27.07.20

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Συνέντευξη στην ΕΡΑ Βόλου (27/07/2020)

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην ΕΡΑ Βόλου 101,2.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάμε τώρα να μιλήσουμε με την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είναι η δικηγόρος που εκπροσωπεί τους κατοίκους των Σταγιατών, σε αυτή τη μήνυση εναντίον του Δημάρχου Βόλου, του κυρίου Αχιλλέα Μπέου. Μία μήνυση η οποία γίνεται για τον λόγο ότι, όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι, τούς εκεί συκοφαντήσει ο Δήμαρχος, συνεχόμενα και για πολλά και διάφορα θέματα και σε ό,τι αφορά τα νερά και τα αιτήματά τους και σε ό,τι αφορά τη χρήση των Δημοτικών Κτηρίων και για αυτό το λόγο κατατίθεται αυτή η μήνυση. Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, που είναι και Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και βέβαια πρώην Πρόεδρος της Βουλής, είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή και μας μιλά ως δικηγόρος των κατοίκων. Καλή σας μέρα, κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας μέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, πείτε μας λίγο, ακριβώς σε τι αφορά αυτή η μήνυση και πώς ήρθατε σε επαφή και ασχοληθήκατε με το θέμα των Σταγιατών εσείς. Σας κάλεσαν οι κάτοικοι να υποθέσω;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, να τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα. Οι κάτοικοι των Σταγιατών δίνουν έναν αγώνα πολυετή στ’ αλήθεια για να διατηρήσουν την ιστορική σύνδεσή τους με την Πηγή της Κρύας Βρύσης, από την οποία υδροδοτείται το χωριό τους εδώ και 350 χρόνια. Έχουν εντοπισθεί, κατά καιρούς, προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της Πηγής, μεθοδεύσεις για την αρπαγή του νερού, εκείνο όμως που αποτέλεσε το αποφασιστικό πλήγμα ήταν μία ενέργεια που έγινε «στα μουλωχτά», θα μου επιτρέψετε να πω, Μεγάλη Παρασκευή, εν μέσω καραντίνας, εν μέσω περιοριστικών μέτρων, όταν οι κάτοικοι συνειδητοποίησαν, και ήταν εύκολο για αυτούς να το αντιληφθούν, ότι σταμάτησε να τρέχει από τις βρύσες των σπιτιών τους το νερό της Πηγής, που το ξέρουν και  πραγματικά το απολαμβάνουν και το απολαμβάνουν όπως ξέρετε και πολλοί Βολιώτες αλλά και περαστικοί και διερχόμενοι και επισκέπτες. Μεγάλη Παρασκευή, λοιπόν, οι κάτοικοι συνειδητοποίησαν ότι είχε αλλάξει η υδροδότηση και έτσι, αναζητώντας τί έχει συμβεί, πληροφορήθηκαν, μετά από έρευνα, ότι είχε διακοπεί η σύνδεση του χωριού με την Κρύα Βρύση και είχε γίνει μια άλλη σύνδεση με κάποια άλλη πηγή υδροδότησης. Έκτοτε, από τη Μεγάλη Παρασκευή, από τον Απρίλιο δηλαδή του ‘20 κάνουν έναν αγώνα διεκδικώντας την επανασύνδεση των σπιτιών τους με την Πηγή. Έχουν δικαίωμα σε αυτό. Είναι μία σχέση ζωής και σχέση πολιτισμού, που τους συνδέει με αυτό το νερό και έχουν συναντήσει σε αυτόν τους τον αγώνα, όχι απλώς την άρνηση από πλευράς του Δημάρχου Βόλου, αλλά και μία σκαιά επίθεση με ύβρεις, με χυδαιότητες, με προκλήσεις, με εκβιαστικές δηλώσεις, με