05.01.17

Η Ζωή στην εκπομπή της Μαρίας Κωνσταντοπούλου στην ERTOpen (05/01/2017)

 

Μ.Κ.: Λοιπόν, εδώ στην EΡΤ-open, όπως είπαμε και νωρίτερα, θα είμαστε την επόμενη ώρα μαζί σας, στην παρέα σας, έχουμε όμως και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που έρχεται να μας κάνει ποδαρικό εδώ στην αγαπημένη της ΕΡΤ-open στον αγαπημένο της ραδιοσταθμό, που τον υποστηρίζει και την αγαπάμε και μας αγαπάει. Καλησπέρα Ζωή.

Ζ.Κ.: Καλημέρα, Μαρία. Καλησπέρα, μάλλον, Μαρία. Έχουμε κάνει τη νύχτα μέρα από την εντατική δουλειά. Να σε ευχαριστήσω για την πρόσκληση. Tην ΕΡΤ-open, όπως ξέρεις, την έχω στηρίξει διαχρονικά και στα δύσκολα και στα πολύ δύσκολα και ως Πρόεδρος της Βουλής και προηγουμένως ως βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μετά. Την έχω στηρίξει γιατί πιστεύω ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα πραγματικό κίνημα αχειραγώγητης ενημέρωσης. Οι άνθρωποι που δίνουν αυτόν τον αγώνα πρέπει να στηριχθούν. Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπου ο ένας μετά τον άλλον αυτοί που θεωρούσαμε ανεξάρτητοι και αχειραγώγητοι, αποδεικνύονται πουλημένοι και εξωνημένοι και άρα υπάρχει μια ευθύνη και στους δημοσιογράφους και στους ανθρώπους της ενημέρωσης και στους πολιτικούς και στους πολίτες, να διεκδικήσουν η ενημέρωση να μην είναι εμπόρευμα και, κυρίως, να μην είναι μέσο ούτε εκβίασης ούτε διακίνησης επιρροής. 

Μ.Κ.: Λοιπόν, όλα αυτά, έχουμε να συζητήσουμε πολλά σήμερα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Εγώ θέλω και τη συμμετοχή του κόσμου. Οι ακροατές  της ΕΡΤ-open δίνουν πάντα  τη δύναμή τους, την άποψη τους, τη γνώμη τους, όλα αυτά. Λοιπόν, θα καλησπερίσουμε την κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει να συζητήσουμε εδώ παρέα της πολλά θέματα. Δεν ξέρω αν θα μας προλάβει αυτή η ώρα, όσο μας προλάβει και αυτή η ώρα που θα ακολουθήσει. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε περιεκτικοί ώστε να τα συμπεριλάβουμε όλα. Αλλά θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση μας με τα πρόσφατα γεγονότα, που αφορούν στην Πλεύση Ελευθερίας, γεγονότα τα οποία έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό την 30ή Δεκεμβρίου, μετά από την επώνυμη καταγγελία του στενού συνεργάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του   Διαμαντή Καραναστάση, στο Facebook, συγκεκριμένα, ο οποίος, σύμφωνα και με την χθεσινή ανακοίνωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αναφέρεται σε προσπάθεια εξαγοράς προσώπων της Πλεύσης Ελευθερίας και, φυσικά, για μια επίθεση που δέχεται τόσο η ίδια η Ζωή όσο και η Πλεύση Ελευθερίας. Οπότε όσοι δεν γνωρίζουνε, παρόλο που μέσα σε αυτή την βδομάδα η υπόθεση έχει γίνει viral, να το πούμε έτσι με τον όρο των social media, να κάνουμε μια αναδρομή σε αυτή την εβδομάδα, σύντομη βέβαια. Από τις 30 Δεκέμβρη μέχρι και σήμερα έχουν γίνει διάφορα γεγονότα, θα μας τα πει η Ζωή . Αυτά τα γεγονότα αφορούν τα εξής πρόσωπα εκτός από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τους συνεργάτες της, εκ των συνεργατών της όπως είπαμε είναι ο Διαμαντής Καραναστάσης, αφορούν βέβαια και τον εκδότη του Unfollow τον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο, την περιφερειακή  σύμβουλο  της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, τον αρθρογράφο  Παναγιώτη Σωτήρη και μέλος της ΛΑΕ καθώς επίσης ένα στέλεχος από τη νεολαία της Πλεύσης Ελευθερίας τον Μιχάλη Κριθαρίδη, ο οποίος αποχώρησε καταγγέλλοντας τόσο την πολιτική στάση του κόμματος όσο και τις περίεργες συνθήκες τις εργασιακές. Αυτά εγώ τα έχω ειδησεογραφικά, βέβαια η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα μας τα βάλει σε μια σειρά, θα μας τα πει ακριβώς ως έχουν. Λοιπόν δίνω το λόγο.

