• Δήλωση Νίκου Κωνσταντόπουλου και Ζωής Κωνσταντοπούλου, συνηγόρων πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, για το οπτικό ντοκουμέντο της δολοφονίας του Αλέξανδρου και την τρισδιάστατη αναπαράσταση που κατέθεσαν στο Δικαστήριο
  • Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, 10 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τους ειδικούς φρουρούς Κορκονέα-Σαραλιώτη:  «Η ασφάλεια δεν προστατεύεται με όπλα που στρέφονται κατά παιδιών»
  • Το άρθρο-παρέμβαση της Ζωής στα Παραπολιτικά για την ελεγχόμενη και εξαρτημένη Δικαστική εξουσία, που φυλάκισε την καθαρίστρια με το πλαστό ενδεικτικό, αλλά αφήνει ελεύθερους τους κατηγορούμενους της Siemens και τους εκλεκτούς της Κυβέρνησης (24/11/2018)
  • Το άρθρο της Ζωής στα ΝΕΑ (17/11/2018)
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δηλώσεις για το βίντεο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου (30/10/2018)
  • Δήλωση Νίκου Κωνσταντόπουλου και Ζωής Κωνσταντοπούλου, συνηγόρων πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, για το οπτικό ντοκουμέντο της δολοφονίας του Αλέξανδρου και την τρισδιάστατη αναπαράσταση που κατέθεσαν στο Δικαστήριο
  • Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, 10 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τους ειδικούς φρουρούς Κορκονέα-Σαραλιώτη: «Η ασφάλεια δεν προστατεύεται με όπλα που στρέφονται κατά παιδιών»
  • Το άρθρο-παρέμβαση της Ζωής στα Παραπολιτικά για την ελεγχόμενη και εξαρτημένη Δικαστική εξουσία, που φυλάκισε την καθαρίστρια με το πλαστό ενδεικτικό, αλλά αφήνει ελεύθερους τους κατηγορούμενους της Siemens και τους εκλεκτούς της Κυβέρνησης (24/11/2018)
  • Το άρθρο της Ζωής στα ΝΕΑ (17/11/2018)
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δηλώσεις για το βίντεο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου (30/10/2018)

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μερικές από τις υποθέσεις που έχει χειρισθεί και απασχόλησαν την κοινή γνώμη:

Η μήνυση (2003) του γνωστού δημοσιογράφου Ηλία Δημητρακόπουλου κατά του Χένρυ Κίσινγκερ για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στην Κύπρο και τη συνωμοσία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου επί δικτατορίας.
 
Αφορμή είχε αποτελέσει το βιβλίο  του Κρίστοφερ Χίτσενς «η Δίκη του Χένρυ Κίσινγκερ», που περιείχε σημαντικά στοιχεία για τον σκοτεινό ρόλο του Κίσινγκερ στο Κυπριακό, την απόπειρα δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και την παράνομη κυβέρνηση Ντενκτάς.

Συνέταξε ως μέλος της αρμόδιας επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και κατέθεσε τη μήνυση του ΔΣΑ κατά βρετανών αξιωματούχων για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του επιθετικού πολέμου στο Ιράκ (Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, Ιούλιος 2003).

Στη μήνυση αναλύονταν 22 κατηγορίες διεθνών εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων δολοφονίες αμάχων, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστροφές πολιτιστικών μνημείων και καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος.

Εκπροσωπεί την οικογένεια του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού, Δημήτρη Σούρα, 21 ετών, που δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Έβρο.
 
 Χειρίζεται την υπόθεση των καταγγελιών και του θανάτου του Καθηγητή, Στέλιου Αλεξανδρόπουλου.

Ο πανεπιστημιακός και συγγραφέας είχε καταγγείλει παρανομίες στη διαδικασία επιλογής μεταπτυχιακών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Για τις καταγγελίες του υπέστη πειθαρχική παραπομπή και πέθανε μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, υπερασπιζόμενος τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στην ανώτατη δημόσια εκπαίδευση.