απειλές και ούτω καθεξής και με εφόδους τις οποίες πραγματοποιεί ο κύριος Μπεός στο χωριό για να επιδείξει την υποτιθέμενη δύναμη του. Οι κάτοικοι εξαρχής σχεδόν είχαν επαφή μαζί μου. Εγώ τους δήλωσα ότι είμαι στο πλευρό τους, οτιδήποτε χρειαστεί θα είμαι δίπλα τους και, βεβαίως, όταν εκδηλώθηκαν και κλιμακώθηκαν αυτές οι επιθέσεις αποφασίσθηκε, και συμφωνώ απολύτως με αυτήν την απόφαση, είναι μία απόφαση στοιχειώδους προστασίας των δικαιωμάτων τους αλλά και της αξιοπρέπειάς τους,  αποφασίστηκε λοιπόν, να υποβάλουν μήνυση εναντίον του υβριστή Δημάρχου, εναντίον αυτού του Δημάρχου ο οποίος αντί να πράττει το καθήκον του σε σχέση και με την υδροδότηση του χωριού και με την προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας των κατοίκων, έχει ανοίξει ένα πόλεμο σε όλα τα επίπεδα εναντίον απλών ανθρώπων οι οποίοι το μόνο που διεκδικούν είναι το αυτονόητο. Αύριο, λοιπόν, θα καταθέσουμε τη μήνυση αυτή που έχει ανακοινωθεί εδώ και κάποιες εβδομάδες. Είναι μήνυση των κατοίκων του χωριού, είναι μήνυση  και του Αλκίνοου Ιωαννίδη, του γνωστού καλλιτέχνη, που επίσης υπέστη αυτήν την επίθεση από τον κύριο Μπέο για τον λόγο ότι συμπαρίσταται στους κατοίκους των Σταγιατών. Είναι μία μήνυση, λοιπόν, που θα κατατεθεί αύριο στον Εισαγγελέα Βόλου και με αυτή οι κάτοικοι ζητούν την κατεπείγουσα κίνηση των ποινικών διαδικασιών, προκειμένου να ελεγχθεί ο Δήμαρχος για όλα τα αδικήματα που  διαπράττει εναντίον τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βασίζεται κυρίως, δηλαδή, στον τρόπο της συμπεριφοράς του Δημάρχου η μήνυση και το πώς τους αντιμετωπίζει.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Βασίζεται τις δημόσιες δηλώσεις που έχει κάνει ο κύριος Μπέος  από τον Μάιο του ‘20 μέχρι και τον Ιούνιο του ‘20, με τις οποίες επιτίθεται στους κατοίκους, τους χαρακτηρίζει με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, διαδίδει συκοφαντίες και ισχυρίζεται ψευδή εναντίον τους, επιχειρεί να τους εκβιάσει δηλώνοντας ότι θα τους γίνει φορολογική επίθεση και φορολογικός έλεγχος και ούτω καθ’εξής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Τώρα, το θέμα της αγωγής;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό είναι μία ενέργεια που ακολουθεί. Ό,τι έχουμε ανακοινώσει κι ό,τι έχουν οι κάτοικοι αποφασίσει και ανακοινώσει θα υλοποιηθεί, διότι, κοιτάξτε, εγώ θα το πω ξεκάθαρα. Κανένας κύριος Μπέος και κανένας Δήμαρχος Βόλου δεν είναι υπεράνω του νόμου και της νομιμότητας και κανένας κύριος Μπέος και κανένας Δήμαρχος Βόλου δεν μπορεί κατ’ αυτό τον τρόπο να υβρίζει συνανθρώπους του, να τους συκοφαντεί, να τους απειλεί, να επιχειρεί να τους εκβιάσει και να μένει ανέλεγκτος. