03.08.22

ΔΤ Αίτηση Επανάληψης της διαδικασίας προς το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 3/8/2022

 

Αίτηση επανάληψης της διαδικασίας προς το Συμβούλιο

του Αρείου Πάγου

 

Κατατέθηκε χθες από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Νίκο Κωνσταντόπουλο προς το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αίτηση επανάληψης της διαδικασίας για την υπόθεση του Αλεξάντερ Βίννικ, με την οποία ζητείται η επανεξέταση της απόφασης έκδοσής του στις Η.Π.Α., με βάση τα νεότερα δεδομένα της Υπόθεσης.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της αιτήσεως:

ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

(Δια της κας Προέδρου του Αρείου Πάγου

και του κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου)

 

ΑΙΤΗΣΗ

 

Του Αλεξάντερ ΒΙΝΝΙΚ,του Βλαντιμίρ και της Βέρα, Ρώσου πολίτη, γεννηθέντος την 16/8/1979 στο Κουργκάν Ρωσίας, κατοίκου Μόσχας Ρωσίας, επί της οδού 2ης Νοβοοστανσκίνσκαγια αρ. 21, διαμέρισμα 138, κρατουμένου (μετά το πέρας της επιβληθείσης πλημμεληματικής ποινής) στην Γαλλία και στη Δικαστική Φυλακή La Santé στο Παρίσι, στη διεύθυνση RuedelaSanté αρ. 42 ΤΚ 75014

 

ΠΕΡΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

(Άρθρο 525 Κ.Π.Δ.)

 

ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΩΣ

ΤΗΣ ΥΠ’ ΑΡ. 2080/2017 Αποφάσεως ΣυμβΑΠ

 

Αξιότιμοι κύριοι Αρεοπαγίτες,

Με την παρούσα απευθύνομαι στο Συμβούλιό σας ως αρμόδιο όργανο για την επανάληψη της διαδικασίας που οδήγησε στην έκδοση της υπ’ αρ.2080/2017αποφάσεωςτου Συμβουλίου σας περί εκδόσεώς μου στις ΗΠΑ, αποφάσεως η οποία δεν έχει μέχρι σήμερα (2/8/2022) εκτελεσθεί.

Λόγοι νομικοί, δικονομικοί, ουσιαστικοί, ανθρωπιστικοί και ανθρώπινοι επιβάλλουν την επανάληψη της διαδικασίας, με δεδομένο ότι η ανωτέρω απόφαση έχει λειτουργήσει εν τοις πράγμασιν ως αμετάκλητη καταδικαστική εις βάρος μου απόφαση, δυνάμει της οποίας κρατήθηκα «προσωρινά» στην Ελλάδα επί 2,5 χρόνια, χωρίς δίκη και χωρίς ποινή, και συνεχίζω να κρατούμαι στην Γαλλία, μολονότι έχω αθωωθεί αμετάκλητα για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγοριών που μου αποδόθηκαν (14 κακουργήματα και 6 επιβαρυντικές περιστάσεις), κατηγορίες οι οποίες ερείδονται επί της ίδιας ουσιαστικής, νομικής και πραγματικής βάσεως με εκείνες για τις οποίες έχει αποφασισθεί η έκδοσή μου στις ΗΠΑ με την προσβαλλόμενη απόφαση. Μάλιστα, ολόκληρη η σχηματισθείσα εις βάρος μου δικογραφία των Γαλλικών Αρχών είχε στηριχθεί στα αμερικανικά έγγραφα.