Η επιτροπή του Πανεπιστημίου που διερεύνησε την υπόθεση, δικαίωσε μετά θάνατον το Στέλιο Αλεξανδρόπουλο. Ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών έκρινε ότι μολονότι για το θάνατό του δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, ωστόσο αυτός προκλήθηκε αιτιωδώς από την πειθαρχική παραπομπή.

Εκκρεμεί η εκδίκαση κατηγοριών παράβασης καθήκοντος σε βάρος των εμπλεκόμενων μελών ΔΕΠ.

Υπερασπίστηκε τη Μαργαρίτα Καραβασίλη, που είχε διατελέσει γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος κατά το χρονικό διάστημα 2003 έως 2005.

Όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στη λεκάνη του Ασωπού, η Μαργαρίτα Καραβασίλη κατήγγειλε δημοσίως ότι ήδη από το 2005 οι έλεγχοι του ΥΠΕΧΩΔΕ είχαν ατονήσει και δεν υποστηρίζονταν από την πολιτική ηγεσία.

Η στάση ευθύνης, που κράτησε, οδήγησε σε τετραετή δικαστικό αγώνα αφού κατηγορήθηκε ότι «συκοφάντησε» την υπηρεσία. Η ομόφωνη αθώωση της τον Φεβρουάριο του 2011, αλλά και ολόκληρη η ακροαματική διαδικασία, ανέδειξαν το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ασωπό, που συντελέστηκε με την ανοχή της Πολιτείας και με χιλιάδες θύματα.
 
Υπερασπίστηκε την πρωτοπόρο εκπαιδευτικό Στέλλα Πρωτονοταρίου, η οποία ως διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Γκράβας, βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη, γιατί πέτυχε εκείνο που η Πολιτεία δεν έχει προσπαθήσει επί τόσα έτη: 

Παραδίδοντας μαθήματα μητρικής γλώσσας, με τη συνδρομή εθελοντών και δασκάλων, κατάφερε να ενσωματώσει και να συμφιλιώσει παιδιά και γονείς από την Ελλάδα  με τους μετανάστες μαθητές του σχολείου και τις οικογένειές τους.

Παρίσταται ως συνήγορος πολιτικής αγωγής στην υπόθεση δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου .

Έδωσε μάχη στο πλευρό της οικογενείας του αδικοχαμένου 15χρονου για να αναδειχθεί όλη η αλήθεια για την εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή που συγκλόνισε το πανελλήνιο κι έκανε τον γύρο του κόσμου τον Δεκέμβριο του 2008.

Ο πολύμηνος αγώνας της πολιτικής αγωγής  επισφραγίστηκε με την έκδοση της ετυμηγορίας του ΜΟΔ Άμφισσας. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε ιστορική, καθώς καταδίκασε ομόφωνα τον δράστη, ειδικό φρουρό και μετέτρεψε την κατηγορία σε βάρος του στη βαρύτερη μορφή που ορίζει ο νόμος (άμεσος δόλος) απαντώντας έτσι στο αίτημα της κοινωνίας για Δικαιοσύνη. Του επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης και στο συνεργό του 10ετη κάθειρξη. Οι καταδικασθέντες άσκησαν εφέσεις και αναμένεται ο προσδιορισμός της δίκης σε δεύτερο βαθμό.

Συμμετέχει στην ομάδα των δικηγόρων που έφεραν στο φως της δημοσιότητας νέα συγκλονιστικά στοιχεία, τα οποία συσχετίζουν το θάνατο του στελέχους της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη, με τη δίωξη για την  πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Με την πεποίθηση ότι ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, ζήτησαν να ανασυρθεί η υπόθεση από το αρχείο, όπου είχε οδηγηθεί μετά την αρχική εκτίμηση των εισαγγελικών αρχών ότι επρόκειτο για αυτοκτονία σχετιζόμενη όμως με τις υποκλοπές.