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν διαδικασίες, υπάρχουν αρμόδια Δικαστήρια και Αρχές και θα πρέπει να επιληφθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι ο κύριος Μπέος φέρεται κατ’ αυτό τον τρόπο διότι έχει την, θα λέγαμε, εντός εισαγωγικών, άδεια, από την Κυβέρνηση, την εκάστοτε και την προηγούμενη και αυτή, να κινείται χωρίς να υπάρχουν για αυτόν κυρώσεις; Γιατί μέχρι τώρα δεν είδαμε κάποια κίνηση από κείνη την πλευρά, πολιτικά, δηλαδή, να απομονωθεί για τη συμπεριφορά του. Είναι λύση να βρίσκουμε στα δικαστήρια, ας πούμε, το δίκαιό μας για τέτοιες περιπτώσεις;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, όταν δεν βρίσκουμε το δίκαιό μας αλλού, πρέπει η Δικαιοσύνη να λειτουργεί. Βεβαίως, είναι πολλά τα κρούσματα, αν θέλετε, και τα φαινόμενα όπου η Δικαιοσύνη στο τέλος δεν αποδίδεται και έτσι διαμορφώνουν οι ελεγχόμενοι μία αίσθηση ατιμωρησίας και αναπτύσσουν μία ασυδοσία και μία ανεξέλεγκτη συμπεριφορά, όμως είμαστε εκεί για να υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι έτσι και ότι δεν μπορεί αυτές οι συμπεριφορές να μένουν αναπάντητες και ανέλεγκτες από τη Δικαιοσύνη. Έχουμε κρούσματα, τα γνωρίζετε, και ο κύριος Μπέος έχει περάσει από δίκες που έχει αθωωθεί, αλλά έχει περάσει και από δίκες που δεν έχει αθωωθεί, που έχει ελεγχθεί ποινικά και νομίζω ότι αυτό που διαδίδει με μία οίηση, ότι δεν τον ελέγχει κάνεις ή αυτό που αφήνει να εννοηθεί, δεν είναι έτσι και θα το συνειδητοποιήσει πιστεύω πολύ-πολύ σύντομα. Διότι εδώ υπάρχει ένας άνισος αγώνας. Ο αγώνας είναι ανάμεσα σε μία εξουσία η οποία αισθάνεται παντοδύναμη και από την άλλη πλευρά απέναντι σε κάτοικους οι οποίοι είναι απλοί άνθρωποι, απλοί, της καθημερινότητας, που όμως με τα χέρια τους έχουν φροντίσει την Πηγή τους και το δίκτυο υδροδότησης εδώ και δεκαετίες. Είναι άνθρωποι που ζουν από το μόχθο και τον κόπο τους, μπορεί να μην έχουν τις εξουσίες που αισθάνεται ο κύριος Μπέος ότι έχει, έχουν όμως το δίκιο με το μέρος τους, έχουν την αλληλεγγύη και την εσωτερική τους, αλλά και την αλληλεγγύη πάμπολλων ανθρώπων από όλη την Ελλάδα και εκτός Ελλάδας, σε ολόκληρη την Ομογένεια έχει διαδοθεί το μήνυμα της μάχης για το νερό των Σταγιατών και είναι, νομίζω, μία ευκαιρία να αποδειχθεί πού βρίσκεται η πραγματική δύναμη και αν βρίσκεται στην εξουσία ή αν βρίσκεται στον αγώνα για το δίκαιο. Εγώ πιστεύω το δεύτερο και αυτό υπηρετώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνω έτσι, το δικηγόρο του διαβόλου και λέω. Εδώ, έχουμε μία Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης, η οποία, λογικά, είναι αυτή που θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για το πώς θα γίνεται η διαχείριση των νερών, πώς θα εξασφαλίσει ποιοτικά ασφαλές νερό, έτσι, σε όλους τους πολίτες, άσχετα αν αυτό συμβαίνει ή όχι, λέω τι έχουμε και πώς θα έπρεπε να δουλεύει, και σε αυτή την περίπτωση πώς είναι δυνατόν κάποιος να λέει όχι, εγώ μόνος μου τέλος πάντων κάνω το καθάρισμα γιατί δεν το κάνουν, φροντίζω την Πηγή μου και θέλω να πίνω από αυτή την Πηγή και όχι από κάποια άλλη. Δεν πρέπει η ΔΕΥΑΜΒ να αποφασίζει πού και πώς θα μοιράζεται το νερό, ας πούμε, των Πηγών;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας απαντήσω ολοκληρωμένα. Κατ’αρχάς οι Δημοτικές Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης έχουν οπωσδήποτε