό διάλογο με παρουσιάσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια, αλλά και με αρθρογραφία.
Άρθρα της για σύγχρονα κοινωνικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα έχουν δημοσιευθεί και στον ελληνικό Τύπο.
Τον Μάρτιο 2003 υπέβαλε, ως δικηγόρος του θρυλικού δημοσιογράφου Ηλία Δημητρακόπουλου, μήνυση κατά του Χένρι Κίσινγκερ, για τη διεθνή εγκλήματα συνδεδεμένα με την εμπλοκή και συνεργασία της Κυβέρνησης Νίξον με τη Χούντα των Συνταγματαρχών, το πραξικόπημα στην Κύπρο και το σχέδιο δολοφονίας του ίδιου του Δημητρακόπουλου. Την ίδια χρονιά, υπήρξε μέλος της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που συνέταξε και υπέβαλε, τον Ιούλιο 2003, στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, μήνυση για διεθνή εγκλήματα, που διαπράχθηκαν από Βρετανούς αξιωματούχους στο Ιράκ.
Πολλά χρόνια αργότερα, ο Τόνι Μπλερ, εκ των μηνυομένων προσώπων, παραδέχθηκε δημόσια την διάπραξη διεθνών εγκλημάτων από βρετανούς υπό την ευθύνη του στο Ιράκ. Την περίοδο 2007-2012 υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου (AIDP), της οποίας είναι μέλος, έχοντας διοργανώσει και συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια και ομάδες εργασίας.