04.12.22

H Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Γιώργο Αυτιά (04/12/2022)

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Μαζί μας είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου. Τι μου κάνετε; Καλά είστε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα σας, κύριε Αυτιά.

Γ. Α.: Ευχαριστώ θερμά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Γ. Α.: Ξέρω την αγωνία για τον μπαμπά, αλλά πήγαμε καλά, ε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Έδωσε μια μεγάλη μάχη ο πατέρας μου. Είναι μαχητής της ζωής…

Γ. Α.: Σπουδαίος.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …και τα κατάφερε.

Γ. Α.: Κορυφαίος.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Ήτανε, βέβαια, μεγάλη η αγωνία για όλους μας, τεράστια η στήριξη των γιατρών. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά και τους γιατρούς της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Σωτηρία, ήτανε συγκινητική η στήριξή τους και στο Γεννηματά τον κύριο Πτώχη και όλους όσοι μας υποστήριξαν και βέβαια όλους τους πολίτες οι οποίοι ήταν κοντά στον πατέρα μου, έδωσαν αίμα. Ήταν μια διαδικασία μεγάλης δοκιμασίας αλλά και μεγάλης αισιοδοξίας.

Γ. Α.:  Είπα στον κόσμο ότι… τη θεία  σας, την κυρία Βάσω Κωνσταντοπούλου, μας είχε πει τότε να τη λέμε Βάσω. Καταλαβαίνετε, εκείνα τα χρόνια να λες την καθηγήτριά σου Βάσω και μια μέρα λέει, παιδιά έχετε διαβάσει; Λέμε, δεν έχουμε διαβάσει. Δεν πειράζει, θα πούμε το παρακάτω και αύριο θα διαβάσετε και το σημερινό. Τεράστια, της οφείλω πάρα πολλά. Και πάντα – πάντα – πάντα – πάντα κοντά. Νομίζω ότι πρέπει όλοι να θυμόμαστε τους καθηγητές μας, έτσι δεν είναι; Βάσω Κωνσταντοπούλου δεν υπάρχει. Λοιπόν, ο κύριος Αλεξιάδης, ο αξιότιμος κύριος Αλεξιάδης την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκε στην κυρία Κωνσταντοπούλου. Αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς αν έγιναν και πώς έγιναν τον καιρό εκείνο. Για να δούμε τι είπε, αλλά εδώ είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου γιατί έχει πάρα πολλά να πει. Μετά θα πάμε και στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Έτσι για να δούμε όλα, το συνολικό αυτό θέμα της υπόθεσης που προέκυψε. Αλεξιάδης τώρα, φύγαμε.

 

Βίντεο

Γ. Α.: Ούτε οι εικόνες Λαφαζάνη με την κυρία Κωνσταντοπούλου και τα ΜΑΤ και όλες αυτές οι ιστορίες που γινόνταν επί μήνες ολόκληρους.

Αλεξιάδης: Καλό είναι κάποια στιγμή, καλό είναι κάποια στιγμή…

Γ. Α.: Να μην έχουμε τέτοια, μισό, μισό. Να μην τα έχουμε αυτά.

Αλεξιάδης: …είτε ο κύριος Λαφαζάνης, είτε η κυρία Κωνσταντοπούλου ή οποιοσδήποτε άλλος, να βγει να μας πει μία διεύθυνση, μία διεύθυνση, ένα άτομο που επί ΣΥΡΙΖΑ έχασε την πρώτη κατοικία του.

 

Γ. Α.: Λοιπόν αυτό. Τι έχουμε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω ότι το θράσος ξεπερνάει κάθε όριο, διότι από τον Ιούλιο του 2015, όταν περάσανε τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου και τα ψηφίσανε όλα μαζί, όλοι μαζί και η σημερινή Κυβέρνηση και η τότε Κυβέρνηση, όλοι μαζί ψηφίσανε με χέρια και με πόδια το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, 22 Ιουλίου του 2015 κύριε Αυτιά, ήταν τότε που εγώ ως Πρόεδρος της Βουλής διαφώνησα και διαχώρισα τη θέση μου. Ψηφίσανε λοιπόν, οι τράπεζες να έχουν προτεραιότητα στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς, να είναι πάνω από τους εργαζόμενους, πάνω από το Δημόσιο. Ψηφίσανε τους πλειστηριασμούς και στη συνέχεια το 2017 η Κυβέρνηση Τσίπρα έφερε διαδικασίες διευκόλυνσης των πλειστηριασμών και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τότε αν θυμάστε πηγαίναμε και σταματάγαμε τους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία. Ψηφίσανε νόμο για να γίνουν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Αυτό το νόμο και αυτή τη διαδικασία που την έφερε με το έτσι θέλω ο κύριος Κοντονής, επικαλούμενος τις πιέσεις των δανειστών, εμείς τον προσβάλαμε, η Πλεύση Ελευθερίας, εγώ προσωπικά, είναι μάλιστα μεθαύριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας η διαδικασία κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και βεβαίως κάθε εβδομάδα, κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία γινόταν ένα όργιο καταστολής, χημικά, βία κατά των ανθρώπων που σταματάγαμε τους πλειστηριασμούς…