Ζ.Κ.: Μαρία, καταρχάς σε προσφωνώ Μαρία και με προσφωνείς Ζωή, για να μην γίνει αστείο το «κυρία Κωνσταντοπούλου», «κυρία Κωνσταντοπούλου», αν και δεν έχουμε καμμία συγγένεια, όμως χαίρομαι που, ως συνεπώνυμη, έχεις δώσει μία μάχη δική σου για την ανεξαρτησία και της ενημέρωσης και για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που εργάζονται στην ενημέρωση. Είναι μία μάχη δύσκολη, είναι μία μάχη που δίνεται από πάρα πολλά μετερίζια και όσοι την έχουμε δώσει και τη δίνουμε, υπερασπιζόμενοι και την ενημέρωση και την αξιοπρέπεια, προσωπικά υπερασπιζόμενη και τα δικαιώματα των εργαζομένων, καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να επιχειρείται μία αποδόμηση προσωπικότητας ανθρώπων, ακριβώς στον πυρήνα της ταυτότητάς τους. Τα λέω αυτά εισαγωγικά γιατί βλέπω γιατί και εσύ, μολονότι θεωρώ ότι το θέμα λιγάκι το ερεύνησες, έχεις μείνει με κάποιες εντυπώσεις, που επιχειρήθηκε να διαμορφωθούν και να προκληθούν και δεν επιχειρήθηκε τυχαία, επιχειρήθηκε πολύ-πολύ στρατηγικά. 30 Δεκέμβρη, ο Διαμαντής ο Καραναστάσης, που δεν είναι απλώς πολύ στενός μου συνεργάτης, είναι ένας πάρα πολύ αξιόλογος σκηνοθέτης και ηθοποιός βραβευμένος, είναι ένας ενεργός άνθρωπος, ένας ενεργός πολίτης, που διαχρονικά τοποθετήθηκε μέσα στα κινήματα και πολύ-πολύ ενεργά στην υποστήριξη του ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και που εδώ και αρκετούς μήνες, από τη δημιουργία της Πλεύσης Ελευθερίας δίνει μία πάρα πολύ σκληρή μάχη, όπως και πάρα πολλοί άλλοι άνθρωποι, μαζί μου, για να χτίσουμε αυτό το καράβι, το καράβι της απελευθέρωσης.

Μ.Κ.: Μάλιστα.

Ζ.Κ.: Ο Διαμαντής λοιπόν, που δεν είναι της υποκριτικής πολιτικής ορθότητας, όπως και κανείς μας, έκανε μία επώνυμη καταγγελία, ονομαστική, γι’ αυτό που συμβαίνει εδώ και μήνες. Εδώ και μήνες η Πλεύση Ελευθερίας υφίσταται μία επίθεση, η οποία διεξάγεται και δημόσια, με σπερμολογία, με απειλητικά και εκβιαστικά και συκοφαντικά δημοσιεύματα, αλλά διεξάγεται και υπόγεια με επιθέσεις κάτω από τη μέση, πίσω από την πλάτη, με κουτσομπολιά, με διακίνηση μικρολογιών και σχολιασμών ή υπαινιγμών. Η επίθεση αυτή δεν είναι προερχόμενη από μία ανθρώπινη αδυναμία, είναι συντονισμένη και προέρχεται, υλοποιείται από συγκεκριμένο εκδοτικό και πολιτικό κέντρο. Καταγγέλθηκαν τρία συγκεκριμένα πρόσωπα ονομαστικά.

