22.06.20

Zωή Κωνσταντοπούλου: Συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1 (22/06/2020)

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών και στον Τηλέμαχο Σαντοριναίο.

 

Απομαγνητοφώνηση:

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, παρακολουθήσατε το Σαββατοκύριακο όλη αυτή την υπόθεση που έχει αποκαλυφθεί από την Εφημερίδα Παραπολιτικά. Ουσιαστικά,  παρακολουθήσαμε μέσα από τους διαλόγους, ένα πολίτη, σύζυγο Υπουργού, βεβαίως, να δίνει απροκάλυπτα εντολές σε επιχειρησιακούς παράγοντες της Ελληνικής Αστυνομίας και όχι μόνο. Ένα 48ώρο  που εμείς το είχαμε ζήσει από κοντά εδώ, ένα τραγικό 48ώρο, το είχαμε ζήσει όλοι οι εργαζόμενοι στα Παραπολιτικά, οι δημοσιογράφοι και μια υπόθεση η οποία αποκαλύπτει ένα παρακράτος, ουσιαστικά. Θα ‘θελα το σχόλιό σας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω ότι τα ερωτήματα και οι απαντήσεις είναι αμείλικτες και για τα πρόσωπα που θέλησαν να λειτουργήσουν ως εντολείς των Αξιωματικών και μελών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και για τα μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας που δέχτηκαν να δρουν κατ’ αυτό τον τρόπο. Είναι, δυστυχώς, τα συμπεράσματα πολύ-πολύ λυπηρά, αλλά ταυτόχρονα προσκαλούν και για αποφάσεις και για συνολικότερες αλλαγές θεσμικές, γιατί πρέπει να σας πω ότι τα φαινόμενα, και βέβαια δεν περίμενα να σας το πω τώρα, τα φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, τα φαινόμενα εργαλειοποίησης της Αστυνομίας αλλά ακόμη- ακόμη και των Δικαστηρίων και η τάση της εξουσίας, ιδίως όσων την καταχρώνται, να ελέγξουν θεσμούς, μηχανισμούς και όργανα που προορίζονται να υπηρετούν τους πολίτες είναι, φαίνεται, αχαλίνωτη. Νομίζω ότι πέραν του συγκεκριμένου περιστατικού, που καταγράφεται και αποτυπώνεται, προκύπτει επίσης ένας Πρωθυπουργός που παρακολουθεί τους Υπουργούς του, κάτι που επίσης έχει οσμή παρακράτους και από την άλλη πλευρά προκύπτει ότι υπάρχουν και εμπεδωμένες λειτουργίες μέσα στην Ελληνική Αστυνομία και άνθρωποι πρόθυμοι να δεχθούν και να εκτελέσουν εντολές αυτού του τύπου, από όποιον και αν προέρχονται.

