27.04.20

Ομιλία Ζωής Κωνσταντοπούλου, Προέδρου Βουλής, Εκδήλωση Βουλής-ΥΕΘΑ για τις Γερμανικές Οφειλές-27/4/15

Η Ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Προέδρου της Βουλής, στις 27/4/2015, για την μαύρη επέτειο της εισβολής των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα, στις 27/4/1941.

Την εκδήλωση είχε διοργανώσει η Βουλή υπό την Προεδρία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και με τη διπλή ιδιότητά της ως Προέδρου της Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, μαζί με το ΥπΕΘΑ, με τις ενέργειες του τότε Αν.Υπουργού Κώστα Ήσυχου, στον οποίο οφείλεται και η ανάκτηση σημαντικού αριθμού ντοκουμέντων της εποχής, πολύτιμων για την στοιχειοθέτηση των ελληνικών αξιώσεων έναντι της Γερμανίας, για τα διεθνή και απαράγραπτα εγκλήματα των Ναζί σε βάρος της χώρας και του λαού μας.

Υπενθυμίζοντας σήμερα, με ανάρτησή της, την μαύρη επέτειο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έγραψε, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Η διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, για τις θηριωδίες, τη γενοκτονία, για την καταστροφή των υποδομών, της παραγωγής, της χώρας ολόκληρης, για την κλοπή του εθνικού πλούτου, του δημοσίου ταμείου και των αρχαιολογικών θησαυρών, δεν είναι απλώς δικαίωμα, αλλά καθήκον μας, ως Ελλήνων, ως νεότερων γενεών και ως ανθρώπων. Προς την πατρίδα μας, προς τους προγόνους μας, προς την ανθρωπότητα. Ένα καθήκον που εκκρεμεί ακόμη να εκπληρώσουμε. Και που δεν πρέπει να αφήσουμε να ξεχαστεί ούτε τώρα.»

παραθέτοντας το ακόλουθο απόσπασμα της ομιλίας της:
«...Κάθε γενιά και κάθε εποχή και κάθε Βουλή και κάθε Κυβέρνηση και κάθε κοινωνία γράφουν τη δική τους ιστορία, διαγράφουν τη δική τους διαδρομή, αναμετριούνται με το καθήκον, με το Χρέος το ιστορικό, το ηθικό, το πολιτικό, το κοινωνικό.

Η συμβολή μας στην διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, η σύμπραξη και η συμπαράταξή μας με εκείνους που ακάματα για δεκαετίες διεκδικούν, η συμβολή στον αγώνα τους κι η υπενθύμιση ότι η Ελευθερία κατακτιέται με αγώνα, με αντίσταση, με διεκδίκηση και με αυτοθυσία, είναι ελάχιστη πραγματικά προσθήκη. Είναι το δικό μας λιθαράκι ως γενεών, ως πολιτών, ως πολιτικών, ως κοινωνικών φορέων και ως κοινωνιών.

Θέλω να σας ευχηθώ, και να μας ευχηθώ σε αυτήν τη διαδρομή να σταθούμε αντάξιοι της Ιστορίας μας, να τιμήσουμε τις προηγούμενες γενιές, και να εμπνεύσουμε τις επόμενες, γιατί η Ελευθερία είναι υπόθεση δύσκολη αλλά πολύ ωραία.»