08.07.20

ΔΤ Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να αποπέμψει τον εαυτό του

Ζωή Κωνσταντοπούλου: ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να αποπέμψει τον εαυτό του

«Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να αποπέμψει τον εαυτό του». Με αυτή την απάντηση στην ερώτηση εάν ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να έχει αποπέμψει τον Νίκο Παππά, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στη διάρκεια συνέντευξής της στον Δ.Καμπουράκη και την Έ.Λάσκαρη, υπογράμμισε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός αυτονοήτως γνώριζε, αυτονοήτως ενέκρινε και αυτονοήτως έδινε εντολές για όσα έπραξε ο κ. Παππάς. Παράλληλα τόνισε ότι δεν συμφωνεί με την θέση του σημερινού Πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη ότι «αυτά είναι εσωτερικά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ»: «Δεν είναι καθόλου εσωτερικό θέμα κανενός κόμματος, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε είναι θέμα μικροπολιτικής. Αυτά τα οποία έχουν αποκαλυφθεί αφορούν την καρδιά της Δημοκρατίας, τον πυρήνα της Δημοκρατίας, τη Δημοκρατική Λειτουργία των θεσμών και αποτελούν πράξεις κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος. Αυτά λοιπόν δεν είναι εσωτερικά θέματα, ούτε πρέπει ο Ελληνικός Λαός να πιστέψει ότι υπάρχει τέτοια ανισότητα ενώπιον των νόμων που κάποιοι μπορούν να κάνουν κακουργήματα και να τη σκαπουλάρουν επειδή ήταν Πρωθυπουργοί και Υπουργοί και κάποιοι άλλοι ακόμη και με το πταίσμα ακόμη και να το πλημμέλημα, βρίσκονται προ του κινδύνου της στέρησης της ελευθερίας τους.»

 

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.plefsieleftherias.gr/h-z%cf%89%ce%ae-%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%bdline-07-07-2020/

 

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Δημήτρη Καμπουράκη και στην Έλενα Λάσκαρη

ΕΛ: Είστε χαρούμενη που δεν είστε στο ΣΥΡΙΖΑ τώρα που συμβαίνουν όλα αυτά;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το ότι δεν είμαι στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία συνειδητή επιλογή μου, την οποία ουδέποτε μετάνιωσα και νομίζω ότι οι λόγοι που έκανα την επιλογή αυτή είναι καθημερινά, ολοένα και πιο ξεκάθαροι. Νομίζω ότι έχει αποκαλυφθεί ενώπιον των πολιτών ένα πολύ βρώμικο παρασκήνιο, μίας ζοφερή συνθήκη στην οποία, εγώ προσωπικά, δεν θα ήθελα ποτέ να έχω οποιαδήποτε συμμετοχή και πιστεύω ότι και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αηδιάζει με αυτά που αποκαλύπτονται.

ΔΚ: Να ρωτήσω κάτι; Τώρα ειλικρινά, εντάξει, εσείς φύγατε νωρίς, μόλις υπογράψανε το μνημόνιο …

ΕΛ: Μπορούσατε να το φανταστείτε ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο;

ΔΚ: … μόλις υπογράψανε το μνημόνιο, φύγατε, κάνατε την επιλογή σας ευθύς εξαρχής κ.λπ. Περιμένατε όμως ας πούμε ότι θα μπορούσαν να φτάσουν σε τέτοιο σημείο, ρε παιδί μου;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, δεν το περίμενα. Βεβαίως όταν αποκαλύπτεται ότι εκείνοι οι οποίοι υπηρέτησαν μία εντελώς άλλη λογική και μία άλλη προοπτική τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων και πολιτικών δεσμεύσεων, ήταν τόσο…

ΕΛ: Το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν υπάρχουν ηθικά πλεονεκτήματα και αυτοί οι οποίοι την ηθική τους την κρεμάνε στην κρεμάστρα ως πλεονέκτημα είναι εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν τελικά ηθικές βάσεις και ηθικές αξίες. Όμως, επειδή με ρωτήσατε αν το περίμενα. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να φανταστώ, στους χειρότερους εφιάλτες μου, αυτόν τον ξεπεσμό. Βεβαίως, υπήρχανε κάποιες ενδείξεις και στη διάρκεια της δικής μου θητείας, στις οποίες πάντοτε αντέδρασα.