ΤΣ: Όλα αυτά πραγματικά που περιγράφετε κι εσείς έτσι όπως το σχολιάζετε και όπως το βλέπετε, κυρία Κωνσταντοπούλου, δημιουργούν ερωτήματα τα οποία χρήζουν άμεσης απάντησης από τον τέως Πρωθυπουργό, από τον Αρχηγό της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εφόσον αποδειχθεί, και έχει αποδειχθεί, ότι γνώριζε όλα αυτά, που συνέβησαν το ’17, πώς μπορείς να συνεχίσεις, να συνεχίζεις να συγκυβερνάς με κάποιον ο οποίος κινείται και φέρεται έτσι; Πώς είναι δυνατόν ένας αριστερός Κυβερνήτης ο οποίος έχει ψηφιστεί από μια σημαντική μερίδα της Ελληνικής Κοινωνίας και από τους πολίτες, να αφήνει το ελεύθερο σε έναν άνθρωπο να κινείται έτσι, όχι μόνο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά, απ’ ότι φαίνεται, γενικότερα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια αμφιβολία ότι δεν μιλάμε ούτε για μία χρηστή διακυβέρνηση, ούτε για μία καθαρή άσκηση εξουσίας. Μιλούμε για ανθρώπους οι οποίοι αλληλοεκβιάζονταν, και δεν είναι το πρώτο περιστατικό αυτό το οποίο διαπιστώνεται. Ένας Πρωθυπουργός που έχει αυτά στην κατοχή του αντιλαμβανόμαστε πώς δρα και πώς συνεννοείται με τους Υπουργούς του. Θυμόμαστε αντίστοιχα τους αλληλοεκβιασμούς Κοτζιά-Καμμένου-Τσίπρα για την υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που είναι κάτι που θα ήθελα να μην το ξεχάσετε και να μην το αφήσετε, γιατί υπάρχουν επιστολές στα αρχεία πια του Κράτους, που καταγράφουν πράγματα που ο Ελληνικός Λαός δεν έμαθε ποτέ. Υπάρχουν καταγγελίες που δεν διερευνήθηκαν και κυρίως προκύπτει, εγώ βεβαίως το είχα αυτό διαπιστώσει στο πλαίσιο της θητείας μου ως Προέδρου της Βουλής, αυτό το λίγο διάστημα που υπηρέτησα ως Πρόεδρος της Βουλής, ότι πάρα πολύ γρήγορα ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός ενέδωσε σε πρακτικές οι οποίες είναι παρακρατικές και δεν έχουν βεβαίως καμία σχέση, όχι με Αριστερά, δεν έχουν καμία σχέση με Δημοκρατία. Ο Πρωθυπουργός ο οποίος περνάει το χρόνο του διαβάζοντας απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών που του φέρνει ο Διοικητής της ΕΥΠ, ο Πρωθυπουργός ο οποίος περιμένει κάθε βράδυ τον Διοικητή της ΕΥΠ για ενημέρωση, είναι σίγουρα ένας Πρωθυπουργός ευάλωτος, διαχειρίσιμος,  χειραγωγήσιμος και σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας Πρωθυπουργός που μπορεί να υπηρετήσει το συμφέρον του Ελληνικού Λαού. Αυτά είναι οδυνηρά συμπεράσματα και για όσους σε ένα προηγούμενο στάδιο πιστέψαμε ότι υπήρχε μια άλλη τάση απέναντι σε αρχές και αξίες, αλλά και για όσους, φυσικά, ψήφισαν το συγκεκριμένο κόμμα και τον συγκεκριμένο Επικεφαλής του και στη συνέχεια. Θα ήθελα επίσης να σας πω, μιας και φαντάζομαι ότι θα τεθεί αυτό το ζήτημα, και σε ένα επίπεδο ποινικών ευθυνών Υπουργών και Πρωθυπουργών, πολιτικών προσώπων, ότι εγώ δεν συμμερίζομαι καθόλου την θέση που λέει ότι δεν ελέγχουμε έναν πρώην Πρωθυπουργό επειδή είναι πολιτικός αντίπαλος. Μα αλίμονο εάν υπάρχουν τέτοιου είδους στεγανά και τέτοιου είδους ασυλίες.

ΤΣ: Δηλαδή θα πρέπει να διερευνηθούν και ποινικές ευθύνες. Οι πολιτικές είναι προφανείς και οι ποινικές ευθύνες και αυτό, αυτό που λέτε είναι πολύ σημαντικό που έχει να κάνει με… δηλαδή, κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο. Αυτό είναι, είναι θα έλεγα βασικό πεδίο της Δημοκρατίας, έτσι;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μα, εάν δεχτούμε ότι υπάρχουν τέτοιου είδους ασυλίες, τότε δεν υπάρχει κανένα πραγματικά παράδειγμα προς τους πολίτες, αλλά και καμία ασφάλεια των πολιτών απέναντι στις εξουσίες. Εάν υπάρχουν κάποιοι που από τη θέση του Υπουργού ή του Πρωθυπουργού, πολύ περισσότερο, νομιμοποιούνται να παραβιάζουν κατ’ αυτόν τον απροκάλυπτο τρόπο δικαιώματα, ελευθερίες, αλλά και τις απόλυτα βασικές Αρχές του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, τότε ο πολίτης είναι πραγματικά εγκαταλελειμμένος στη μοίρα του.