Μ.Κ.: Να τα αναφέρουμε, Ζωή.

Ζ.Κ.: Φυσικά. Εγώ ξέρεις, Μαρία, πάντα μιλάω με ονόματα.

Μ.Κ.: Παρόλο που τα είπα, βέβαια, αλλά να πούμε συγκεκριμένα σε ποιους αναφερόμαστε.

Ζ.Κ.: Θα τα πούμε συγκεκριμένα, γιατί και κάποιοι κάνουν ότι μπερδεύτηκαν και έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία να δημοσιεύσουν ακόμη και τα ονόματα. Αφορά, λοιπόν, τον εκδότη του Unfollow, τον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο, αφορά την περιφερειακή σύμβουλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υπάλληλο του Υπουργείου Πολιτισμού, τη Δέσποινα Κουτσούμπα και τον σύζυγο της, τον Παναγιώτη Σωτήρη, που είναι υπεύθυνος επιμέλειας του Unfollow και του Report στα Παραπολιτικά, όπως και ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος έγινε εκδότης και του Report στα Παραπολιτικά, κι έτσι απώλεσαν κάθε μανδύα ανεξάρτητης και αχειραγώγητης δημοσιογραφίας, που πιο πριν είχαν ενδυθεί.

Μ.Κ.: Να κάνω μία παρένθεση σ’ αυτό που αναφέρεσαι. Νομίζω με τα δύο συγκεκριμένα άτομα, με τον κ. Χαραλαμπόπουλο και τον Παναγιώτη Σωτήρη, υπήρχε και κάποια σχέση μεταξύ σας, είχες υποστηρίξει το Unfollow στην αρχή, τώρα έχει αλλάξει…

Ζ.Κ.: Όχι, δεν είναι στην αρχή. Εγώ υπερασπίστηκα το Unfollow και τον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο όταν του έγινε μία αγωγή από τον Μελισσανίδη, για συκοφαντική δυσφήμιση, όταν αναφέρθηκε η υπόθεση λαθρεμπορίας, στην οποία εμπλέκεται ο Ιωάννης Μελισσανίδης. Υπήρξα, λοιπόν, δικηγόρος του Λευτέρη του Χαραλαμπόπουλου και του Unfollow. Είχαμε μία συνεργασία μηνών και ετών και ο Χαραλαμπόπουλος ήταν εκ των ανθρώπων, που στην προσπάθεια δημιουργίας της Πλεύσης Ελευθερίας ήταν εξ αρχής μέσα με την ευθύνη και την αρμοδιότητα της επικοινωνίας, όπως αντίστοιχη ευθύνη και αρμοδιότητα είχε και ο Αυγουστίνος Ζενάκος, δηλαδή ο έτερος εκ των κεντρικών προσώπων του Unfollow.

Μ.Κ.: Χρονολογικά δεν μιλάμε για…

Ζ.Κ.: Να μην το κάνουμε όμως μία αφήγηση τόσο μακροσκελή, γιατί νομίζω ότι αυτό που έχει σημασία…

Μ.Κ.: Εγώ αυτό που θέλω να πω, Ζωή, είναι χρονολογικά δεν είναι πολύς καιρός πίσω αυτή η καλή επαφή σας που ξάφνου άλλαξε.