ΕΛ: Τι είδους ενδείξεις; Σε τι αναφέρεστε, κυρία Κωνσταντοπούλου;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Υπήρχαν ενδείξεις συμπεριφορών οι οποίες ήταν εκτός του πλαισίου, αν θέλετε, των βασικών αρχών που εγώ τουλάχιστον υπηρέτησα και υπηρετώ. Από την άλλη πλευρά ότι θα φτάναμε να παρακολουθούμε να αποκαλύπτεται η συναλλαγή, η ωμή συναλλαγή, το παζάρι, μεταξύ του κορυφαίου Υπουργού, του πρώτου τη τάξει Υπουργού και ενός προσώπου εμπλεκόμενου κατεξοχήν σε υπόθεση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και μιλώ για τη Λίστα Λαγκάρντ και ότι ο Υπουργός αυτός που είναι ο εξ απορρήτων και ο πιο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού θα έφτανε να παζαρεύει ακόμα και την ποινική αξίωση της Πολιτείας για μία τέτοια υπόθεση, ήταν έξω από κάθε φαντασία.

ΔΚ: Για το Μιωνή λέτε τώρα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, ναι, λέω για τη συνομιλία Παππά - Μιωνή.

ΔΚ:  Με τον Καλογρίτσα; Πώς το βλέπετε όλο αυτό;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το βλέπω εξίσου αποκρουστικό, εξίσου προβληματικό και, αν θέλετε, επειδή, ξέρετε, κάποια πράγματα είναι αυτονόητα, ρωτάνε, ήξερε ο Τσίπρας; Αυτονοήτως ήξερε. Είχε γνώση; Αυτονοήτως. Έδωσε εντολή; Αυτονοήτως. Μην παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες. Το ζήτημα είναι ότι και μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, που μέχρι προχθές δεν υπήρχαν, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίζεται αυτά τα πρόσωπα και αυτές τις συμπεριφορές με το επιχείρημα, προς την αντίπαλη πλευρά ότι, ναι, αλλά έχετε και εσείς σκάνδαλα. Μα είναι δυνατόν, η πολιτική, δηλαδή, είναι ένας διαγωνισμός ποιος έχει τα περισσότερα ή τα λιγότερα σκάνδαλα; Ντροπή δεν υπάρχει;

ΕΛ: Λέτε, αυτονοήτως ήξερε, αυτονοήτως γνώριζε. Θα ήταν αυτονόητο στο δικό σας σκεπτικό ότι θα έπρεπε να έχει παρέμβει ήδη ο Πρωθυπουργός και να έχει πάρει θέση απέναντι  στα όσα συζητούνται, διότι δεν έχει δεθεί καμία υπόθεση ακόμα. Έχουμε ισχυρισμούς, καταγγέλλω, λέγεται, ισχυρίζεται ο ένας, λέει ο άλλος.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα μου επιτρέψετε να σας μιλήσω ως δικηγόρος που ασχολούμαι με το Ποινικό Δίκαιο. Οι αποδείξεις είναι ισχυρότατες.

ΕΛ: Το θεωρείτε δεδομένο επομένως ότι έχει συμβεί.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το θεωρώ δεδομένο και, βεβαίως, νομίζω ότι και η ίδια η στάση που ακολουθεί ο κύριος Τσίπρας και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή αποδεικνύει ακριβώς αυτό. Δεν υπάρχει μία στάση ούτε έκπληξης, ούτε θυμού, ούτε οργής, ούτε διαχωρισμού της θέσης, υπάρχει μία διάθεση συγκάλυψης, κάλυψης, υπόθαλψης και αντιμετάθεσης. Και αυτά νομίζω ότι γνωρίζουμε, η κοινή πείρα διδάσκει, τί σημαίνουν.