Η ανωτέρω απόφαση περί έκδοσής μου ελήφθη σε πολύ προγενέστερο χρόνο (2017) και σε διαφορετικό νομοθετικό και δικονομικό καθεστώς, ήτοι προ της έναρξης ισχύος του Νέου Ποινικού Κώδικα και του Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Μάλιστα δε, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα των περί έκδοσης διατάξεων, η απόφαση αυτή δεν είναι ανεκτό από την έννομη τάξη να εκτελεσθεί σχεδόν 5 χρόνια μετά την έκδοσή της. Ακόμη και η (αντισυνταγματική, ως αντικείμενη στο άρθρο 6 παρ. 4 Συντάγματος, όσον αφορά τους προσωρινώς κρατουμένους) δικονομική διάταξη που προβλέπει το απώτατο όριο εκτέλεσης μιας αποφάσεως έκδοσης, ρητώς θέτει όριο για την εκτέλεση μιας αποφάσεως έκδοσης τα 2,5 χρόνια μέσα στα οποία θα πρέπει το εκζητούμενο πρόσωπο να παραδοθεί στο εκζητούν κράτος. Μετά την παρέλευση του ανωτέρω διαστήματος των 2,5 ετών κατ’ ανώτατο όριο, ο εκζητούμενος αφήνεται ελεύθερος. [Υπενθυμίζω ότι το σχετικό άρθρο είχε εναρμονισθεί με το Σύνταγμα, με βάση τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και επανατροποποιήθηκε φωτογραφικά για την περίπτωσή μου, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκδόθηκε μετά την διάλυση της Βουλής, στις 27/06/2019].

Εν προκειμένω, από την έκδοση της προσβαλλομένης αποφάσεως, έχουν μεσολαβήσει καθοριστικά γεγονότα, τα οποία αποδεικνύουν την αθωότητά μου, αφού αμετακλήτως αθωώθηκα από την Γαλλική Δικαιοσύνη για όλα τα συναφή κακουργήματα που μου αποδίδονταν αλλά και έχει αρχειοθετηθεί η υπόθεσή μου από την Ελληνική Δικαιοσύνη, δυνάμει αμετακλήτων διατάξεων των αρμοδίων Ελλήνων Εισαγγελέων.

Επίσης από την έκδοση της αποφάσεως έχουν μεσολαβήσει σοβαρά γεγονότα που καθιστούν αυτή άκυρη, και επιβάλλουν να καταργηθεί και για λόγους ανθρωπιστικούς, σεβασμού στο κράτος δικαίου και στα δικαιώματα του παιδιού.

Τα σοβαρά γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει και τα οποία θέτω υπ’ όψιν σας με την παρούσα, είναι τα ακόλουθα:

