13.10.22

H Zωή Κωνσταντοπούλου στους Αταίριαστους (13/10/2022)

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στους Αταίριαστους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα στον ΣΚΑΪ.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ: Λοιπόν, με χαρά εδώ υποδεχόμαστε την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, για δύσκολα θέματα, δυστυχώς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Πάντα για δύσκολα θέματα έχουμε την κυρία Κωνσταντοπούλου.

Χ. Κ.: Όχι, έχουμε συνηθίσει να κάνουμε κι άλλες κουβέντες με την κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για τα δύσκολα είμαι εγώ.

Γ. Ν.: Για τα δύσκολα είστε.

Χ. Κ.: Γεια σας κυρία Κωνσταντοπούλου, τι κάνετε;

Γ. Ν.: Καλημέρα σας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα σας, χαίρομαι πολύ που σας ξαναβλέπω.

Γ. Ν.: Και εμείς το ίδιο.

Χ. Κ.: Να είστε καλά και ευχαριστούμε για όσα είπατε στην τηλεοπτική σας εκπομπή.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ήμουν ειλικρινής.

Χ. Κ.: Είστε ειλικρινής, αλήθεια είναι αυτό.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μου είπαν, σε ποια εκπομπή σας αρέσει να πηγαίνετε; Είπα στους Αταίριαστους.

Χ. Κ.: Στην Κατερίνα Καινούργιου νομίζω ήσασταν.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ήταν μία συνέντευξη σε ένα συνεργάτη. Ναι, στον κύριο Σκιτζή που ήταν και δικός σας συνεργάτης.

Χ. Κ.: Μάλιστα, πάρα πολύ ωραία.

Γ. Ν.: Και εμείς χαιρόμαστε που σας έχουμε εδώ.

Χ. Κ.: Βεβαίως.

Γ. Ν.: Λοιπόν, πάμε να ξεκινήσουμε με την επικαιρότητα και αυτή την κατάσταση την οποία βιώνουμε τώρα με το περιστατικό στον Κολωνό και τις προεκτάσεις τις οποίες βλέπουμε. Καταρχήν θα μας δώσετε τη Νομική σας συμβουλή, δηλαδή τι ποινές επισύρονται και τα λοιπά, αλλά παρατηρούμε ότι εδώ μιλάμε για ένα κύκλωμα το οποίο καθημερινά μεγαλώνει, βλέπουμε κι άλλα περιστατικά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, κύριε Ντσούνο και κύριε Κούτρα, αυτό το οποίο αποκαλύπτεται και έσπασε σαν απόστημα, γιατί έχει αυτή την χαρακτηριστική διάσταση αυτό που παρακολουθούμε, νομίζω ότι ταυτόχρονα αποκαλύπτει και πόσο απροστάτευτα είναι τα παιδιά στην Ελλάδα. Θα μιλήσω για τη χώρα μας χωρίς να σημαίνει ότι είναι πιο προστατευμένα σε άλλες χώρες, όμως εγώ όπως ξέρετε έχω και ως δικηγόρος και έως… και με την πολιτική μου ιδιότητα και ως…

Χ. Κ.: Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …και ως Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και προηγουμένως ως Πρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής, έχω κατ’ επανάληψη εκφράσει την ανησυχία μου για το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των παιδιών είναι διάτρητο και κυρίως για το γεγονός ότι υπάρχει μια αντιφατική στάση των εξουσιών και της Νομοθετικής και Εκτελεστικής και της Δικαστικής, απέναντι στα εγκλήματα, και δη τα σεξουαλικά εγκλήματα, που διαπράττονται σε βάρος των παιδιών. Είχαμε το 2019 όπως θυμάστε την μείωση ποινών για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος των παιδιών.

Χ. Κ.: Την  αλλαγή του Ποινικού Κώδικα λέτε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, μια εντελώς ανεξήγητη νομοθετική επιλογή, γιατί το παιδί είναι το πιο ιερό προστατευόμενο πρόσωπο, είναι και το πιο απροστάτευτο.

