25.06.20

Zωή Κωνσταντοπούλου: Συνέντευξη στον Radio 1 Βόλου (25/06/2020)

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στον Radio 1 Βόλου 102.5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη.

 

Απομαγνητοφώνηση:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΕΚΛΙΔΗΣ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, πείτε μου σας παρακαλώ, να ξεκινήσουμε με αφορμή την μήνυση αυτή που θα καταθέσετε για λογαριασμό των κατοίκων των Σταγιατών. Ποιο είναι το αντικείμενο;

 

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οι κάτοικοι των Σταγιατών αποφάσισαν -και απολύτως δικαίως- να προστατεύσουν την αξιοπρέπειά τους απέναντι στις χυδαίες επιθέσεις που δέχονται εδώ και αρκετό καιρό από τον Δήμαρχο Βόλου, τον Αχιλλέα Μπέο. Είναι μία απόφαση απολύτως συνεπής με την εμπειρία των τελευταίων μηνών, με τον αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι αυτοί για να διαφυλάξουν εκείνο το οποίο είναι δικό τους, ανήκει στους πολίτες, ανήκει στους κατοίκους των Σταγιατών και είναι το νερό της Πηγής της Κρύας Βρύσης. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι όλη αυτή η ένταση και όλη αυτή η αντιδικία σε σχέση το νερό, που ξεκίνησε ο κύριος Μπέος, δεν έχει να κάνει βέβαια με την αγωνία του για την υγεία των κατοίκων, όπως διατείνεται, έχει να κάνει με σχέδια τα οποία υπάρχουν από πολλών ετών, για ιδιωτικοποίηση των πηγών, για εμφιάλωση του συγκεκριμένου νερού, που ξέρουμε επίσης ότι είναι από τα πιο καθαρά νερά στη χώρα.

Όταν, λοιπόν, ένας Δήμαρχος προκειμένου να υλοποιηθούν άλλου είδους σχεδιασμοί, δεν διστάζει να λοιδορεί και να συκοφαντεί απλούς πολίτες, κατοίκους ενός χωριού οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν με τα χέρια τους συντηρήσει το δίκτυο ύδρευσης, έχουν συντηρήσει τους σωλήνες, έχουν φροντίσει το νερό να πηγαίνει παντού, ακόμα και όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες αδρανούσαν και αδρανούν. Οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι συνδέονται βιωματικά με το νερό της Πηγής της Κρύας Βρύσης, γιατί το χωριό τους υδρεύεται από αυτή την Πηγή εδώ και 350 χρόνια. Όταν λοιπόν, ένας Δήμαρχος δεν διστάζει να τους καθυβρίζει με τον πιο χυδαίο τρόπο, να τους συκοφαντεί και να τους εμφανίζει περίπου ως κοινούς κακοποιούς, να τους ονειδίζει και να μιλά με τρόπο απίθανα βρώμικο για ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς, η απάντηση είναι αυτονόητη και είναι ότι θα πρέπει ο συγκεκριμένος Δήμαρχος να λογοδοτήσει, για τον επιπλέον λόγο ότι, ο Δήμαρχος οφείλει πάνω από όλα και κάθε Δήμαρχος οφείλει, πάνω από όλα, να σέβεται τους πολίτες του Δήμου του. Αυτά τα οποία είπε ο συγκεκριμένος Δήμαρχος πριν από λίγες μέρες, την περασμένη Παρασκευή, είναι αδιανόητα για τοπικό άρχοντα. Οι απειλές και οι εκβιαστικές δηλώσεις ότι περίπου θα τους εξοβελίσει από το Δήμο και ότι θα τους τελειώσει, πρέπει να σας πω ότι στη δική μου συνείδηση ερμηνεύονται και ως δηλώσεις προς άλλους αποδέκτες, προφανώς υπάρχει αγωνία σε σχέση με το νερό των Σταγιατών, από την άλλη πλευρά θα πρέπει να ξέρει και ο συγκεκριμένος Δήμαρχος και όλοι ότι οι κάτοικοι των Σταγιατών ακριβώς επειδή δίνουν ένα καθαρό αγώνα, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, δεν χρωστάνε σε κανέναν και δεν τους έχει κανείς στην τσέπη του και στο χέρι του, θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους και το δικαίωμά τους στο νερό και την αξιοπρέπειά τους.