ΤΣ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, να πάμε και στο άλλο ζήτημα που έχει προκύψει το Σαββατοκύριακο. Πολλοί είπαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει, έχει ζαλιστεί και δέχεται πολλά αυτογκόλ. Το θέμα δεν είναι ποδοσφαιρικό, ούτε αθλητικό. Το θέμα είναι ότι, συλλήβδην κατηγορείται μία επαγγελματική τάξη που κάνει και μία ευαίσθητη δουλειά, έτσι; Όπως είναι και η δουλειά του πολιτικού ευαίσθητη, που είναι και αυτό … πυλώνας της Δημοκρατίας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για μένα κύριε Σαντοριναίε, θα σας διακόψω, Πολιτικός δεν είναι δουλειά. Δυστυχώς κάποιοι το έχουν αντιληφθεί ως δουλίτσα και κάνουν τις δουλίτσες τους.

ΤΣ: Σωστά, σωστά, σωστά. Τώρα το βάλατε σε πλαίσιο, νομίζω το τοποθετήσατε πολύ σωστά. Νομίζω όμως ότι, όταν όλο αυτό το τσουβάλιασμα, όταν όλο αυτό γίνεται, δηλαδή τι, απαξιώνουμε συλλήβδην τους πολιτικούς,  όλοι οι πολιτικοί είναι απατεώνες. Το λέμε εδώ στην «Πρωινή Πτήση» συνεχώς. Δεν είναι όλοι απατεώνες οι Πολιτικοί. Δεν είναι όλοι οι Δημοσιογράφοι αργυρώνητοι, δεν τα παίρνουν, δεν παίρνουν φακελάκια όλοι οι γιατροί. Αυτό όλο είναι ένα ζήτημα το οποίο προσπαθούμε να το αναδείξουμε, είναι ζήτημα Δημοκρατίας, δεν είναι δυνατόν να απαξιώνεται η ίδια η Δημοκρατία, όταν βάλλονται οι θεσμοί της  Δημοκρατίας και δεν λέω μόνο για τους Δημοσιογράφους. Όλοι βαλλόμαστε από αυτό το τσουβάλιασμα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι. Αναφέρεστε προφανώς σε αυτό το spot…