ΕΛ: Θα αναγκαστεί, να το πω εντός εισαγωγικών, ο τέως Πρωθυπουργός να αποπέμψει τον πιο στενό του συνεργάτη στο τέλος της ημέρας;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, τον εαυτό του πρέπει να αποπέμψει, διότι το να πετάξεις από το τρένο εκείνον που σου έκανε τη βρώμικη δουλειά, δεν είναι και ό,τι πιο έντιμο και ηθικό πολιτικά. Αυτή είναι μία αποκάλυψη που βαρύνει τον κύριο Τσίπρα εξίσου με τον κύριο Παππά και, επομένως, τίθεται ζήτημα, σαφώς, παραίτησης του κυρίου Τσίπρα. Αυτή είναι η δική μου άποψη. Δεν συμμερίζομαι καθόλου την προσέγγιση του κυρίου Μητσοτάκη, στη συνέντευξη που έδωσε σήμερα το πρωί, ότι δεν γνωρίζει αν γνώριζε ο κύριος Παππάς και ότι είναι εσωτερικό θέμα του ΣΥΡΙΖΑ το τι θα κάνει με αυτό. Δεν είναι καθόλου εσωτερικό θέμα κανενός κόμματος, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε είναι θέμα μικροπολιτικής. Αυτά τα οποία έχουν αποκαλυφθεί αφορούν την καρδιά της Δημοκρατίας, τον πυρήνα της Δημοκρατίας, τη Δημοκρατική Λειτουργία των θεσμών και αποτελούν πράξεις κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος. Αυτά λοιπόν δεν είναι εσωτερικά θέματα, ούτε πρέπει ο Ελληνικός Λαός να πιστέψει ότι υπάρχει τέτοια ανισότητα ενώπιον των νόμων που κάποιοι μπορούν να κάνουν κακουργήματα και να τη σκαπουλάρουν επειδή ήταν Πρωθυπουργοί και Υπουργοί και κάποιοι άλλοι ακόμη και με το πταίσμα ακόμη και να το πλημμέλημα, βρίσκονται προ του κινδύνου της στέρησης της ελευθερίας τους.

ΔΚ: Τώρα, να σας ρωτήσω κάτι, εσείς, ως άνθρωπος που έχετε βρεθεί στην Αριστερά, που βρίσκεστε στην Αριστερά, που υπηρετείτε τις αρχές της κ.λπ., είναι παράλογη αυτή η προσπάθεια την οποία δεν την ομολογούν δημοσίως αλλά που καταλαβαίνουμε όλοι ότι ήταν από πίσω ότι, βρε αδερφέ, δεν είχαμε, δεν μπορούσαμε να έχουμε την εξουσία και έπρεπε κάτι να κάνουμε να την πάρουμε ας πούμε. Δεν θα μπορούσε να το σκεφτεί κάποιος να πει ότι, γίνεται ένας υπέρ πάντων αγώνας εδώ, ας πούμε, κυβερνούσαν οι άλλοι 100 χρόνια, έχουνε τα πάντα, κάτι πρέπει να κάνουμε να στερεωθούμε και εμείς. Αυτό λένε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό κάνανε. Όμως, με συγχωρείτε πολύ, αλλά η εξουσία δεν ανήκει σε όποιον καταλαμβάνει μία θέση ευθύνης. Η εξουσία πηγάζει από τον Λαό και ανήκει σε αυτόν. Το ότι κάποιοι μπορεί να είχαν και να έχουν ως αυτοσκοπό τους την εξουσία και είναι έτοιμοι με κάθε τρόπο, κάνοντας οτιδήποτε, να την αρπάξουν και να την διατηρήσουν, δε σημαίνει ούτε ότι αυτό είναι Αριστερά, ούτε ότι αυτό είναι Δημοκρατική Λειτουργία. Και επειδή μου κάνατε την ερώτηση για την αριστερά συγκεκριμένα. Η δική μου πολιτική ταυτότητα είναι γνωστή, κύριε Καμπουράκη. Παρόλα αυτά, έχω την άποψη και αυτή είναι και η θέση της Πλεύσης Ελευθερίας, ότι σήμερα αυτοί οι διαχωρισμοί και αυτές οι επικλήσεις μίας ταμπέλας, είναι εντελώς άνευ αντικειμένου και άνευ περιεχομένου. Είναι  Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι Αριστερά μία διακυβέρνηση που εφάρμοσε τόσο ακραία αντικοινωνική πολιτική, περικοπές μισθών, συντάξεων, ασφαλιστική επιδρομή, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας; Όχι βέβαια, δεν είναι Αριστερά. Οι πολίτες, λοιπόν, που αισθάνονται αριστεροί, ας μην παγιδεύονται στην επίκληση μιας ταμπέλας και μίας σημαίας. Και από την άλλη πλευρά το ποιος είναι δεξιός και τι σημαίνει Δεξιά, επίσης δεν είναι ζήτημα οπαδικό και αν θέλετε ποδοσφαιρικής προσήλωσης σε μία ομάδα. Εμείς λέμε,  δεν κοιτάμε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, κοιτάμε μπροστά και θέλουμε με αυτή μας την προσέγγιση να απεγκλωβίσουμε τον κόσμο και αυτούς που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και αυτούς που ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία, από ταμπέλες οι οποίες αγκυλώνουν και δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα.