 

ΔΚ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, η αντίφαση που έχει προκύψει από τα στοιχεία που έχουμε δει μέχρι τώρα, έχει να κάνει με την ποιότητα του νερού. Από τη μία ο Δήμος, η ΔΕΥΑΜΒ μάλλον ισχυρίζεται ότι το νερό είναι επιβαρυμένο με κολοβακτηρίδια, η Πηγή δηλαδή, η οποία οφείλεται βέβαια στη ρύπανση που προκαλούν από τις αποχετεύσεις τους οι κάτοικοι των Σταγιατών και από την άλλη έχουμε έρευνες, εργαστηριακούς ελέγχους που έχουν κάνει σε ιδιωτικά εργαστήρια οι ίδιοι οι κάτοικοι, που δείχνουν ότι το νερό είναι καθαρό. Και αυτό είναι ένα θέμα βέβαια που έχει πάει στη Δικαιοσύνη από την πλευρά της ΔΕΥΑΜΒ και θα εξεταστεί. Διαφωτίστε μας λίγο σε αυτό.

 

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας απαντήσω όσο μπορώ με μεγαλύτερη πληρότητα. Οι κάτοικοι, πρώτα απ’ όλα, εδώ και μήνες, από μακρού χρόνου, πραγματοποιούν ελέγχους στο νερό και όλοι οι έλεγχοι που έχουν στα χέρια τους δείχνουν ένα νερό πεντακάθαρο. Οι δηλώσεις οι οποίες έγιναν από τον Δήμαρχο Βόλου προ ημερών για νερό μολυσμένο και ούτω καθεξής, είναι δηλώσεις τις οποίες ακούσαμε για πρώτη φορά στα Μέσα Ενημέρωσης. Κανένας κάτοικος του χωριού δεν έχει με οποιονδήποτε επίσημο τρόπο ειδοποιηθεί ούτε για μετρήσεις, ούτε για αποτελέσματα. Βεβαίως, ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι όταν το νερό είναι μολυσμένο, αρρωσταίνει ο πληθυσμός. Δεν μιλάμε, λοιπόν, για μία κατάσταση η οποία θα διαλάνθανε, αν θέλετε, της προσοχής και της αντίληψής μας. Όμως, είναι ερευνητέο τί μετρήσεις είναι αυτές τις οποίες επικαλείται ο κύριος Μπέος; Εμείς θα τις ζητήσουμε. Ποιος τις έκανε και από πού πήρε δείγμα; Διότι, μέχρι στιγμής, εμείς έχουμε εμπεδωμένο και αποδεδειγμένο ότι το νερό είναι πεντακάθαρο και όταν ένας Δήμαρχος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συκοφαντήσει εκτός από τους κατοίκους και την ποιότητα του νερού της Πηγής, αλλά και ένα ολόκληρο χωριό, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η ευθύνη του είναι τεράστια. Τα θέματα αυτά φυσικά και πρέπει να διερευνηθούν. Φυσικά, όταν ανακύπτουν δεν ανακοινώνονται σε συνεντεύξεις τύπου οργανωμένης συκοφαντίας. Υπάρχουν άλλες διαδικασίες και, βεβαίως, εγώ αυτό το οποίο έχω να σας πω, επειδή βρέθηκα και στις Σταγιάτες πριν από λίγες μέρες και ήπια το πραγματικά κρυστάλλινο αυτό νερό της Πηγής, αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται τα αντίθετα, θα πρέπει και να τα αποδείξουν.