 • Ο θάνατος της συζύγου μου Αλεκσάντρα Σεβτσένκο, σε ηλικία μόλις 34 ετών, τον Νοέμβριο 2020, από καρκίνο στον εγκέφαλο, μετά από τριετή μάχη με την επάρατο. Από τον θάνατο της συζύγου μου έχουν μείνει ορφανά τα 2 ανήλικα παιδιά μου, ο Πλάτον και ο Λεβ, ηλικίας μόλις 8 και 11 ετών σήμερα. Έχω να δω τα παιδιά μου και έχουν να με δουν από τις 25/7/2017. Εάν ισχύσει η αρχική σας απόφαση, θα κάνουν ακόμη πολλά χρόνια να με δουν, αν τελικά δεν χάσω και εγώ τη ζωή μου, μέσα από αυτήν την διαδικασία φυσικής εξόντωσης στην οποία υποβάλλομαι, κατά την οποία έχουν διατυπωθεί και απειλές κατά της ζωής μου. Τότε τα παιδιά μου θα μείνουν εντελώς ορφανά και υπαίτια για το ορφάνεμά τους θα είναι αυτή η διαδικασία αποξένωσής μου από την οικογένειά μου και από αυτά. Επικαλούμαι την ευαισθησία σας για τα δικαιώματα κάθε παιδιού, επικαλούμενος το δικαίωμα κάθε παιδιού να έχει πρόσβαση και να περνά χρόνο με τους γονείς του, δικαίωμα που προστατεύεται κατά το Ελληνικό δίκαιο. Τα δικά μου παιδιά στερούνται τον πατέρα τους εδώ και 5 χρόνια, λόγω των αποφάσεων του Ελληνικού Κράτους, το οποίο όμως ουδέποτε άσκησε ποινική δίωξη εναντίον μου, αλλά αντίθετα αρχειοθέτησε τη δικογραφία που με αφορούσε. Τα παιδιά μου στερούνται την παρουσία μου και σε αυτήν την τόσο κρίσιμη και ευαίσθητη περίοδο που έχουν απωλέσει την μητέρα τους. Σας παρακαλώ να πράξετε το σωστό για αυτά τα παιδιά και να τους δώσετε την ευκαιρία να βρεθούν ξανά κοντά με τον μοναδικό γονιό που τους απέμεινε, εμένα, τον πατέρα τους, πριν να είναι αργά.
 • Η απαλλαγή μου για την συντριπτική πλειοψηφία των κατηγοριών για τις οποίες παραδόθηκα στη Γαλλία (έχω πλέον απαλλαγεί για τις 19 από τις 20 κατηγορίες, κακουργηματικές, πλημμεληματικές και επιβαρυντικές περιστάσεις), με βάση την εκδοθείσα στις 24/6/2021 Απόφαση του Εφετείου Παρισίων, την προηγουμένως εκδοθείσα στις 7/12/2020 Απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Παρισίων και την προηγηθείσα απόφαση των ανακριτών περί πλημμεληματοποίησης όλων των κατηγοριών. Ειδικότερα, με απόφαση των γάλλων Ανακριτών, η υπόθεσή μου υποβιβάσθηκε σε βαθμό πλημμελήματος ήδη από το καλοκαίρι 2020, αφαιρουμένων όλων των επιβαρυντικών περιστάσεων που μου είχαν αποδοθεί, ενώ με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Παρισίων απαλλάχθηκα για όλες τις κατηγορίες, πλην μίας, για την οποία μου επιβλήθηκε η μικρή, πλημμεληματική ποινή φυλάκισης 5 ετών και προστίμου. Κατά της αποφάσεως αυτής άσκησα έφεση, ζητώντας να αναγνωρισθεί η αθωότητά μου και για την μία εναπομείνασα κατηγορία. Στην έφεσή μου προέβην λόγω της ακράδαντης πεποίθησής μου στην αθωότητά μου, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η επιβληθείσα σε εμένα ποινή είχε ήδη τότε εκτιθεί. Έφεση άσκησε για την απαλλαγή μου και η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Παρισίων. Το Εφετείο Παρισίων, με απόφασή του με απάλλαξε ομόφωνα ξανά από όλες τις κατηγορίες, απαλείφοντας και το επιβληθέν σε εμένα πρόστιμο που είχε επιβάλει το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο. Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι για την απαλλαγή μου επιχειρηματολόγησε με έμφαση ο Εισαγγελέας Εφετών Παρισίων, λέγοντας χαρακτηριστικά στο ακροατήριο ότι είναι ξεκάθαρο πως δεν έχω καμμία σχέση με τις κατηγορίες. Κατά της μικρής πλημμεληματικής ποινής που παρέμεινε άσκησα και αναίρεση, η οποία απερρίφθη τελικώς, αφού προηγουμένως όμως αναγνωρίσθηκε ότι το ζήτημα έπρεπε πρώτα να τεθεί υπ’ όψιν του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας. Με αιτιολογία την Έφεση και την Αναίρεση που άσκησα, κρατήθηκα από τις Γαλλικές αρχές σχεδόν 2 χρόνια παραπάνω από όσα κανονικά θα κρατούμην αν είχα απλώς αποδεχθεί την πρωτόδικη πλημμεληματική ποινή.
 • Ο θάνατος, τον Απρίλιο 2020, του Ρώσου δικηγόρου μου, Τιμοφέυ Μουσάτωφ, σε αδιευκρίνιστες μέχρι σήμερα συνθήκες (κατά πληροφορίες μετά από πτώση από σκάλα). Ο ανωτέρω δικηγόρος μου χειριζόταν σχεδόν εξαρχής την υπόθεσή μου και τηρούσε όλους τους φακέλους αυτής. Το γεγονός αυτό έπληξε σοβαρά την δυνατότητά μου να υπερασπισθώ τον εαυτό μου, αφού απώλεσα τον μόνο δικηγόρο μου με τον οποίο είχα απευθείας συνεννόηση στη γλώσσα μου, την ρωσική, ενώ επίσης απώλεσα και την πρόσβασή μου στα έγγραφα του αρχείου της υπόθεσής μου που ο δικηγόρος μου τηρούσε. Αυτό δυσχεραίνει σοβαρά τη δυνατότητά μου να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, ενώπιον Δικαστηρίων ξένων χωρών, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, στις οποίες ουδέποτε προηγουμένως είχα βρεθεί.
 • Η εκ των υστέρων και ενώ είχα ήδη απαχθεί και μεταφερθεί στη Γαλλία ανακάλυψη πραγματογνωμοσύνης η οποία έχει διενεργηθεί ήδη από τον Αύγουστο 2017 στην Ελλάδα, το περιεχόμενο της οποίας καταρρίπτει τις εναντίον μου κατηγορίες. 
 • Η πρόσφατη ανακάλυψη ομοίως αντικανονικής διαχείρισης των εγγράφων και πειστηρίων της υπόθεσής μου από υπαλλήλους και επιτελείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά τα έτη 2017 και 2018, αλλά και το έτος 2021 
 • Η πρόσφατη έκδοση αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις οποίες διατυπώνεται η εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη γνώμη του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου κ. Ι. Γράβαρη, ως προς τη βασιμότητα της αιτήσεως ακυρότητας της συζύγου και των παιδιών μου κατά της Υπουργικής Αποφάσεως Εκδόσεως.