Ζ.Κ.: Όχι, δεν άλλαξε ξάφνου και δεν θα ήθελα να δώσουμε μία εντύπωση προσωπικής κόντρας. Εδώ αυτό το οποίο συνέβη και είναι διαπιστωμένο είναι ότι πρόσωπα, τα οποία έχουν ρόλο στην επικοινωνία και ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι, επιχείρησαν από τη μία πλευρά να διεισδύσουν στην Πλεύση Ελευθερίας, να αποκτήσουν επιρροή δηλαδή στην Πλεύση Ελευθερίας. Ο Χαραλαμπόπουλος υπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη, ανέβηκε στη σκηνή στην εναρκτήρια εκδήλωση, που κάναμε στο Χυτήριο και, εν συνεχεία, όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να επηρεάσει και όταν αντίστροφα διαπιστώθηκε ότι στην πραγματικότητα παρέδωσε την ανεξαρτησία και την αδέσμευτη δημοσιογραφία σε έναν όμιλο πολύ συγκεκριμένο, στα Παραπολιτικά, αναλαμβάνοντας να εκδίδει ένθετο, το Report, και αναλαμβάνοντας τώρα πια και εκπομπή στα Παραπολιτικά FM, και όταν του διαμηνύθηκε από εμένα, όπως σε όλους όσοι εμπλέκονται, ότι εγώ απέναντι σε αυτό δεν μπορώ να σιωπήσω, δεν μπορώ να το καταπιώ, ούτε μπορώ να παραστήσω, όπως έκαναν άλλοι, ότι αυτό είναι απλώς μία δουλειά. Δεν είναι μία δουλειά, είναι ένα ξεπούλημα. Είναι μία απόφαση ότι αυτό που υπήρξε ανεξάρτητο ή που έδωσε σε πολλούς από εμάς την αίσθηση και την εντύπωση ότι ήταν ανεξάρτητο, αποδέχτηκε να μπει στην εργοδοσία ενός μεγάλου μιντιακού ομίλου. Σταμάτησε να είναι, λοιπόν, αυτό που εξήγγελλε. Όταν έγινε από εμένα ξεκάθαρο, γιατί κάποια πράγματα είναι πολύ καθαρά, όσο στενή σχέση και αν έχεις με ανθρώπους, ό,τι και αν σε συνδέει σε μία προσωπική, κοινωνική, πολιτική διαδρομή, αυτό το οποίο θέτει σε διακύβευση την ανεξαρτησία και την ανεπηρέαστη δράση, δεν μπορεί να μένει εν σιωπή και, κυρίως, δεν μπορεί να καταπίνουμε ή να μην κατονομάζουμε αυτό το οποίο συμβαίνει. Η τιμωρία στο γεγονός ότι εγώ αρνήθηκα και να μπω σε μία διαδικασία επιρροής, αλλά και να σιωπήσω για το ότι άλλοι μπήκαν, για το ότι αυτά τα πρόσωπα μπήκαν, ήταν μία ανηλεής, πάρα πολύ οργανωμένη επίθεση, με χρησιμοποίηση προσώπων πολύ εγγύς σε εμένα, συνεργατών μου, με εξαγορά προσώπων και συνεργατών μου, με διακίνηση επιρροής και απειλών και με αποκορύφωμα την απόπειρα εξαγοράς ενός άλλου πολύ στενού μου συνεργάτη, επίσης καλλιτέχνη, του Αντώνη Σιγάλα, λυρικού τραγουδιστή και ακτιβιστή της ΛΟΑΤ κοινότητας, στον οποίο προσφέρθηκαν χρήματα, προκειμένου να κάνει δήθεν μαθήματα ορθοφωνίας στον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο, να πάρει «ΤΑ λεφτά» όπως του έγραψε ποιος; Η κ. Δέσποινα Κουτσόυμπα. Η κ. Δέσποινα Κουτσούμπα δηλαδή, προσφέρθηκε να προσλάβει και μάλιστα δήλωσε ότι προσλαμβάνει τον συνεργάτη μου, συμμαχητή μου στη μάχη της Πλεύσης Ελευθερίας, για μαθήματα ορθοφωνίας σε μία διαδικασία, η οποία καταδεικνύει τι; Ότι κάποιοι διακινούν πολιτική επιρροή, διακινούν την πολιτική τους υποτιθέμενη επαναστατικότητα και στην πραγματικότητα μοιράζουν χρήματα, που δεν είναι τα δικά τους.

Μ.Κ.: Μάλιστα.