Υπερασπίζεται την εκπαιδευτικό, μουσικό και πολύτεκνη μητέρα, Μαρία Κωλέττη στην αντιδικία της με ιθύνοντες του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η κ. Κωλέττη, με λαμπρές σπουδές στο εξωτερικό, θέλησε να προσφέρει στην χώρα της και στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Το 2003 όμως, εκδιώχθηκε από το Ανώτατο Ίδρυμα στο οποίο εργαζόταν, δια της μη μονιμοποίησής της και έμεινε άνεργη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση του Πανεπιστημίου ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά η εκπαιδευτικός επί εννέα χρόνια διεκδικεί το δίκιο της, αντιμέτωπη με την κατάχρηση εξουσίας και την αρνησιδικία.

Αναμένεται η συζήτηση αγωγής κακοδικίας, την οποία έχει καταθέσει σε βάρος των τριών δικαστών, που δίκασαν υποθέσεις με κατηγορούμενους ιθύνοντες του Ιονίου  Πανεπιστημίου.

Συνέταξε τη μηνυτήρια αναφορά του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά αστυνομικών οργάνων και ιεραρχικών τους προϊσταμένων για την εγκληματική άσκηση βίας σε βάρος διαδηλωτών στα πλαίσια ειρηνικών αντι-Μνημονιακών διαδηλώσεων το καλοκαίρι του 2011.

Στην αναφορά, η οποία ακόμα εκκρεμεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, επισημαίνεται ότι «η αποδεδειγμένη πλέον και στοιχειοθετημένη αγαστή συνεργασία των αστυνομικών «αποκατάστασης τάξης» με κουκουλοφόρους και ακραία στοιχεία που επίσης ασκούν βία στα πλαίσια ειρηνικών διαδηλώσεων δεν μπορεί να παραμένει ανέλεγκτη». Η αναφορά ζητούσε και τον αποτελεσματικό ποινικό έλεγχο και τιμωρία της αλόγιστης χρήσης παράνομων και απαγορευμένων χημικών κατά πολιτών που διαδηλώνουν ειρηνικά. Τον Απρίλιο 2012 συνέταξε και υπέβαλε δεύτερη αναφορά του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξη Τσίπρα, με την οποία, ζητείται ενημέρωση για την βραδυπορεία των ερευνών, καθ’ ον χρόνο πληθαίνουν οι απρόκλητες επιθέσεις κατά πολιτών, με πλέον πρόσφατα παραδείγματα τον σοβαρό τραυματισμό του Προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου και την επίθεση με χημικά στον Μανώλη Γλέζο και τον Μίκη Θεοδωράκη.

Στις αρχές Μαρτίου 2012 συνέταξε και κατέθεσε την αγωγή του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σε βάρος της γερμανικής εφημερίδας «Bild» για στοχευμένη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με συκοφαντικό δόλο.

Η αγωγή ήταν απάντηση στις συκοφαντίες και ψεύδη της γερμανικής εφημερίδας κατά της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, την οποία έφτασε να κατηγορεί για υπόθαλψη καταστροφών και εμπρησμών στο κέντρο της Αθήνας.

Με την αγωγή, ζητείται χρηματική αποζημίωση, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, προς αποκατάσταση της συκοφαντίας, καθώς και τη δέσμευση της εφημερίδας ότι δεν θα επαναληφθεί ανάλογο συκοφαντικό δημοσίευμα.

Εκπροσωπεί πολίτες, που έχουν καταθέσει μηνύσεις λόγω τραυματισμών τους από αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια ειρηνικών συγκεντρώσεων και διαμαρτυριών (Μάιος 2010, Δεκέμβριος 2010 και Φεβρουάριος 2011).

Οι πολίτες, που έλαβαν μέρος σε μαζικές πορείες στο κέντρο της Αθήνας και σε ειρηνικές διαδηλώσεις, δέχτηκαν απρόκλητες επιθέσεις από αστυνομικά όργανα που βιαιοπράγησαν σε βάρος τους και εκτόξευσαν, στοχεύοντάς τους, χημικά και βομβίδες «κρότου λάμψης». Όλοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία από όπου έλαβαν ιατρική περίθαλψη.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