 

Περαιτέρω, έχει προκύψει σειρά γεγονότων που συγκροτούν ευθύ κίνδυνο για την ζωή μου, εάν εκδοθώ στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων:

 • των διατυπώσεων απειλών για τη ζωή μου, που μου ανακοινώθηκαν 2 φορές επίσημα από τις ελληνικές αρχές (εν έτει 2018 στη Θεσσαλονίκη και εν έτει 2019 στην Αθήνα),
 • του επαπειλούμενου εις βάρος μου διαρκούς κινδύνου ζωής, λόγω του αιτήματος έκδοσής μου στις ΗΠΑ, κινδύνου που καταγράφεται σε όλα τα έγγραφα των Γαλλικών φυλακών, με τα οποία αποφασίσθηκε η επί 2,5 χρόνια κράτησή μου σε καθεστώς απομόνωσης για λόγους ασφαλείας του προσώπου μου και κινδύνου τον οποίο οι Γαλλικές αρχές αιτιολογούν ως κίνδυνο εκπορευόμενο εκ του γεγονότος ότι είμαι εκζητούμενος από τις ΗΠΑ και την χώρα μου, την Ρωσία
 • των διαρκών παρεμβάσεων των αρχών των ΗΠΑ στην υπόθεσή μου, με τρόπο αντιδικονομικό, εξωδιαδικαστικό και παραδιαδικαστικό, με τελευταία την εκ μέρους τους παρέμβαση προκειμένου να πάρουν για δεύτερη φορά στα χέρια τους, το καλοκαίρι 2021, τα πειστήρια της υποθέσεώς μου
 • την εκ μέρους του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Έλληνα Υπουργού Δικαιοσύνης διαρκή ενδοτικότητα στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, που οδήγησε στην παράδοση των πειστηρίων, ακόμη και εν έτει 2021, και ενώ επρόκειτο τα πειστήρια να τεθούν στην διάθεση της υπεράσπισής μου, κατόπιν σχετικού εγγράφου αιτήματος, προκειμένου να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη για λογαριασμό μου. Σημειώνεται ότι 3 σχεδόν χρόνια μετά την έκδοση της προσβαλλομένης αποφάσεως αποκαλύφθηκε ότι τα πειστήρια της υποθέσεώς μου, αλλά και η διενεργηθείσα εν έτει 2017 πραγματογνωμοσύνη επ’ αυτών είχαν, κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών, αφαιρεθεί από την δικογραφία και αποσταλεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου παρέμεναν σε άγνωστο καθεστώς επί 4 χρόνια. Στο διάστημα αυτό τα πειστήρια παραδόθηκαν για άλλη μία φορά στις Αμερικανικές Αρχές και μάλιστα σε άγνωστο υπάλληλο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