Ζ.Κ.: Γιατί η Δέσποινα Κουτσούμπα δεν είναι εκδότης, ούτε καν εμφανίζεται ως συνεργάτης του Unfollow, που είναι ατύπως, ούτε καν εμφανίζεται ως αμειβόμενη, ωστόσο είναι μία υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού. Με τίνος «ΤΑ λεφτά», λοιπόν, θα προσλάμβανε τον δικό μου συνεργάτη και από πού και ως πού προσφέρεται να εξαγοράσει έναν άνθρωπο, πολιτικά ταγμένο και στρατευμένο, την ώρα που διεξάγεται μία πάρα πολύ μεγάλη σύγκρουση, μεταξύ εκείνου του συστήματος και της δικής μας προσπάθειας;

Μ.Κ.: Λοιπόν, επειδή δεν έχουμε εδώ την κ. Κουτσούμπα, υπάρχει μία απάντηση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την οποία θα ήθελα να την διαβάσω και να τη σχολιάσει φυσικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«H πρόσφατη επίθεση της Ζ. Κωνσταντοπούλου ενάντια στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ…»

ΖΚ: Μισό λεπτό, Μαρία μου, με συγχωρείς πολύ. Η απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε τι;

ΜΚ: «Απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην άθλια επίθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου»

ΖΚ: Μαρία, μισό λεπτάκι. Εγώ δεν έχω κάνει κάποια επίθεση στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναλαμβάνει να καλύψει τη Δέσποινα Κουτσούμπα, που αποκαλύπτεται ότι, ενώ είναι υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού και περιφερειακή σύμβουλος, στην πραγματικότητα διακινεί χρήματα μιντιακών ομίλων για να επιτυγχάνει επιρροή και να εξαγοράζει ανθρώπους, αν αυτό αναλαμβάνει η ΑΝΤΥΑΡΣΥΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει την ευθύνη αυτή. Εγώ δεν έχω υπόψιν μου υπογεγραμμένο κείμενο. Επειδή ετοιμάζεσαι να το διαβάσεις, να το διαβάσεις, φυσικά…

ΜΚ: Να έχουμε και αυτή την άποψη, μη φανεί ότι εμείς υποστηρίζουμε ή δεν υποστηρίζουμε κάποια πλευρά. Εμείς δίνουμε τον λόγο, φυσικά, στην αλήθεια, το βασικό σημείο της EΡT-open πάντα. Θέλουμε να ακούσουμε και αυτή την άποψη, δεν την έχουμε σήμερα φυσικά προσκεκλημένη την κ. Κουτσούμπα γιατί έχει δημιουργηθεί… Είπαμε τα ονόματα των πρωταγωνιστών αυτής της ιστορίας. 

ΖΚ: Όχι, θα σου μιλήσω πολύ ειλικρινά, εγώ δεν το δέχομαι αυτό. Γιατί εδώ και επτά ημέρες –θα διαβάσετε ό,τι θέλετε, απλώς να πω κι εγώ τη γνώμη μου- αρνούνται ακόμη και αυτοί οι οποίοι δίνουν μια μάχη τουλάχιστον για να ενημερωθεί ο κόσμος, αρνούνται ακόμα και να γράψουν το όνομα της Δέσποινας Κουτσούμπα, του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου και του Παναγιώτη Σωτήρη. Η διαδικασία αυτής της παρασιώπησης έχει καταγραφεί. Επίσης, έχει καταγραφεί ότι, ενώ υπάρχει καταγγελία επώνυμη και ονομαστική από τις 30/12, καμμία ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν αντέδρασε. Και μέχρι και χθες το βράδυ, η μάχη δινόταν στο Facebook, και ο κ. Παναγιώτης Σωτήρης με προσκαλούσε να συνεργαστούμε. Να συνετιστώ, δηλαδή, να σταματήσω να λέω την αλήθεια γι’ αυτούς που ξεπουλήθηκαν, και να συνεργαστούμε όλοι μαζί, σαν να μην έχει υπονομευτεί και διαβρωθεί αυτή η προσπάθεια.