ΕΛ: Θα επανέλθω λίγο στο προηγούμενό σας. Είπατε ότι ο κύριος Τσίπρας πρέπει να παραιτηθεί μετά από αυτές, υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί.

ΕΛ: Βλέπετε να συμβαίνει αυτό;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Όχι.

ΕΛ: Όχι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν βλέπω. Κοιτάξτε, μιλάμε βέβαια για έναν Πρωθυπουργό που δεν παραιτήθηκε ούτε όταν κάηκαν 102 άνθρωποι, αλλά προτίμησε να πει «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη και πάω στη θαλαμηγό για διακοπές». Άρα, δεν έχω την αίσθηση ότι σήμερα ξαφνικά θα εγκαθιδρυθεί φιλότιμο στο συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο και δεν απευθύνομαι και στον κύριο Τσίπρα, ούτε και στον κύριο Παππά, για μένα είναι χρεοκοπημένα πρόσωπα, πολιτικά και ηθικά. Απευθύνομαι στους ανθρώπους οι οποίοι και σήμερα ακόμα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορεί τέτοια πρόσωπα, χωρίς στοιχειώδεις ηθικές και αξιακές αναφορές, χωρίς αίσθημα  αυτοπεριορισμού και ευθύνης, ότι μπορεί τέτοια πρόσωπα να υπηρετήσουν το καλό του συνόλου. Δεν μπορεί τέτοια πρόσωπα να υπηρετήσουν το καλό του συνόλου.

ΕΛ: Για το ΣΥΡΙΖΑ τι θα σημάνει αυτό; Μία βαθιά εσωστρέφεια, μία περίοδο βαθιάς εσωστρέφειας; Τι φέρνει; Φέρνει αναταράξεις, φέρνει τρικυμία, φουρτούνα, τι;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, θα δούμε τι φέρνει. Εμένα με εντυπωσιάζει πάντως, όπως με εντυπωσίασε το πόσο γρήγορα τόσοι πολλοί ήταν τόσο έτοιμοι να πουν τα εντελώς αντίθετα από αυτά που έλεγαν μία μέρα πριν, το 2015, και να υπερασπιστούν τα εντελώς αντίθετα από όλα αυτά που διεκδικούσαν, άλλο τόσο με εντυπωσιάζει πώς σήμερα εκείνοι που παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι παριστάνουν και τους διανοητές και τους διανοούμενους και ούτω καθεξής, δεν λένε κουβέντα και χρησιμοποιούν αυτές τις αποκαλύψεις, όχι ως αφορμή μιας πραγματικής επιχείρησης διαφάνειας και κάθαρσης, αλλά ως ένα όπλο εσωτερικής αντιπαράθεσης και εσωτερικής ανάδειξης. Αυτά είναι πρακτικές που δεν προσιδιάζουν σε δημοκρατικά κόμματα, προσιδιάζουν σε μαφίες.