 

Περαιτέρω, μεταξύ των νέων γεγονότων τα οποία δέον να λάβετε υπ’ όψιν για την επανάληψη της διαδικασίας είναι το γεγονός το οποίο ανακάλυψε η συνήγορός μου, παραμονές της εκδίκασης της υποθέσεώς μου στην Γαλλία, και, ειδικότερα:

 • ότι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης υπήρχαν από έτους 2017 κρίσιμα στοιχεία, όπως η διενέργεια από τις Ελληνικές Αρχές της από 2/8/2017 πραγματογνωμοσύνης και η σύνταξη της υπ’ αρ. πρωτ. 3022/21/Υ1102-ε’,Έκθεσης Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Β. Ελλάδος / Τμήμα Εργαστηρίων, Εργαστήριο Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων, με συντάκτη τον Αστυνόμο Β’ Κωνσταντίνο ΣΙΝΤΟΡΗ, ειδικών καθηκόντων πληροφορικής, εμπειρογνώμονα εξεταστή ψηφιακών πειστηρίων, που πιστοποιεί ότι τα δήθεν εναντίον μου πειστήρια είναι μη αξιοποιήσιμα αλλά και
 • το υπ’ αρ.πρωτ. 34214/7-10-2019 έγγραφο διάταξης αρχειοθέτησης του κ. Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος προς τον Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου, κ. Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, με θέμα: «Αναφορά Αρχειοθέτησης της με ΑΒΜ: ΕΟΕ 128/2017 δικογραφίας προκαταρκτικής εξέτασης», υπογεγραμμένο από τον τότε Αναπληρωτή Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, κ. Χρήστο Μπαρδάκη, Εισαγγελέα Εφετών, που πιστοποιεί ότι ουδεμία αξιόποινη πράξη έχω  διαπράξει στο ελληνικό έδαφος, καταρρίπτοντας ουσιαστικά την εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας αβάσιμη αιτίαση ότι δήθεν διέπραξα αξιόποινες πράξεις μέσω διαδικτύου για τις οποίες δήθεν επιτρέπεται να διωχθώ όπου γης.

 

Δεδομένης της φύσεως των αδικημάτων που μου αποδίδονται (μέσω διαδικτύου), και επιπλέον του γεγονότος ότι ουδέποτε βρέθηκα σε έδαφος των ΗΠΑ, ούτε άλλωστε και της Γαλλίας, ενώ αντιθέτως βρέθηκα στο έδαφος της Ελλάδας, όπου κρίθηκε αμετακλήτως, δια των ανωτέρω εισαγγελικών πράξεων και διατάξεων ότι δεν συντρέχει καν λόγος άσκησης εναντίον μου ποινικής διώξεως, ενώ επιπλέον και στη Γαλλία αθωώθηκα αμετακλήτως για κάθε κακουργηματική κατηγορία, με βάση τα ίδια πραγματικά περιστατικά για τα οποία ζητείται η έκδοσή μου στις ΗΠΑ, ζητώ να επανεξετάσετε και να εξαφανίσετε την υπ’ αρ. 2080/2017 Απόφαση του Συμβουλίου σας.