Γ. Α.:  Είχαμε πρώτης κατοικίας πλειστηριασμούς;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως είχαμε, κυρίως πρώτης κατοικίας πλειστηριασμούς, κυρίως απλών ανθρώπων κατοικίες. Εγώ έχω υπερασπιστεί και εκπροσωπήσει πολλούς από αυτούς, πάρα πολλούς από αλληλεγγύη και όχι ως δικηγόρος τους. Μεθαύριο, στη διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπάρχει άνθρωπος από το Βόλο που πλειστηριάστηκε  η πρώτη κατοικία του το 2018. Είναι λοιπόν θράσος η πρώην Κυβέρνηση, σημερινή δήθεν Αντιπολίτευση, να προσπαθεί να αντιπαρατεθεί με τη σημερινή Κυβέρνηση που κάνει τα ίδια. Έχουμε μια κακή Κυβέρνηση αλλά έχουμε και μια κακή Αντιπολίτευση κι αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα για τη Δημοκρατία. Το κυριότερο δε, κύριε Αυτιά, είναι να μην ξανά ξεγελαστεί ο κόσμος. Εγώ όταν βλέπω τον Τσίπρα να πηγαίνει να χαϊδεύει μια γυναίκα που της πήρανε το σπίτι, ενώ ο ίδιος έχει φέρει νομοθεσία το 2015 για τους πλειστηριασμούς, νομοθεσία το 2017 για να δώσει στα funds τις απαιτήσεις, γιατί τώρα, όπως έχετε δει, είναι τα funds τα οποία επισπεύδουν. Αυτό είναι με νόμο Τσίπρα. Νομοθεσία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για να μην γίνονται στα Ειρηνοδικεία, να μην μπορούμε να τους σταματάμε και να γίνονται σε Συμβολαιογραφικά γραφεία, χωρίς καν τον Συμβολαιογράφο παρόντα, να μην μπορεί κανείς να ελέγξει τίποτε.

Γ. Α.: Όλα αυτά το 2015 γίνανε; 2015 – 2017 και 2018;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το 2015, το 2017, το 2018 με λύσσα και με… θα τα θυμίσω γιατί τρελαίνομαι πραγματικά να υπάρχει αυτή η αντιστροφή της πραγματικότητας. Υπήρξε και νομοθεσία για την ποινικοποίηση ως ιδιώνυμου αδικήματος, του σταματήματος των πλειστηριασμών. Εγώ υπερασπίζομαι ανθρώπους από την Πλεύση Ελευθερίας, ανθρώπους από το Κίνημα Δεν Πληρώνω…

Γ. Α.:  Οι οποίοι;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ανθρώπους από τη ΛΑΕ, οι οποίοι πήγαν να σταματήσουν πλειστηριασμούς και οι οποίοι διώκονται. Είναι, λοιπόν, πραγματικά πολύ σημαντικό κύριε Αυτιά, επειδή αυτός ο λαός έχει ζήσει πολλά, να μην τον ξανά κοροϊδέψουν.

Γ. Α.: Σας επιβεβαιώνει ο κύριος, ο τότε Υπουργός Οικονομικών, ο κύριος Τσακαλώτος, για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Να το δούμε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να το δούμε.

Γ. Α.: Πάμε να δούμε λοιπόν τον κύριο Τσακαλώτο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Άμα αντέχετε να δείτε τον κύριο Τσακαλώτο.

Γ. Α.: Τι είπε για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Εμένα το μόνο που με συνδέει με τον κύριο Τσακαλώτο είναι, ο αστός Τσακαλώτος, εν πάση περιπτώσει, και ο ΠΑΟΚ. Τίποτα άλλο. Μετά είναι το χάος. Φύγαμε, πάμε.

 

Βίντεο.

Τσακαλώτος: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους. Δηλαδή, αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουμε πρόβλημα. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν χρήματα και νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια, έχουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα.

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για επ’ αόριστο παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αξίας έως τριακόσιες χιλιάδες ευρώ, καθώς και νομοθετική απαγόρευση πώλησης ή εκχώρησης σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς για επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπράγματων ασφαλειών. Για να το πω δηλαδή κατανοητά, δεν θα επιτρέψουμε στα κοράκια των διεθνών business funds να κερδοσκοπήσουν δημεύοντας την περιουσία, δημεύοντας τις κατοικίες των Ελλήνων πολιτών.

 

Γ. Α.: Κυρία Κωνσταντοπούλου ο λόγος σε εσάς.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω ότι, ο Ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει την κοροϊδία που έχει υποστεί. Το πρόβλημα, κύριε Αυτιά, δεν είναι μόνο που παραβίασε αυτά τα οποία υποσχέθηκε. Το πρόβλημα είναι ότι καί οι σημερινοί καί ο κύριος Μητσοτάκης καί ο κύριος Τσίπρας και όλοι αυτοί που παριστάνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, μπορούν και μάλιστα υποχρεούνται, υποχρεούνται να νομοθετήσουν, εμείς είχαμε φέρει, είχαμε συντάξει με τον κύριο Στρατούλη μάλιστα το 2012, ένα σχέδιο νόμου για το ποια πρέπει να είναι η προστασία των νοικοκυριών και των δανειοληπτών.

