06.04.20

H Zωή Κωνσταντοπούλου στην Εγνατία Τηλεόραση (06/04/2020)

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων στην Εγνατία Τηλεόραση με τον Λάζαρο Λαζάρου.

 

Απομαγνητοφώνηση της Συνέντευξης της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Εγνατία Τηλεόραση, στη Θεσσαλονίκη, και στον Λάζαρο Λαζάρου

Δημοσιογράφος (Λάζαρος Λαζάρου):  Θα πάω τώρα, κυρίες και κύριοι, στην Αθήνα και θα καλησπερίσω την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλησπέρα σας από τη Θεσσαλονίκη, κυρία Κωνσταντοπούλου,  καλή εβδομάδα να ευχηθώ και καλό Πάσχα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Καλησπέρα και σε σας, καλή εβδομάδα. Δύναμη να έχουμε και υγεία, αποκτά και περιεχόμενο και ουσία η ευχή. Και βέβαια επίσης καλό Πάσχα σε όλους μας.

Λάζαρος Λαζάρου: Κυρία Κωνσταντοπούλου, ποια είναι η άποψη σας για την εικόνα την οποία παρουσιάζει η χώρα μας εν μέσω της πανδημίας του  κορονοϊού  και βεβαίως η άποψή σας αναφορικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, για την πρόληψη της διασποράς του  ιού;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εμείς κάναμε μία δημόσια τοποθέτηση για τα θέματα αυτά. Θεωρούμε πολύ σημαντικά τα βήματα που έχουν γίνει. Έχει υπάρξει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια συντονισμένη και ένα στοιχείο που θεωρούμε πολύ σημαντικό, που είναι και η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών, με τρόπο που τους σέβεται και τους εκπαιδεύει. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι, στις τελευταίες πέντε εβδομάδες υπάρχει ένας σαφής προσανατολισμός ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είναι αποδεκατισμένο και πρέπει να ενισχυθεί σοβαρά για να ανταποκριθεί. Είναι εξίσου σημαντικό ότι, υπάρχει προσανατολισμός στην προμήθεια υλικού προκειμένου να μπορέσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να ανταποκριθεί στα πολύ υψηλά και δύσκολα καθήκοντα. Και είναι, επίσης, θεωρούμε, πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, υπάρχουν από πάρα πολλές πλευρές, κοινωνικές πρωτοβουλίες, οργανισμούς,  φορείς, επιχειρήσεις, ιδιωτικές πρωτοβουλίες, υπάρχει μία ενίσχυση προς την κατεύθυνση αυτή, κάτι που είναι φυσικά μία σοβαρή ένδειξη της ομοψυχίας που επιδεικνύεται. Εμείς πήραμε και μία απόφαση πριν από...

Δημοσιογράφος:  Να την ακούσουμε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πήραμε μια απόφαση πριν από λίγες μέρες, δηλαδή την προηγούμενη Παρασκευή που καταβλήθηκε και η χρηματοδότηση η τακτική προς την  Πλεύση Ελευθερίας,  αποφασίσαμε να παραχωρήσουμε  την πλήρη κρατική χρηματοδότηση τριών μηνών στην μάχη κατά του κορονοϊού, για την ενίσχυση πρωτοβουλιών της πρώτης γραμμής, για την ενίσχυση και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και βεβαίως για την ενίσχυση και κοινωνικών πρωτοβουλιών στο πεδίο αυτό, όπως είναι το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, που εδώ και σχεδόν μία δεκαετία συνδράμει ιατροφαρμακευτικά συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Δημοσιογράφος: Κυρία Κωνσταντοπούλου, για τι ποσό μιλάμε, αν μου επιτρέπετε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η κρατική χρηματοδότηση που παραχωρείται στην Πλεύση Ελευθερίας είναι 70.000 ευρώ. Το ποσό το οποίο θα δώσουμε, θα διαθέσουμε, είναι 17.500 ευρώ.

Δημοσιογράφος: Το τριμηνιαίο δηλαδή, η τριμηνιαία δόση.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι το αντίστοιχο των τριών μηνών, ακριβώς,  της πλήρους χρηματοδότησης και νομίζω ότι αυτό είναι, έτσι το αντιλαμβάνομαι και  έτσι το αντιλαμβανόμαστε, ένα κοινωνικό καθήκον απέναντι σε μία πάνδημη ανάγκη. 