κάποια καθήκοντα και σε σχέση με τη μέριμνα για το δίκτυο υδροδότησης και για τη μέριμνα για το δίκτυο αποχέτευσης και ούτω καθεξής. Οπωσδήποτε, λοιπόν, υπάρχουν ευθύνες και υποχρεώσεις. Η ΔΕΥΑΜΒ, μιας και με ρωτάτε και αυτό είναι το αντικείμενό μας, δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις ευθύνες και το γνωρίζουμε και το γνωρίζουν και οι κάτοικοι εδώ και χρόνια. Ο λόγος που δεν ανταποκρίνεται πρέπει να ερευνηθεί. Από την άλλη πλευρά όμως, οι κάτοικοι δεν έχουν καθίσει με σταυρωμένα χέρια, ούτε έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Έχουν ακριβώς φροντίσει ώστε η έλλειψη ενεργειών, η απραξία, οι παραλείψεις από πλευράς των υπευθύνων, είτε είναι η ΔΕΥΑΜΒ σήμερα, είτε είναι προηγουμένως άλλες αρχές, να μην έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας νερού που οι ίδιοι οι κάτοικοι πίνουν εδώ και χρόνια. Για αυτό και έχουν ενεργοποιηθεί με ένα τρόπο θαυμαστό, αυτό-οργανωμένο, εξαιρετικά αποτελεσματικό, ώστε ακριβώς όποτε κι αν έχει παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα με το δίκτυο, να το έχουν οι ίδιοι με τα χέρια τους και με τη δουλειά τους αποκαταστήσει. Και αυτό τους δίνει και τη δύναμη και την αυτοπεποίθησή να λένε ότι, εμείς δεν δεχόμαστε αυτά τα οποία προσπαθείτε να μεθοδεύσετε, ούτε φυσικά δεχόμαστε αυτές τις ελεεινολογίες οι οποίες διατυπώνονται από το Δήμαρχο Βόλου και σχετικά με τους κατοίκους και σχετικά με το νερό των Σταγιατών. Τις προάλλες άρχισε να τρέχει από τις βρύσες τους ένα νερό θολό, αγνώστου συνθέσεως, το έχουν κινηματογραφήσει και δημοσιεύτηκε. Θα πρέπει να απαντήσει ο κύριος Μπέος και η ΔΕΥΑΜΒ τι νερό ήταν αυτό και πώς τολμούν να έχουν αποσυνδέσει τους κατοίκους από το νερό της Πηγής και να τους εφοδιάζουν με ένα νερό το οποίο είναι πασίδηλο ότι είναι ακατάλληλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αυτό στις βρύσες των σπιτιών τους ή μιλάτε για τις Δημοτικές, για τις Κοινοτικές όπως λέγαμε παλιά, βρύσες.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μιλώ για τις βρύσες των σπιτιών τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Των σπιτιών τους, ναι. Μάλιστα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και θα σας έλεγα το εξής. Το νερό είναι ένα πολύτιμο, πραγματικά, αγαθό, γίνονται πόλεμοι για το νερό σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει κατοχυρωθεί από τον ΟΗΕ, μάλιστα αύριο είναι η επέτειος, ως ένα πανανθρώπινο θεμελιώδες δικαίωμα. Υπάρχει, λοιπόν, το δικαίωμα στο νερό και πάνω σε αυτό το δικαίωμα δεν μπορούν οι εξουσίες να αυθαιρετούν και να πράττουν όπως νομίζουν. Οι κάτοικοι, λοιπόν, αυτό τους το δικαίωμα το διατρανώνουν, το διεκδικούν, με όλους τους τρόπους θα ενεργήσουν για να αποκατασταθεί η σύνδεση του χωριού με την πηγή της Κρύας Βρύσης και θα ενεργήσουν βεβαίως για να ελεγχθούν αυτοί οι οποίοι αυθαιρετούν σε αυτό το επίπεδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, ευχαριστώ πολύ, καλή σας μέρα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας ημέρα.