Εγώ, λοιπόν, αυτό που έχω να πω είναι το εξής: θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, κατονομάζοντας πρόσωπα και πράγματα, προσφέρουμε μια ανεκτίμητης αξίας υπηρεσία και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στη ΛΑΕ, γιατί τους δίνουμε τη δυνατότητα να καθαρίσουν από τέτοια πρόσωπα. Τους δίνουμε, δηλαδή, τη δυνατότητα, να μπορέσουν να δώσουν τη μάχη καθαρά. Εγώ ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να μεταμορφώνονται οι άνθρωποι γύρω σου την κρίσιμη στιγμή, να ψηφίζουν μνημόνια, την ώρα που τους θεωρούσες αδάμαστους και αλύγιστους, και ξέρω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να υπάρχουν άνθρωποι που γνώριζαν τον βίο και την πολιτεία κάποιων προσώπων και δεν μίλαγαν. Εγώ, δυστυχώς, επειδή δεν ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2012, μπήκα αφού εξελέγην βουλευτής, για πάρα πολλούς ανθρώπους δεν ήξερα ούτε τον βίο ούτε την πολιτεία τους. Θεωρώ ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη σε αυτούς που ήξεραν και δεν μίλαγαν, όπως υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη συνολικά, Μαρία, στη χώρα μας, για τους ανθρώπους που γνώριζαν ιστορικά πρόσωπα και πράγματα και δεν μίλαγαν. Δόθηκε μια εντύπωση, ας πούμε, ότι όλοι αγωνίστηκαν κατά της χούντας. Δεν αγωνίστηκαν όλοι κατά της Χούντας, δεν ήταν όλοι αγωνιστές, δεν αντιστάθηκαν. Κάποιοι πήγαν φυλακή. Είμαι προσωπικά πολύ περήφανη που είχα δυο γονείς που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν, αυτό το παράδειγμά τους κουβαλάω ως κληρονομιά. Πάρα πολλοί άλλοι άνθρωποι έχασαν και τη ζωή τους και της σωματική τους ακεραιότητα και τους τιμώ. Δεν αγωνίστηκαν όμως όλοι. Κάποιοι έπαιξαν ρόλο συνομιλητή, κάποιοι έπαιξαν ρόλο διακινητή, κάποιοι έπαιξαν διάφορους ρόλους. Και όλα αυτά, δυστυχώς, μεταπολιτευτικά ξεπλύθηκαν. Άλλοι εξαργύρωσαν, άλλοι αντάλλαξαν, άλλοι εξαπάτησαν. Και αυτό είναι που πληρώσαμε στη Μεταπολίτευση. Ότι δεν ειπώθηκαν τα πράγματα με το όνομά τους και πάρα πολλοί σιώπησαν για τον ρόλο και τη διαδρομή ανθρώπων. Προσωπικά, ως πολίτης και ως πολιτικός, δεν είμαι διατεθειμένη να σιωπήσω, και κυρίως δεν θα φορτώσω στους ανυποψίαστους πολίτες, στους ανυποψίαστους ανθρώπους, πρόσωπα διαβρωμένα και διαβλητά, τα οποία να περιφέρονται ως δήθεν αλώβητα και επαναστατικά και να κοροϊδεύουν.

Έκανα μια επώνυμη καταγγελία. Αν υπάρχει μια επώνυμη και υπογεγραμμένη απάντηση από συγκεκριμένους ανθρώπους, θα ήθελα να την ακούσω, γιατί εγώ μιλάω με το όνομά μου και υπογράφω. Όπως μιλάει με το όνομά του και υπογράφει ο Διαμαντής Καραναστάσης, ο Αντώνης Σιγάλας, ο Πασχάλης Τσαρούχας, ο Κώστας Ζηκογιάννης, όλοι οι άνθρωποι που δίνουν τη μάχη –δεν μπορώ τώρα να τους αναφέρω όλους ονομαστικά- αλλά οι άνθρωποι που δίνουμε αυτή τη μάχη, μιλάμε με το όνομά μας και αυτό δεν είναι προσωποκεντρισμός, αυτό είναι προσωπική ευθύνη. Η κ. Κουτσούμπα, λοιπόν, που είναι μια υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού, πρόσφερε χρήματα αποδεδειγμένα, η ίδια ανήρτησε ένα κομμάτι από τα μηνύματά της, πρόσφερε αποδεδειγμένα χρήματα στον συνεργάτη μου και συμμαχητή μου στην Πλεύση Ελευθερίας, στον Αντώνη Σιγάλα, για να τον εξαγοράσει, για να τον προσεταιριστεί, και για να παραδώσει ο Αντώνης μαθήματα ορθοφωνίας στον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο. Αντί για καταγγελτικές απαντήσεις πίσω από τις οποίες κρύβονται διάφοροι, εγώ θα ήθελα να ακούσω τίνος χρήματα είναι αυτά που πρόσφερε η κ. Κουτσούμπα, για λογαριασμό του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου και για μαθήματα ορθοφωνίας σε εκπομπές στα Παραπολιτικά, αν κανείς πείθεται ότι επρόκειτο για μαθήματα ορθοφωνίας.