ΤΣ: Στο spot του ΣΥΡΙΖΑ, ναι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …του ΣΥΡΙΖΑ. Κοιτάξτε, θα σας πω τη γνώμη μου πολύ καθαρά. Πρώτα απ’ όλα, είναι ένα κακόγουστο, ένα κακόγουστο spot που αυτό το οποίο προσπαθεί να διαδώσει, δηλαδή ότι υπάρχει ζήτημα χρηματοδότησης και αδιαφάνειας της χρηματοδότησης των Μέσων Ενημέρωσης και το οποίο, σωστά λέτε, ότι το εξατομικεύει στοχοποιώντας τους δημοσιογράφους και όχι τόσο τις ιδιοκτησίες, είναι ένα ζήτημα το οποίο, και πάλι θα μου επιτρέψετε να θυμίσω πράγματα που δεν θέλω να ξεχαστούν, είναι ένα ζήτημα το οποίο παραμένει ανοιχτό και για το οποίο δεν έχει δώσει απαντήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση Τσίπρα από το 2016-2017. Η υπόθεση της παρακρατικού τύπου χρηματοδότησης Μέσων Ενημέρωσης από τα κονδύλια της ΕΥΔΑΠ, επί Διοικητή της ΕΥΔΑΠ Μπενίση συντρόφου της Περιφερειάρχη Αττικής της κυρίας Δούρου τότε και με τη συμμετοχή κορυφαίου Υπουργού, του Παππά, και του ίδιου του τότε Πρωθυπουργού, του Τσίπρα. Θυμόμαστε όλοι την φοβερή αυτή περίπτωση. Εγώ τουλάχιστον δεν την ξεχνάω, στην οποία ήταν καταγεγραμμένο και μέσα από μαγνητοφωνήσεις και απομαγνητοφωνήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας ότι υπήρξε διανομή χρημάτων και μάλιστα χρημάτων μιας Δημόσιας Υπηρεσίας, της Δημόσιας Υπηρεσίας Νερού, προς συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης, είτε για να φιλοτεχνούν το προφίλ των Υπουργών και του Πρωθυπουργού, είτε για να χτυπούν αντιπάλους. Κατά την άποψή μου, αυτή η ανοιχτή υπόθεση που δεν έχει παραγραφεί, θέτει ένα σοβαρότατο ζήτημα και απορώ πραγματικά, πώς ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει στο μητρώο του μία τέτοια πραγματικά ζοφερή υπόθεση, στην οποία κατέληξε να σκοτώνεται και υπό αδιευκρίνιστες κατά τη γνώμη μου συνθήκες, ο βασικός εμπλεκόμενος, πώς λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το μητρώο θέτει αυτό το θέμα κατ’ αυτό τον τρόπο της αντιμετάθεσης. Εγώ δεν είμαι ούτε από εκείνους που θα πουν ότι όλα είναι καθαρά και διαφανή, για όλα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, και φυσικά θα πρέπει να ξέρει ο πολίτης πού κατευθύνεται το δημόσιο χρήμα, από την άλλη όμως πλευρά δεν μπορεί να τίθεται αυτό το θέμα κατ’ αυτό τρόπο από ένα Κόμμα που έχει από θέση Κυβερνητική αυτό το μητρώο και που δεν έχει απαντήσει.

ΤΣ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, θα χαρούμε να σας έχουμε και από κοντά στο στούντιο κάποια στιγμή, να πούμε πολύ περισσότερα και να μιλήσουμε και για την Πλεύση Ελευθερίας γιατί σήμερα δεν μιλήσαμε καθόλου για την Πολιτική Κίνηση που προΐσταστε. Θα έχουμε να πούμε πολλά, οι πολιτικές εξελίξεις δεν τελειώνουν. Δεσμεύομαι ότι σύντομα θα σας έχουμε μαζί μας. Ελπίζω να μπορείτε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα χαρώ και εγώ και σας ευχαριστώ και για την πρόσκληση και για την φιλοξενία και αυτό που θα ήθελα να σας πω αποχαιρετώντας σας είναι ότι σήμερα, μιας και αυτά για τα οποία με καλέσατε και μιλήσαμε έχουνε να κάνουν με την διαφάνεια στη λειτουργία της Διοίκησης και της Κυβέρνησης και με το Δημόσιο Χρήμα και με την προστασία των πολιτών και των δικαιωμάτων τους, σήμερα θα κάνω με την ιδιότητά μου τη δικηγορική, μία μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 12:00, για το πολύ σοβαρό ζήτημα που ανατρέχει αρκετά χρόνια πίσω και συνεχίζεται, των αυθαίρετων εργασιών που γίνονται στο λιμάνι του Πειραιά και της πολύ μεγάλης έκθεσης των πολιτών σε κινδύνους από τοξικά απόβλητα και από μολυσμένα λύματα που εναποτίθενται στον πυθμένα του λιμανιού και στο Σαρωνικό και στη 1.30 σας προσκαλούμε σε Συνέντευξη Τύπου που θα δώσουμε στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά. Είμαστε κοντά οπότε σας καλούμε να παρακολουθήσετε γιατί θα πούμε ενδιαφέροντα πράγματα.