 

ΔΚ: Μάλιστα. Ωραία, λοιπόν αυτό το θέμα θα έχει δικαστική εξέλιξη την οποία θα παρακολουθήσουμε. Θα ήθελα το σχόλιό σας τώρα κυρία Κωνσταντοπούλου, είστε πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων,  Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, παρακολουθείτε φαντάζομαι τα τεκταινόμενα στο πολιτικό σκηνικό και θα ήθελα το σχόλιό σας με αφορμή τη δημοσιοποίηση μιας συνομιλίας μεταξύ του πρώην Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, του κυρίου Παπά και του επιχειρηματία  Σάμπυ Μιωνή, για να μπούμε μετά στη συνέχεια στα γενικότερα ζητήματα σκανδαλολογίας που έχουνε προκύψει.

 

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, η συνομιλία αυτή αποκαλύπτει ένα πολύ σκοτεινό και βρώμικο παρασκήνιο το οποίο, κατά την άποψή, μου θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει και πολύ εντονότερες αντιδράσεις και των πολιτών και όσων υποστήριξαν ακόμα και τον τελευταίο καιρό αυτό το κόμμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο πρώτος τη τάξει Υπουργός στην ουσία, το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού, συνομιλεί με τον κατεξοχήν εμπλεκόμενο στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, διαπραγματεύεται μαζί του την ποινική του υπόθεση, συνομολογεί ότι κάποιοι βγάζουν λεφτά από την κυβερνητική τους λειτουργία και ότι αυτό ο Πρωθυπουργός και ο ίδιος είναι διατεθειμένοι να κάνουν ότι δεν το βλέπουν, αρκεί να μη συγκρούονται οι ατζέντες. Όταν, λοιπόν, συμβαίνουν τέτοια γεγονότα και είναι αποτυπωμένα κατ’ αυτό τον τρόπο, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι εκείνο το οποίο φαινότανε και είχε και με άλλες ευκαιρίες αποκαλυφθεί, είχε προσλάβει τις χειρότερες πραγματικά μορφές: μιας δράκας ατόμων, μιας παρέας η οποία ανέβηκε στην εξουσία με μόνο κίνητρο να απομυζήσει χρήματα, για εμένα κοιτάξτε είναι, είναι φοβερά αποκαλυπτικά αυτά τα στοιχεία. Πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθούν. Είναι αποκαλυπτικά για έναν επιπλέον λόγο. Εγώ αγωνίστηκα προκειμένου να υπάρξει λογοδοσία στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που γνώρισε η Ελλάδα και βλέπω αποτυπωμένο το χυδαίο παζάρι το οποίο γινόταν, προκειμένου και αυτή η υπόθεση να πάει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

 

ΔΚ: Μάλιστα. Πιστεύετε ότι θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων η υπόθεση Novartis; Διότι βλέπουμε ένα Bras de fer μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης,  για το αν υπάρχει σκευωρία ή βρίσκεται σε εξέλιξη και η Προανακριτική της Βουλής. Τι εκτιμάτε εσείς;

 

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε,  η άποψή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά στοιχεία κατάχρησης εξουσίας στην υπόθεση Νovartis. Ανήκω σε αυτούς που πάντοτε ήθελαν όλα τα σκάνδαλα να εξιχνιάζονται και να υπάρχει λογοδοσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς στο όνομα της εξιχνίασης ενός σκανδάλου, να κάμπτεις τις αρχές της Δημοκρατικής Λειτουργίας. Όταν υπάρχουν Εισαγγελείς…

 

ΔΚ: Εντοπίζετε ευθύνες στον κύριο Παπαγγελόπουλο δηλαδή. Παρεμβάσεις. Εντοπίζετε παρεμβάσεις του κυρίου Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη;

 