Γ. Α.: Δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και πώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί; Με κατάλληλο σχεδιασμό και προβλέποντας ότι οι υποχρεώσεις κάθε ανθρώπου δεν μπορεί να υπερβαίνουν, αυτές οι οποίες επισπεύδονται, δηλαδή, από τις τράπεζες και το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς φορείς, δεν μπορεί να υπερβαίνουν το τριάντα τοις εκατό των αποδοχών του, για να μπορεί να ζει. Όταν αυτή τη στιγμή έχουμε φόρους, χαράτσια, δάνεια, επιτόκια πάνω στα δάνεια τα οποία φτάνουν το εκατόν πενήντα και το διακόσια τοις εκατό των αποδοχών των ανθρώπων, τι έχουμε; Ανθρώπους σε αδιέξοδο, καταδιωκόμενους από τις διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Και θα πρέπει να πω για τη σημερινή Κυβέρνηση, ότι είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις μια Κυβέρνηση να παρακαλάει τις τράπεζες, στις οποίες τράπεζες οι Κυβερνήσεις εδώ και δέκα χρόνια δίνουν κεφάλαια του Ελληνικού λαού, του Ελληνικού Δημοσίου και βεβαίως για τις οποίες τράπεζες έχουν την ευχέρεια, τόσες πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να έχουν βγάλει, για το ένα, για το άλλο, για το τρίτο, δεν μπορούν να βγάλουν άμεσες ρυθμίσεις για την προστασία των δανειοληπτών; Και πρέπει αυτή τη στιγμή, Δεκέμβριο του 2022, να είναι σε τέτοιο αδιέξοδο ο Έλληνας πολίτης, αν θα μπορέσει να πληρώσει το ρεύμα ή αν θα του πάρουν το σπίτι μεθαύριο, την ώρα που δεν μπορεί να ζήσει;

Γ. Α.: Τα κρατώ όλα αυτά. Πού θα δούμε στις επόμενες εκλογές την Πλεύση Ελευθερίας;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Την Πλεύση Ελευθερίας ελπίζουμε ότι θα την δείτε στη Βουλή. Ελπίζουμε ότι οι πολίτες θα μας στηρίξουν. Θα καταλάβουν, δηλαδή, εγώ το εισπράττω πάρα πολύ κύριε Αυτιά από τους συμπολίτες μας, ότι έχει μεγάλη σημασία η συνέπεια λόγων και έργων. Από λόγια έχουμε χορτάσει. Όλοι τους λένε διάφορα και όλοι τους τα έχουν παραβιάσει. Εγώ, προσωπικά, νομίζω ότι έχω καταγράψει ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι μπορείς να κάνεις αυτά που λες και αν δεν υπολογίζεις το κόστος, μπορείς να είσαι χρήσιμος στον συμπολίτη σου και στην κοινωνία.

Γ. Α.: Λοιπόν, μας λείπετε από τη Βουλή.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να φροντίσετε να μη σας λείπουμε, λοιπόν!

Γ. Α.: Λοιπόν είτε, είστε… κοιτάξτε να δείτε, είστε… έχετε έναν λόγο τεκμηριωμένο, είστε κορυφαία νομικός, είστε κοντά στον κόσμο, έχετε όλα τα στοιχεία εκείνα, έχετε κάνει μεροκάματα ατελείωτα, άρα μια θέση στην πολιτική, νομίζω στη Βουλή είναι… γιατί στην πολιτική την έχετε τη θέση, μια θέση στη Βουλή νομίζω ότι με το κόμμα σας θα έχει ιδιαίτερη σημασία. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Αυτιά σας ευχαριστώ για τα λόγια σας και επειδή είπατε για μεροκάματα και για… νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό…

Γ. Α.:  Έχετε ένσημα κυρία Κωνσταντοπούλου, έτσι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική να δουλεύουν, να έχουν αποδείξει μέσα από τη δουλειά τους ότι μπορούν και να προσφέρουν και να τα καταφέρουν και να μπαίνουν στην πολιτική για να δώσουν, όχι για να κερδίσουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Σωστό, σωστό, σωστό. Και θα πω και κάτι άλλο. Παρά το γεγονός ότι ο αξιότιμος πατέρας σας, η οικογένειά σας, είχε όλη τη δυνατότητα, εσείς μπήκατε από νωρίς στη μάχη, από κοριτσάκι θα έλεγα, και έχετε ένσημα. Κι αυτό είναι μια τιμή, τιμή κοινωνίας και ζωής για σας. Η Ζωή στη ζωή, δηλαδή. Να είστε καλά και ευχαριστώ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Να είστε καλά, καλή σας μέρα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Ευχαριστώ θερμά.