Από την ευρισκόμενη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αλληλογραφία του Τμήματος Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας σε Αστικές και Ποινικές Υποθέσεις της Διεύθυνσης Νομοθετικού Έργου, Διεθνών Νομικών Σχέσεων και Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας και ειδικότερα της κυρίας Ελευθεριάδου προκύπτουν επιπλέον δύο (2) πολύ σοβαρά ζητήματα:

Α) ότι κατά τα έτη 2017-2018 η υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης κυρία Ελευθεριάδου παρέδωσε τα πειστήρια της ποινικής υποθέσεώς μου στα χέρια αγνώστου υπαλλήλου της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα

Β) ότι κατά τα έτη 2017-2018 η κυρία Αργυρώ Ελευθεριάδου τη αιτήσει των Αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής συνέπραξε στο να αποκρυβούν από εμένα τα κρίσιμα στοιχεία που άγουν στην απαλλαγή μου και κράτησε τα ανωτέρω έγγραφα, ως μη έδει, κρυφά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποστερώντας μου την πρόσβαση σ’ αυτά και αποκρύπτοντάς τα από εμένα.

Τα ανωτέρω αποτελούν βαριά παραβίαση των καθηκόντων της ανωτέρω υπαλλήλου, η οποία δέον να ερευνηθεί, ιδίως ενόψει  και άλλων γεγονότων παράνομης αυτενέργειας της υπαλλήλου, η οποία εξέδωσε μόνη της (!!!) τον Ιούλιο 2019, Απόφαση Υπουργού περί έκδοσής μου, χωρίς ο Υπουργός Δικαιοσύνης να έχει υπογράψει την σχετική απόφαση ούτε και να έχει δώσει εντολή έκδοσής της.

Από αυτά τα γεγονότα προκύπτει ότι αποστερήθηκα με ευθεία παρέμβαση της ανωτέρω υπαλλήλου ουσιωδών υπερασπιστικών δικαιωμάτων τα οποία ζήτησα στη συνέχεια να ασκήσω με την από 14/5/2021 Αίτησή μου προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης. Ενώ η ανωτέρω αίτησή μου έγινε δεκτή, στη συνέχεια η συνήγορός μου ειδοποιήθηκε ότι οι Αμερικανικές Αρχές παρενέβησαν (ακριβώς τις ημέρες που αθωωνόμουν από το Εφετείο Παρισίων, ήτοι 23 και 24/6/2021) και πήραν στα χέρια τους τα πειστήρια!

 

Επίσης κρίσιμο είναι να ληφθεί υπ’ όψιν εκείνο το οποίο αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της εκδίκασης της υποθέσεώς μου στην Γαλλία και, συγκεκριμένα, ότι το γεγονός ότι κατά την ημέρα της σύλληψής μου (25/7/2017) σταμάτησε και η λειτουργία της επίμαχης πλατφόρμας BTC-Eδεν ήταν αποτέλεσμα της σύλληψής μου, όπως αφέθηκε να εννοηθεί ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης και έγινε δεκτό από την προσβαλλόμενη απόφαση, αλλά αντίθετα ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών των αμερικανικών αρχών, οι οποίες την ίδια ημέρα πραγματοποίησαν ανεξάρτητη έφοδο και απενεργοποίησαν οι ίδιες την πλατφόρμα. Έτσι αποδείχθηκε ότι αυτό το οποίο έγινε δεκτό από την προσβαλλόμενη απόφασή σας ως ενοχοποιητικό εις βάρος μου στοιχείο ήταν στην πραγματικότητα αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών των αρχών των ΗΠΑ την ημέρα της σύλληψής μου.

 

Περαιτέρω επισημαίνω ότι η ανωτέρω απόφαση αφορά την έκδοσή μου για αδικήματα για τα οποία έχει μεταβληθεί το νομοθετικό καθεστώς και για τα οποία δεν πληρούται πλέον ο όρος του διπλού αξιοποίνου, που αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση.