ΜΚ: Αυτές τις ημέρες, όντως, από τις 30 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα έχουν γραφτεί διάφορα, κυρίως στα social media. Εσύ, Ζωή, μίλησες και σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, έδωσες τις δικές σου απαντήσεις, και είπες ότι πραγματικά δεν θέλεις να κρύψεις κάτι, μιλάς με στοιχεία, μιλάς με καταγγελίες, όχι με φήμες, όχι με παραφιλολογία, έχεις συγκεκριμένα στοιχεία. Η άλλη πλευρά… αυτές οι δύο πλευρές, να το πω έτσι…

ΖΚ: Όχι, δεν είναι δυο πλευρές. Δεν είναι έτσι. Εγώ μιλάω για τρία πρόσωπα. Θα μιλήσουμε και για άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Ξαναλέω, εάν ένας πολιτικός χώρος επιλέγει να καλύψει αυτές τις συμπεριφορές, είναι ευθύνη του πολιτικού χώρου. Αποκαλύφθηκαν αυτές τις ημέρες κι άλλα πράγματα. Αποκαλύφθηκε ότι η κ. Κουτσούμπα έκανε μια αντίστοιχη μεσολάβηση στην υπόθεση του City Plaza και ουσιαστικά είπε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα αναγκαστεί να καλύψει το πρόσωπο που θα μηνυόταν –δηλαδή, μίλησε η κ. Κουτσούμπα για λογαριασμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ- λέγοντας ότι θα καλύψει ένα πρόσωπο, τον κ. Ανδρουλιδάκη, το οποίο θα μηνυόταν. Αυτό –εγώ δεν γνωρίζω αν έγινε εν γνώσει της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των οργάνων της, αν έγινε, δηλαδή, ως πραγματική διακίνηση τέτοιου είδους επιρροής και δεν το υιοθετώ αν δεν ακούσω ποια είναι η θέση της συγκεκριμένης πολιτικής δύναμης. Αλλά, απέναντι σε μια συμπεριφορά την οποία καταγγέλλω επώνυμα, και η δική μου διαδρομή είναι γνωστή και διάφανη, διάφανη και διακριτή και δημόσια, πάντοτε ανοιχτή, καταγγέλλω λοιπόν επώνυμα αυτό το οποίο έγινε, το καταγγέλλει επώνυμα ο Διαμαντής Καραναστάσης, το κατήγγειλε επώνυμα ο Αντώνης Σιγάλας, επώνυμα λοιπόν και υπεύθυνα, όποιος καλύπτει αυτή τη διακίνηση χρημάτων με εκφράσεις όπως «ΤΑ λεφτά», να εξηγήσει τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο υιοθετεί και αυτό το οποίο καλύπτει.

Δεν δέχομαι να μετατοπιστεί η υπόθεση σε μια σύγκρουση πολιτικών δυνάμεων. Εγώ δεν μίλησα για καμία πολιτικά δύναμη, ίσα-ίσα μίλησα για συγκεκριμένα πρόσωπα και ξαναλέω θεωρώ ότι προσφέρω πολύ μεγάλη υπηρεσία, και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στη ΛΑΕ, που τους δίνω αυτή την ευκαιρία. Αν επιλέξουν την ευκαιρία αυτή να τη χρησιμοποιήσουν καλύπτοντας αυτά τα πρόσωπα και αυτές τις συμπεριφορές, αυτή είναι η δική τους πολιτικά ευθύνη απέναντι και στο παρόν και στο μέλλον.