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σε όλους. Και στον κύριο Παπαγγελόπουλο και στον κύριο Τσίπρα. Ο κύριος Παπαγγελόπουλος δεν δρούσε μόνος του. Ήτανε Υπουργός του κυρίου Τσίπρα και μάλιστα ήτανε πρόσωπο προσωπικής επιλογής του κυρίου Τσίπρα, παρά τις αντιρρήσεις που είχαμε εκφράσει αρκετοί άνθρωποι, εγώ  επισήμως, ήδη από την εποχή που ήθελε να τον κάνει Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης το 2014. Συνεπώς, δεν είναι ένας Παπαγγελόπουλος που δρα μόνος του, ούτε θα πρέπει κανείς να πιστέψει κάτι τέτοιο. Ο Παπαγγελόπουλος είναι άνθρωπος και του Τσίπρα και του Παυλόπουλου, αυτά είναι γνωστά, και από την άλλη πλευρά η λογική ότι θα παίρνουμε τηλέφωνα να τους Εισαγγελείς, ότι θα ζητάμε διώξεις ή ότι θα υπάρχουν Εισαγγελείς οι οποίοι θα  εξοικονομούν καταθέσεις σε κρίσιμες στιγμές, οι οποίες θα προδημοσιεύονται πριν καν δοθούν, από φιλικές προς την Κυβέρνηση εφημερίδες, όπως είναι η εφημερίδα του Βαξεβάνη, είναι μία αντίληψη σε σχέση με την εξουσία η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη Δημοκρατική Αρχή και με το Κράτος Δικαίου. Εγώ πιστεύω ότι οι υπαίτιοι και για σκάνδαλα και για οικονομικά αδικήματα πρέπει να πηγαίνουν στη φυλακή, όμως δεν επιτρέπεται την διερεύνηση προς αυτή την κατεύθυνση να την κάνει κάποιος κάμπτοντας τις αρχές του Κράτους Δικαίου και του τεκμηρίου αθωότητας, γιατί έτσι τελικά απονομιμοποιείται και η έρευνα και ολόκληρη η Ποινική Προδικασία.

 

ΔΚ:  Η δήλωση του κυρίου Άδωνι Γεωργιάδη χθες σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η κυρία Τουλουπάκη θα πρέπει να πάει φυλακή, διότι παραβίασε το Σύνταγμα, είναι μία δήλωση που σας προβληματίζει; Διότι θεωρείται ότι είναι μία ευθεία παρέμβαση στη δικαιοσύνη και μία απειλή έτσι κατά μίας Εισαγγελικής Λειτουργού.

 

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, η κυρία Τουλουπάκη κατά την άποψή μου πρέπει να ελεγχθεί για Κατάχρηση Εξουσίας. Είναι κάτι το οποίο το έχω πει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Την συγκεκριμένη δήλωση του συγκεκριμένου Υπουργού που τυγχάνει να είναι και ελεγχόμενος στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν την άκουσα, παρόλα αυτά, αυτό που έχω να σας πω είναι ότι και η κυρία Τουλουπάκη, όπως και η κυρία Δημητρίου, η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, είναι πρόσωπα τα οποία πρέπει να ελεγχθούν και για την υπόθεση Νovartis, όσον αφορά την κυρία Τουλουπάκη και την κυρία Δημητρίου και για μία άλλη πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση που εγώ τουλάχιστον δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να την ξεχάσω, ούτε να αφήσω να ξεχαστεί και είναι η υπόθεση του χαμού 102 ανθρώπων στο Μάτι, όπου και μετά την τραγωδία η κυρία Δημητρίου παρενέβαινε με εντολές και με συναντήσεις με την Κυβέρνηση Τσίπρα, προκειμένου να ελέγξει και να αποπροσανατολίσει τις έρευνες που διενεργούνταν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Αυτά είναι πράγματα τα οποία τελικά καταστρατηγούν τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου και αν φτάνουν οι Εισαγγελείς να κάνουν τα κυβερνητικά χατίρια ακόμα και εκεί που έχουν χαθεί τόσες ανθρώπινες ζωές, κανένας πολίτης δεν μπορεί να είναι ήσυχος. Απέναντι λοιπόν σε τέτοιες εισαγγελικές συμπεριφορές εγώ είμαι ξεκάθαρη. Βεβαίως, πρέπει αυτά τα πρόσωπα να ελεγχθούν και, βεβαίως, θα πρέπει να εξεταστεί η ποινική τους ευθύνη μέχρι τέλους.