Ειδικότερα και εντελώς ενδεικτικά, με τις τροποποιήσεις που επήλθαν στον Ποινικό Κώδικα, έχει μεταβληθεί η βαρύτητα των αδικημάτων για τα οποία έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα έκδοσης και έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις:

 • άλλα αδικήματα έχουν εξαλειφθεί τελείως
 • άλλα αδικήματα διώκονται μόνον κατ’ έγκληση (απάτη-απάτη με υπολογιστή- νέα άρθρα 386, 386Α, 405 Π.Κ.), χωρίς εν προκειμένω να υφίσταται έγκληση εναντίον μου

Το ζήτημα αυτό είναι εξόχως σημαντικό, καθότι βασικό δεδομένο στην υπόθεσή μου είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μία έγκληση εναντίον μου, ούτε ένας φερόμενος ως «παθών», γεγονός που έχω επισημάνει και υπογραμμίσει για να καταδείξω ότι οι εναντίον μου κατηγορίες είναι κατασκευασμένες και οι εναντίον μου αιτήσεις έκδοσης αφορούν στην πραγματικότητα πολιτική δίωξή μου και όχι ποινική δίωξη αδικημάτων.

Πλέον, το γεγονός της μη υποβολής εγκλήσεως εναντίον μου έχει αποκτήσει έννομη σημασία για την έκδοσή μου, αφού το αξιόποινο των φερομένων αδικημάτων για τα οποία ζητείται η έκδοσή μου έχει κατ’ ουσίαν εξαλειφθεί για την ελληνική έννομη τάξη.

Με βάση την ανυπαρξία εγκλήσεως εναντίον μου μέχρι σήμερα και την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, επιβάλλεται η εκ νέου εξέταση του σχετικού αιτήματος έκδοσης, προς συμμόρφωση της Ελλάδας με τις επιταγές του κράτους δικαίου και της ΕΣΔΑ, αλλά και της εσωτερικής νομοθεσίας.

Με βάση όλα τα ανωτέρω, σας ζητώ να επανεξετάσετε με δικαιοσύνη την απόφασή σας και να την αναθεωρήσετε, όπως επιβάλλουν οι αρχές του ανθρωπισμού και του Κράτους Δικαίου. Σας ζητώ το αυτονόητο και το ήσσον: μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα, να εκδοθώ στη χώρα μου, τη Ρωσία, για να δικασθώ εκεί, στη γλώσσα μου και να βρεθώ δίπλα στα παιδιά μου. Είμαι ένας άνθρωπος κατεστραμμένος από την επέλαση 3 αιτημάτων εκδόσεως εναντίον μου, που ήδη τώρα αποδεικνύεται ότι ήταν διογκωμένα και αβάσιμα, όπως εξαρχής υποστήριξα. Δώστε μου την δυνατότητα να έχω μία δίκαιη δίκη στην πατρίδα μου. Μην μου δώσετε τη χαριστική βολή της έκδοσης στις ΗΠΑ, που θα είναι θανατική ποινή για εμένα αλλά και καταδίκη για τα παιδιά μου να μεγαλώσουν ορφανά.

Επειδή, σύμφωνα με την πάγια αρχή του Ποινικού Δικαίου, εάν διαρκούσης της ποινικής διαδικασίας ή προδικασίας ίσχυσαν περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται ο ευνοϊκότερος για τον κατηγορούμενο.

Επειδή, με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που επήλθε λόγω της θέσης σε ισχύ του Νέου Ποινικού Κώδικα (Ν.4619/2019) από 1/7/2019, η υπ’ αρ. 2080/2017Απόφαση του Συμβουλίου σας, η οποία διατάσσει την έκδοσή μου στις ΗΠΑ, όπου δεν συναινώ να εκδοθώ, δεν επιτρέπεται να εφαρμοσθεί, καθότι ελήφθη σε προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς, που είναι επαχθέστερο για εμένα ως εκζητούμενο και θα πρέπει η σχετική υπόθεση να επανεξετασθεί δικαστικά.