Γ. Ν.: Ανεξήγητη είπατε, αλλά μπορείτε να μας δώσετε μία αίσθηση γιατί έγινε αυτό;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν μπορώ παρά να κάνω εικασίες οι οποίες συνδέονται ενδεχομένως με εκκρεμείς δίκες, διότι αυτό το οποίο σε διάφορες υποθέσεις παρατηρήθηκε…

Χ. Κ.: Συγνώμη, τι λέτε; Μισό λεπτό κυρία Κωνσταντοπούλου, επειδή πάντα μετράτε τα λόγια σας και το τι λέτε, είστε και Νομικός, ξέρετε. Εκκρεμείς δίκες που ήταν πριν το 2019 και άλλαξαν για να υπάρχει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση κατηγορουμένων;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Ποινικός Κώδικας του 2019 έχει αποκαλυφθεί ότι καί στο πεδίο των οικονομικών αδικημάτων εξυπηρέτησε εκκρεμείς υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων, εγκλημάτων σε βάρος του Δημοσίου και ούτω καθεξής. Και μάλιστα ένα από τα ζητήματα είναι ότι συμμετείχαν στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή πρόσωπα τα οποία είχανε και ανοιχτές υποθέσεις, κάτι που έκανε και η σημερινή Κυβέρνηση σε άλλες Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές.

Γ. Ν.: Άρα, για ίδιον όφελος λέτε το έκαναν τότε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, λέω ότι τα πρόσωπα που έχουν σύγκρουση συμφερόντων, δηλαδή ένας δικηγόρος που υπερασπίζεται πελάτες που έχουν τέτοιες υποθέσεις, δεν μπορεί να νομοθετεί επί των ζητημάτων αυτών. Κατά τα άλλα επίσης λέω ότι είναι παντελώς αδικαιολόγητο το να μειώνονται οι ποινές για τέτοιου είδους αδικήματα. Δεν υπάρχει κανενός είδους κοινωνικοπολιτική, ψυχολογική, εγκληματολογική αιτιολογία που να μπορεί να δικαιολογήσει αυτού του είδους την μείωση των ποινών.

Χ. Κ.: Οι καινούργιες που ισχύουν από το 2021 σας καλύπτουν;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οι καινούργιες είναι αυστηρότερες, ναι με καλύπτουν οι ποινές οι καινούριες αλλά δεν με καλύπτει…

Χ. Κ.: Το θέμα είναι να εφαρμόζονται.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Δεν με καλύπτει το ότι υπάρχει μια εφεκτική στάση των εξουσιών και δεν περιορίζομαι στη Νομοθετική και την Εκτελεστική, μιλώ συγκεκριμένα και για τη Δικαστική. Είναι πάρα πολύ σοβαρό το γεγονός ότι οι υποθέσεις ασέλγειας σε βάρος ανηλίκου, ας πούμε, τρενάρουν ατελείωτο χρόνο για να δικαστούν και όταν δικάζονται ακόμα και όταν έχουμε καταδίκη, πολλές φορές έχουμε ποινές εξοργιστικές. Μία από τις υποθέσεις που χειρίστηκα πρόσφατα αφορούσε ένα κοριτσάκι που κακοποιήθηκε στα πέντε του από εβδομηντάχρονο, η υπόθεση για να ολοκληρωθεί η εκδίκασή της έφτασε το κορίτσι να έχει ενηλικιωθεί, από τα πέντε δηλαδή είναι δεκαοκτώ.

Γ. Ν.:  Δεκατρία χρόνια μετά;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Στον εβδομηντάχρονο που καταδικάστηκε επιβλήθηκε τελικώς ποινή φυλάκισης, δηλαδή να μην πάει ούτε φυλακή, εξαγοράσιμη ποινή, δοσοποιήθηκε, ανεστάλη και στο τέλος αναιρέθηκε κιόλας η περί του κατηγορουμένου. Θέλω να πω, δηλαδή, αυτά δεν μπορεί να συμβαίνουν.

Χ. Κ.: Δεκατρία χρόνια, είναι συγκλονιστικό.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι αδιανόητο.

Χ. Κ.: Δηλαδή το είπαμε δίκην αστείου, όσο μπορείς να κάνεις αστείο σε αυτή την κατάσταση χθες, ειρωνείας, να μην… το λέγαμε χθες με τον κύριος Κότσιρα.

Γ. Ν.: Με τον κύριο Κότσιρα, τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης.

Χ. Κ.:  Τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης.

Γ. Ν.: Να μη φτάσει η κοπέλα να…

Χ. Κ.: Να μη φτάσει η κοπέλα να ενηλικιωθεί, η δωδεκάχρονη τώρα και εσείς μας λέτε για πεντάχρονη που ενηλικιώθηκε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Βέβαια, βέβαια, δυστυχώς. Υπόθεση την οποία εγώ θεωρώ σκάνδαλο πραγματικά και άλλες υποθέσεις όμως και ζωντανές υποθέσεις.

