05.03.14

Ενημερωτική δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Βουλευτή Α’ Αθηνών και υπεύθυνης επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την απόσυρση της ντροπολογίας απόσεισης ποινικών ευθυνών για συμβάσεις μίσθωσης έργου του Δημοσίου στην τοπικ

Ενημερωτική δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Βουλευτή Α’ Αθηνών και υπεύθυνης επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την απόσυρση της ντροπολογίας απόσεισης ποινικών ευθυνών για συμβάσεις μίσθωσης έργου του Δημοσίου στην τοπική αυτοδιοίκηση (και όχι μόνον)

Θέμα: Με το βλέμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να χαρίσουν ποινικές ευθύνες σε στελέχη της αυτοδιοίκησης. Υποχρεώθηκαν σε άτακτη υποχώρηση μετά την εντονότατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημόσια κατακραυγή

Οι αδιόρθωτοι και προκλητικοί κυβερνητικοί εταίροι επιχείρησαν την προηγούμενη Πέμπτη, 27.2.2014 μέσω μίας «βουλευτικής» «ντροπολογίας» (κατά την πατέντα Πάχτα, που εφαρμόσθηκε και για την ασυλία τραπεζικών στελεχών) να προσφέρουν ασυλία και ατιμωρησία σε κάποια «δικά τους παιδιά» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η τροπολογία που υπογράφει ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης και έγινε αποδεκτή μετ’ επαίνων από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, προέβλεπε ότι «στις περιπτώσεις συμβάσεων μίσθωσης έργου για τις οποίες το παραδοτέο έργο διαφέρει από το περιγραφόμενο στη σύμβαση αλλά είναι παρεμφερές και άπτεται της υπηρεσίας του ίδιου φορέα που παρέχει η αναθέτουσα αρχή και η τελευταία το αποδέχεται, δεν δημιουργούνται ποινικές ευθύνες για τους κατά νόμο υπεύθυνους για την σύναψή τους». Ο Υπουργός προέβη στην αποδοχή της τροπολογίας ενώπιον μιας άδειας Βουλής, από την οποία απουσίαζαν οι βουλευτές της αρμόδιας Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, αφού την ίδια ώρα συνεδρίαζε η Επιτροπή επί νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Για την ταυτόχρονη συνεδρίαση είχα διαμαρτυρηθεί εντόνως από τη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε υποβάλει διάβημα ενώπιον του Προέδρου της Επιτροπής (επισυνάπτεται).

Όταν, την ίδια ημέρα, από το βήμα της Βουλής ζήτησα για την απόσυρση της «ντροπολογίας», ο κ. Γρηγοράκος απαίτησε μετ’ επιτάσεως, διακόπτοντάς με από το πρώτο λεπτό της ομιλίας μου, «να μου αφαιρεθεί ο λόγος». Δήλωσε, ωρυόμενος, ότι δεν θα με αφήσει να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου, ενώ φώναζε ότι «τον προσβάλλω», ότι «δεν υπάρχει ντροπολογία» και με καλούσε, επικουρούμενος από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ κ. Τριαντάφυλλο, να «πάρω πίσω» τη λέξη «ντροπολογία» (επισυνάπτεται η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών και οι 25 διακοπές του κ. Γρηγοράκου).

Το ίδιο απόγευμα, αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας, προέβην σε ενημέρωση και διαμαρτυρία ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης. Μετά την τοποθέτησή μου, τόσο ο κ. Μητσοτάκης, ως Υπουργός της Κυβέρνησης, όσο και ο κ. Ντόλιος, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσαν πλήρη άγνοια και κράτησαν σαφείς αποστάσεις από την (ψηφισθείσα) «βουλευτική» τροπολογία (επισυνάπτονται αποσπάσματα των πρακτικών).

Την επομένη (Παρασκευή 28.2.2014), ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89 και στην εκπομπή της δημοσιογράφου κ. Γιάννας Παπαδάκου, έκανε λόγο για «πολιτική εκμετάλλευση» του ζητήματος, το οποίο ισχυρίσθηκε ότι «είναι ξεκαθαρισμένο και για αυτό τον λόγο δεν υπήρξε και καμία συνέχεια», προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Μιλώντας στην ίδια εκπομπή αμέσως μετά, τον διέψευσα κατηγορηματικά και κάλεσα την Κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις.

Ο κ. Μιχελάκης, όμως, διέψευσε και ο ίδιος εαυτόν, αποσύροντας, τελικώς, το βράδυ της Τρίτης 4.3.2014 την επίμαχη (και μάλιστα ψηφισθείσα) τροπολογία, υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής, αλλά και δημοσιευμάτων που άρχιζαν να δείχνουν προς την κατεύθυνση των «ευεργετουμένων».

Τα τερτίπια και οι μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης πάνω στα συντρίμμια της ταλαίπωρης πατρίδας εξοργίζουν τον  ελληνικό λαό, αλλά και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς: είναι αδιανόητο ότι η ως άνω ντροπολογία κατέστη παρ’ ολίγον νόμος του Κράτους την ίδια ημέρα που πραγματοποιούσε επίσκεψη στη χώρα μας ο κ. Giovanni Kessler, Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

H αμνήστευση και παροχή ασυλίας σε «ημετέρους» για ποινικά αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου, πρακτική στην οποία επιδίδεται κατ’ επάγγελμα η Κυβέρνηση Σαμαρά, παραβιάζει το Σύνταγμα και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, προσβάλλει το αίσθημα δικαίου των πολιτών και καταστρατηγεί την επιταγή για ισότητα όλων ενώπιον του νόμου, διαφάνεια και λογοδοσία.

Αθήνα, 05/03/2014