02.03.19

Κυβέρνηση-μαφία ή διαφάνεια στην εξουσία;

20190302

Άρθρο της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ (02/03/2019)

 

Το αυτόφωρο κακούργημα που διέπραξαν προ ημερών Πολλάκης και Βαξεβάνης, είναι κραυγαλέο και εξόφθαλμο. Και αν περάσει, με τη Δικαιοσύνη να αντιδρά αμήχανα και χλιαρά, δεν θα υπάρχει πια κανένας φραγμός στην παρακρατική δράση σε βάρος της δημοκρατίας και των πολιτών.

Ο Υπουργός Πολλάκης και ο κατ’ επάγγελμα κυβερνητικός αναμεταδότης Βαξεβάνης δημοσιοποίησαν και διαφήμισαν ηχογραφημένη τηλεφωνική συνομιλία, χωρίς συναίνεση του ενός εκ των συνομιλητών, ως «απάντηση» στην επικοινωνιακή θύελλα που προκάλεσε η προνομιακή και πολλαπλώς ελεγκτέα δανειοδότηση του Πολλάκη από την Attica Bank.

Όσα είπαν στη συνέχεια για την απόσειση των ποινικών τους ευθυνών είναι προσβλητικά για την νοημοσύνη μας.

Όσα είπε ο Πρωθυπουργός, αυτοπροσώπως και δια των δελτίων τύπου Μαξίμου αποδεικνύουν την πλήρη γνώση και συνενοχή του. Το επιχείρημα για το ποια άλλα δάνεια θα έπρεπε να ελεγχθούν, το οποίο χρησιμοποιούν όπως διάφοροι πολιτικάντηδες του παρελθόντος για να επιβιώσουν πολιτικά, κατηγορώντας τους προηγούμενους για την αντίστοιχη βρωμιά τους, θέλω να πιστεύω ότι δεν αφορά τους Έλληνες σήμερα.

Ο Πολλάκης πήρε καταναλωτικά δάνεια ύψους 100.000 ευρώ λίγους μήνες πριν τις εκλογές, από Τράπεζα πλήρως ελεγχόμενη από την Κυβέρνηση, την ώρα που υπερχρεωμένοι πολίτες χάνουν τα σπίτια τους με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με απόφαση της Κυβέρνησης. Αυτοδανειοδοτήθηκε, με σκανδαλώδη τρόπο, την ώρα που απλοί πολίτες ασφυκτιούν. Κι όταν αυτό αποκαλύφθηκε, παρά τη θέλησή του, προέβη σε ηχογραφήσεις και αποκαλύψεις συνομιλίας του με τον Κεντρικό Τραπεζίτη, με μόνο σκοπό να προσανατολίσει το ενδιαφέρον σε αυτά που έκαναν άλλοι. Που φυσικά θα έπρεπε να ελεγχθούν σε ένα κράτος δικαίου. Και που φυσικά δεν ελέγχονται από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε είδους οικονομική πρόσοδος, δανεισμός και περιουσία, πρέπει κανονικά να δηλώνεται στο πλαίσιο της υποβολής Πόθεν Έσχες. Η Κυβέρνηση Τσίπρα αποκρύπτει επιμελώς τα Πόθεν Έσχες εδώ και 4 χρόνια. Η τελευταία δημοσίευση Πόθεν Έσχες που έγινε αφορούσε το 2015, δηλαδή προ 4ετίας. Με τη γνωστή θύελλα που προκάλεσε η εξόφθαλμη αξιόποινη συμπεριφορά Φλαμπουράρη, που εξίσου προκλητικά κουκουλώθηκε.