Γ. Ν.: Οι νέες ποινές πάντως κυρία Κωνσταντοπούλου…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οι νέες ποινές είναι αυστηρότερες…

Γ. Ν.: … προβλέπουν κάθειρξη.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως.

Γ. Ν.: Και όχι φυλάκιση. Γιατί αυτή είναι η διαφορά που πρέπει να ξέρουμε. Η φυλάκιση είναι αυτό που είπατε, εξαγοράζεται, έχει και δόσεις.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η φυλάκιση εξαγοράζεται. Το θέμα όμως είναι…

Γ. Ν.: Ενώ το άρθρο λέει κάθειρξη.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Έτσι. Το θέμα όμως είναι καί η Δικαστική αντιμετώπιση, γιατί αν προβλέπεται κάθειρξη, δοθούνε το ένα – το δεύτερο – το τρίτο ελαφρυντικά και στο τέλος υπάρξει φυλάκιση, πάλι ένα και το αυτό. Σε κάθε περίπτωση, γιατί και στην υπόθεση τώρα την προκείμενη …

Γ. Ν.: Της δωδεκάχρονης.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχει ασχοληθεί και η κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης, να φωτίσουν το τι συμβαίνει…

Γ. Ν.: Αυτό, ωστόσο, θα επιταχύνει τη διαδικασία;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Όχι, δεν θα επιταχύνει τη διαδικασία.

Γ. Ν.: Δεν μπορεί να την επιταχύνει τη διαδικασία.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η αυτόφωρη, η διαδικασία του αυτόφωρου κακουργήματος είναι που επιταχύνει τη διαδικασία, με την έννοια ότι συλλαμβάνονται αυτή τη στιγμή οι εμπλεκόμενοι, άρα θα πρέπει εντός του δεκαοχταμήνου και να δικαστούν, εάν προφυλακιστούν από τον Ανακριτή ή την Ανακρίτρια που έχουν αναλάβει.

Χ. Κ.: Βρίσκεται σε αποκτήνωση η κοινωνία, κυρία Κωνσταντοπούλου; Δηλαδή μου κάνει… δεν ξέρω, τα έχουμε ζήσει όλα και ως δημοσιογράφοι και τα έχουμε καλύψει όλα, αλλά υπάρχουν και κάποιες υποθέσεις στις οποίες λένε οι άλλοι πέφτεις από τα σύννεφα…

Γ. Ν.: Σε ξεπερνούν όμως.

Χ. Κ.: Ε, ναι. Πέφτω από τα σύννεφα όταν μου λέει κάποιος ότι η μάνα εξέδιδε το κορίτσι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ δεν πέφτω από τα σύννεφα, να σας πω γιατί. Γιατί θεωρώ ότι όλη αυτή η ανοχή που έχει αποκρυσταλλωθεί ως θεσμική ανοχή από τέτοιες υποθέσεις σαν αυτές που σας περιγράφω, ουσιαστικά εκπέμπει και ένα μήνυμα προς την κοινωνία, ότι όλα επιτρέπονται.

Χ. Κ.: Κάντε ότι θέλετε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ότι γενικώς δεν υπάρχει όριο και πέλεκυς κάποια στιγμή για τέτοιου είδους πράγματα και δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω, το λέω πραγματικά με μεγάλη αγωνία για τα παιδιά και για τα εγκλήματα σε βάρος παιδιών, υπάρχει ευθύνη και των δικαστών τεράστια.

Χ. Κ.: Πρέπει  για κάποια εγκλήματα, παραδείγματος χάριν για τα εγκλήματα εναντίον παιδιών, όταν λέμε ισόβια να είναι ισόβια; Πρέπει να υπάρχει κάποια τέτοια ρύθμιση;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω. Η επιμέτρηση της ποινής και η έκτισή της είναι δύο πράγματα τα οποία ζυγίζονται κάθε φορά σε σχέση με την ειδική περίσταση του συγκεκριμένου ατόμου που δικάζεται, του δράστη και του εγκλήματος. Όλα αυτά πρέπει να τα ζυγίζει ένα Δικαστήριο. Παρόλα αυτά αντιλαμβανόμαστε ότι όσα πράγματα και να ζυγίσει, μια καθ’ υποτροπή, κατ’ επάγγελμα τέτοιου είδους κακουργηματική δράση σε βάρος παιδιού, δεν μπορεί να φτάσει να δικαιολογηθεί με χίλια ελαφρυντικά. Εγώ δεν έχω την ανάγκη αυτό να περιμένω κάποιο Δικαστήριο για να το πω. Από εκεί και πέρα, και φυσικά το ίδιο ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους, και για τους γονείς, και για όλους όσοι έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία οι  οποίοι δεν ξέρω τι θα επικαλεστούν. Αυτά τα οποία λέω για τους θεσμούς και για την πολιτεία δεν δικαιολογούν τους δράστες, όμως αιτιολογούν το φαινόμενο και θα σας έλεγα ότι καθιστούν αδικαιολόγητους κάποιους θεσμικούς παράγοντες που παριστάνουν ότι πέφτουν από τα σύννεφα.