Δημοσιογράφος:  Μάλιστα. Από εκεί και πέρα, από κει και πέρα τι θα θέλατε να πείτε στον  κόσμο αναφορικά με το πόσο έχουν, στο πόσο υπάκουοι είναι, να το πω έτσι, για να τα καταλάβουν και όλοι, απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα, στις κυβερνητικές οδηγίες, στις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και όλα τα υπόλοιπα τα οποία έρχονται ως συνεπακόλουθα όλων αυτών;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας μιλήσω με πολλή ειλικρίνεια και με πολλή αγάπη. Ξέρετε ότι είμαι η πρώτη που θα υπερασπιστώ τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Ταυτόχρονα αισθάνομαι την ευθύνη να πω -και το είπαμε με  πολύ ρητό τρόπο- ότι είναι η στιγμή που αποφασίζουμε συλλογικά να αναστείλουμε προσωρινά τα πιο πολύτιμα, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, προκειμένου να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε τα αναντικατάστατα, τις ανθρώπινες ζωές. Είναι απόλυτη αναγκαιότητα να μείνουμε σπίτι, είναι απόλυτη αναγκαιότητα να προφυλάξουμε τους συνανθρώπους μας και τους εαυτούς μας, αλλά βάζω πάντα πρώτα τους συνανθρώπους μας γιατί, ο Έλληνας  έτσι σκέφτεται και είναι ένα πολύ ωραίο στοιχείο του λαού μας. Σκεφτόμαστε πρώτα τον άλλον και μετά τον εαυτό μας και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το στοιχείο. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να τηρήσουμε αυτό που δεν το αντιλαμβάνομαι ως κυβερνητικά μέτρα ή κυβερνητικές απαγορεύσεις, αλλά κυρίως ως μια κυβερνητική  υλοποίηση εκείνων που οι επιστήμονες συστήνουν και αυτό ξέρετε είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί υπήρξαν κράτη και κυβερνήσεις, βλέπουμε τα τραγικά αποτελέσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που όχι απλώς αψήφησαν τις υποδείξεις των επιστημόνων, αλλά και  με έναν τρόπο προκάλεσαν τεράστια ζημιά στους λαούς. Είναι εγκληματικός ο τρόπος με τον οποίο κάποιες  κυβερνήσεις αγνόησαν εντελώς το τι πρέπει να γίνει σε αυτή τη στιγμή. Παρατηρούμε σε ολόκληρη την υφήλιο την πλήρη ανεπάρκεια των συστημάτων υγείας και αυτό δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν οι κοινωνίες και τα κράτη μετά από αυτή τη φοβερή δοκιμασία. Δεν είναι αυτή η ώρα για να δικαιωθούμε και να επικαλεστούμε τη δικαίωση όσοι μιλήσαμε για τα θέματα αυτά σε προηγούμενους χρόνους. Είναι η ώρα αυτή τη στιγμή της συνειδητοποίησης του ποια είναι η κοινωνική ανάγκη, του ποια είναι η επιτακτική αναγκαιότητα και συλλογικά να  την υπηρετήσουμε, χωρίς ούτε να παραμερίσουμε τις αρχές και τις αξίες μας, ούτε να ξεχάσουμε, αλλά ιεραρχώντας το σήμερα πάνω από το χθες και πάντοτε με το βλέμμα στο αύριο που πρέπει να το χτίσουμε μαζί σε εντελώς άλλη βάση.

Δημοσιογράφος: Ένα πολιτικό ερώτημα, κυρία Κωνσταντοπούλου, για να  κλείσουμε με αυτό σας παρακαλώ. Θα ήθελα την άποψή σας για την αντίδραση των υπολοίπων κομμάτων του Κοινοβουλίου, ξεκινώντας από το κόμμα της αξιωματικής  αντιπολιτεύσεως μέχρι το ΚΚΕ, το Μέρα 25. Ποια είναι η γνώμη σας; Πώς τους βλέπετε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θεωρώ ότι σε αυτή την περίοδο ο καθένας και ο κάθε πολιτικός χώρος δίνει το στίγμα του και καταγράφει περί τίνος πρόκειται. Εγώ δεν θα  θελήσω αυτή τη στιγμή να κάνω κάποιο σχόλιο, γιατί η δική μας τοποθέτηση είναι η στάση μας και από κει και πέρα νομίζω ότι, από τη στάση του καθενός μπορούν οι πολίτες που ενημερώνονται να αξιολογήσουν. Εγώ έχω τεράστια εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών και στην αντίληψή τους.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πάρα – πάρα πολύ  για αυτή σας  την παρέμβαση στο δελτίο μας  κυρία Κωνσταντοπούλου. Να προσέχετε σας παρακαλώ.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σας ευχαριστώ και εγώ θερμά. Να προσέχουμε όλοι και να τα πούμε σύντομα ξανά και εξ αποστάσεως και από κοντά.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, την Ζωή Κωνσταντοπούλου, για αυτή μας την επικοινωνία.