Η απάντηση «κι εσείς τα ίδια κάνατε» και η αξίωση να μην ελεγχθεί ο Πολλάκης για το δάνειό του, όπως δεν ελέγχθηκαν άλλοι, υποδηλώνει τα πραγματικά κίνητρα των κυβερνώντων: να «πάρουν την ρεβάνς» αξιώνοντας να μείνουν ανεξέλεγκτοι και ανέλεγκτοι για διαφθορά, οικονομική εγκληματικότητα, παραβίαση του Συντάγματος, κατάλυση της δημοκρατίας. Γιατί, κατά την αντίληψή τους «το δικαιούνται», επειδή το έκαναν κι οι προηγούμενοι. Και τώρα είναι η σειρά τους. Αυτή η χρήση της εξουσίας δεν έχει σχέση ούτε με πολιτική ούτε με δημοκρατία. Έχει σχέση με ιδιοτελή συμφέροντα των κυβερνώντων, που και πάλι θυματοποιούν τους πολίτες.

Η πράξη των Πολλάκη – Βαξεβάνη θέτει σε διακύβευση την ιδιωτικότητα του κάθε πολίτη. Ανοίγει την κερκόπορτα για πρακτικές άλλων, σκοτεινών εποχών, παρανόμων ηχογραφήσεων και χαφιεδισμού, πλήρους ανασφάλειας των πολιτών και καθενός που ενοχλεί τις εξουσίες. Δεν απειλεί τον Στουρνάρα, ο οποίος θα έπρεπε και θα μπορούσε να ελεγχθεί για σοβαρότατα αδικήματα: τον Στουρνάρα η Κυβέρνηση Τσίπρα ανέλαβε να τον καλύψει. Τον κράτησε στη θέση του. Του ζήτησε συγνώμη για τις διαδικασίες ελέγχου που εγώ είχα ξεκινήσει στη Βουλή το 2015. Και συνέπραξε μαζί του στην εφαρμογή του 3ου Μνημονίου. Τσίπρας και Δραγασάκης έφαγαν και ήπιαν μαζί του, ο ΣΥΡΙΖΑ τον απάλλαξε από ευθύνες για την υπόθεση Siemens και σήμερα ο Πολλάκης κραυγάζει και το Μαξίμου ψελλίζει για την… «ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος» και την «ανάγκη ουδετερότητας.». Δεν θέλουν να τον ελέγξουν. Θέλουν μόνον να αποφύγουν τον έλεγχο των δικών τους ανομημάτων, με διακίνηση εκβιασμών.

Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν: θέλουν κόμματα-παραρτήματα της Siemens, κόμματα που στηρίζονται σε παράνομη χρηματοδότηση, πολιτικούς που κερδίζουν ωφελήματα από την δραστηριότητά τους και προσβλέπουν σε αυτά; Θέλουν πολιτικούς που χρησιμοποιούν τη βουλευτική ασυλία για να καλύπτουν τις παρανομίες τους; Πολιτικούς που χρησιμοποιούν τη θέση και την εξουσία τους για να πλουτίζουν, να εκβιάζουν και να ασκούν επιρροή;

Εγώ πιστεύω ότι ο πολιτικός πρέπει να είναι διάφανος και ανοιχτός. Πιστεύω ότι στην πολιτική μπαίνεις για να προσφέρεις, όχι για να κερδίσεις. Και πρέπει να είσαι έτοιμος να παλέψεις με κόστος κι όχι με κέρδος. Ότι ένα κόμμα πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις δυνάμεις των μελών του και των πολιτών. Να μην έχει κρυφές πηγές και αφανείς χρηματοδότες. Και να δημοσιεύει ανοιχτά τα οικονομικά στοιχεία του. Αυτό κάνει η Πλεύση Ελευθερίας. Σε αυτό προσκαλούμε τους πολίτες. Και υποστηρίζουμε την άρση της βουλευτικής ασυλίας, που κατάντησε μηχανισμός ξεπλύματος παρανομιών.

Ας χτίσουμε εμείς το παράδειγμα. Για να αποκτήσουμε μια χώρα καθ’ ομοίωσή του και όχι καθ’ ομοίωση των σάπιων κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν.

Η διαφάνεια είναι στοιχείο δημοκρατίας. Και η ανεξαρτησία προϋπόθεση ελευθερίας.