Επειδή, προκειμένου περί έκδοσης, προβλέπεται η αρχή του «διπλού αξιοποίνου», η προϋπόθεση δηλαδή το έγκλημα για το οποίο ζητείται η έκδοση να συνιστά επίσης αξιόποινη πράξη κατά το ελληνικό δίκαιο.

Επειδή ήδη έχω απαλλαγεί αμετακλήτως από την Γαλλική Δικαιοσύνη από όλα συλλήβδην τα κακουργήματα, τα πλημμελήματα και τις επιβαρυντικές περιστάσεις, πλην μιας πλημμεληματικής ποινής, για τα οποία είχε αποφασισθεί η παράδοσή μου στις αρχές της Γαλλίας, αλλά και η έκδοσή  μου στις αρχές των ΗΠΑ, επί τη βάσει των ίδιων πραγματικών περιστατικών και των ίδιων εγγράφων των αρχών των ΗΠΑ, που αποτέλεσαν το κυρίως υλικό της γαλλικής δικογραφίας.

Επειδή ήδη έχει αποδειχθεί ότι καθ’ ον χρόνο εκδικαζόταν το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοσή μου, μου αποκρύπτονταν κρίσιμα αθωωτικά στοιχεία, τα οποία βρίσκονταν στον Υπουργείο Δικαιοσύνης

Επειδή επίσης αποδεικνύεται ότι παραβιάσθηκε το θεμελιώδες δικαίωμά μου σε δίκαιη δίκη και σε πρόσβαση στα πειστήρια της υποθέσεως

Επειδή και οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές κρίνοντάς με για πράξεις που φέρονται διαπραχθείσες στον ενιαίο χώρο του διαδικτύου, απεφάνθησαν ότι δεν συντρέχει λόγος άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον μου στην Ελλάδα και αρχειοθέτησαν την υπόθεση

Επειδή έχει ήδη κριθεί από το Δικαστήριό σας ότι η ύπαρξη κινδύνου για τη ζωή του εκζητουμένου προσώπου σε περίπτωση έκδοσής του αποτελεί στοιχείο καταλυτικό που αποκλείει την έκδοση, έχετε δε με αυτό το σκεπτικό αποκλείσει την έκδοση εκζητουμένων προσώπων για αδικήματα πολύ σοβαρότερα από εκείνα τα οποία μου αποδόθηκαν και για τα οποία ήδη έχω αμετακλήτως αθωωθεί

Επειδή όλα όσα επικαλούμαι με την παρούσα αποδεικνύονται με δημόσια έγγραφα και δικαστικές αποφάσεις τις οποίες θα προσκομίσω και θα επικαλεσθώ ενώπιόν σας, στοιχειοθετούν δε όλα νέα άγνωστα στους δικαστές που εξέδωσαν την πρώτη απόφαση γεγονότα και αποδείξεις, τα οποία κάνουν φανερό ότι αποφασίσθηκε η έκδοσή μου για αδίκημα για οποίο είμαι αθώος, ενώ άσκησαν και ουσιώδη επιρροή στην απόφαση στοιχεία πεποιημένα και αλλοιωμένα μέσω της απόκρυψης ντοκουμέντων, εγγράφων και πειστηρίων

Επειδή με την παρούσα ασκώ το δικαίωμα δικαστικής ακροάσεως, το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Με τη ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματός μου

ΖΗΤΩ

 

 • Την επανάληψη της διαδικασίας επί της υπ’ αρ. 2080/2017 αποφάσεως του Συμβουλίου του Αρείου Πάγου περί έκδοσής μου στις ΗΠΑ, η οποία ελήφθη σε πολύ προγενέστερο χρόνο (2017) και η οποία παραμένει ανεκτέλεστη μέχρι σήμερα και την εξαφάνιση αυτής
 • Την απόρριψη του αιτήματος των ΗΠΑ περί έκδοσής μου
 • Να λάβω γνώση της Εισαγγελικής Προτάσεως
 • Να ακουσθώ από το Συμβούλιό σας

Αθήνα, 2/8/2022

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι και συνήγοροι υπεράσπισης