Γ. Ν.: Από την εμπειρία σας, αυτή η υπόθεση, η συγκεκριμένη, για την οποία συζητούμε, ποτέ εκτιμάτε ότι θα τελεσιδικήσει, δηλαδή; Από την εμπειρία σας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε θα μπορούσε, μία τέτοια υπόθεση θα μπορούσε να τραβήξει και δέκα χρόνια.

Γ. Ν.: Δέκα χρόνια;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα μπορούσε. Σε πρώτο βαθμό, εφόσον υπάρχει προφυλάκιση, θα επιδιωχθεί, κανονικά, να δικαστεί σε πρώτο βαθμό για να υπάρξει απόφαση επί της ενοχής ή αθωότητας μέσα στο όρο της προφυλάκισης. Δε σημαίνει ότι δεν εξαντλείται πολλές φορές.

Γ. Ν.: Το δεκαοχτάμηνο εννοείτε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς, της προφυλάκισης και πολλές φορές έχουμε και αποφυλακίσεις επειδή…

Χ. Κ.: Κυρία Κωνσταντοπούλου, πριν σας αποχαιρετήσουμε και επειδή σας έχουμε εδώ δεν μπορώ να μην κάνω κι ένα πολιτικό ερώτημα. Επειδή είμαστε προ εκλογών τώρα, αυτόνομη Πλεύση Ελευθερίας;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτόνομη η Πλεύση Ελευθερίας προετοιμάζεται για τις εκλογές. Κάναμε και τις προάλλες μια Συνέντευξη Τύπου γιατί κάνω περιοδεία σε όλη την Ελλάδα αυτή την εποχή. Κάναμε μία Συνέντευξη Τύπου στο Βόλο πολύ σημαντική που μιλήσαμε και για τα θέματα τα Εθνικά και τις θέσεις μας, γιατί εμείς είμαστε υπέρ της άμεσης επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα δώδεκα μίλια. Θα κάνουμε και συναντήσεις και προσκλητήριο και για μέλη και για υποψηφίους. Θα γίνουν, δηλαδή, σύντομα θα πάρετε νέα μας και πρόσκλησή μας, και αισιοδοξούμε ότι αυτή τη φορά οι πολίτες που έχουν και τον έναν ψηφίσει και μετανιώσει, και τον άλλον ψηφίσει και μετανιώσει, θα ψηφίσουν μια δύναμη που δεν θα τη μετανιώσουν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ:  Χωράει η Πλεύση Ελευθερίας στο προοδευτικό μέτωπο, εάν κληθείτε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η Πλεύση Ελευθερίας δεν χωράει με κανέναν Μνημονιακό και με κανέναν από αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα. Άρα, δεν θα μας δείτε ούτε με Νέα Δημοκρατία, ούτε με ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με ΠΑΣΟΚ, ούτε με Βαρουφάκη που είναι εκεί μαξιλάρι και μπαλαντέρ, με ποιον θα συνεργαστεί και σε ποια Υπουργική Καρέκλα θα κάτσει. Θα μας δείτε να διεκδικούμε και πιστεύω να καταλαμβάνουμε και να εκπροσωπούμε τους πολίτες από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης και αυτό το οποίο επιδιώκουμε σε αυτή την πρώτη φάση είναι να είμαστε μια πραγματική Αντιπολίτευση που την έχει ανάγκη η χώρα ίσως περισσότερο κι από μια καλή Κυβέρνηση, γιατί χωρίς Αντιπολίτευση η Δημοκρατία είναι εντελώς κουτσή.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ:  Ευχαριστούμε πολύ κυρία Κωνσταντοπούλου, να είστε καλά. Θα τα πούμε σύντομα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ:  Σας ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά, κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ και εγώ θερμά.