ΜΚ: Θα ήθελα να αναφερθούμε και στον Μιχάλη Κριθαρίδη, ένα μέλος από τη νεολαία. Με το ψάξιμο στο Διαδίκτυο βρήκα… πριν 20 ημέρες είχε γίνει μια ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα, σχετικά με κάποιες ευχές που σου έστελνε, Ζωή, για τα γενέθλια, και έδειχνε ότι όλα είναι πολύ καλά μεταξύ σας. Δεν ξέρω κατόπιν πώς έχουν αλλάξει όλα αυτά τα πράγματα, και αυτή τη στιγμή καταγγέλλει τόσο την πολιτική στάση του κόμματος, όσο και τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα σε αυτό. Ήταν πολύ σκληρός ο Μιχάλης Κριθαρίδης, ανακοίνωσε την αποχώρησή του μέσω αυτής της σκληρής ανάρτησης στο Facebook…

ΖΚ: Μαρία μου, εγώ περιμένω πραγματικά να έχετε κάνει μια διασταύρωση…

ΜΚ: Και να συμπληρώσω ότι υπήρξε και άλλο πρόσωπο, η Μαρία Σπανού, η οποία απευθύνθηκε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο twitter στη Ζωή, σε εσένα, και είπε «ευτυχώς τα ψέματά σας δεν μπορούμε να τα δούμε γιατί ο συνεργάτης σας μας έχει μπλοκ, γιατί αυτή είναι η δημοκρατία σας». Εγώ καταθέτω τα γεγονότα ως έχουν, δεν θέλω να πάρω κάποια θέση…

ΖΚ: Όχι, πρέπει να πάρεις θέση και πρέπει να έχεις κάνει και μια διασταύρωση. Λοιπόν, να τα πούμε όπως είναι τα πράγματα. Εδώ έγινε μια πολύ συγκεκριμένη καταγγελία, αφορά μια πολύ συγκεκριμένη επιχείρηση υπονόμευσης και διάβρωσης της Πλεύσης Ελευθερίας, σε αυτή την επιχείρηση υπονόμευσης και διάβρωσης ενεπλάκησαν και πολιτικά πρόσωπα και πρόσωπα του χώρου της επικοινωνίας. Κατονομάσαμε τρία πολύ συγκεκριμένα και δεν πρόκειται να σταματήσουμε εκεί, και, βέβαια, μέσα σε αυτή τη διαδικασία δυστυχώς βρέθηκαν και άνθρωποι, και πολύ κοντά μου, συνεργάτες μου, οι οποίοι και προσεγγίστηκαν και εξαγοράστηκαν. Τρία πρόσωπα συγκεκριμένα και προσεγγίστηκαν και εξαγοράστηκαν. Δυστυχώς, στην ίδια διαδικασία βρέθηκαν ευάλωτοι και νέοι άνθρωποι, οι οποίοι χειραγωγήθηκαν και βρέθηκαν να χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινα πυρομαχικά. Όχι, όμως, τώρα, αυτό έγινε πριν από δύο μήνες. Υπήρξε μια πολύ χυδαία επίθεση με υπονοούμενα και σεξιστικά και σεξουαλικά σχόλια στο Διαδίκτυο –αυτό ως απόπειρα εκβίασης, ως απόπειρα δηλαδή επιρροής της πολιτικής δράσης και των πολιτικών επιλογών. Αυτά τα παιδιά που επέλεξαν ή ενέδωσαν στο να γίνουν ανθρώπινα πυρομαχικά αποκλείστηκαν, απομακρύνθηκαν πριν από δύο μήνες. Εντεύθεν προσπάθησαν με πάρα πολλούς τρόπους να επανέλθουν και, όπως έχω ξαναπεί, αυτό δεν έγινε δεκτό, δεν υπήρξε καμμία τέτοια ευκαιρία, γιατί, Μαρία, όσο και αν είναι ανοιχτές οι πόρτες της Πλεύσης Ελευθερίας σε όλους τους πολίτες, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όποιος ήρθε και ζήτησε να βοηθήσει, του δόθηκε η ευκαιρία – στον βαθμό, βέβαια, που αυτό είναι πρακτικά δυνατό, γιατί είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που ζητούν να βοηθήσουν και να εμπλακούν, και δεν υπάρχει ακόμα συγκροτημένη όλη αυτή η οργανωτική δομή που θα το επιτρέψει. Όμως, άνθρωποι οι οποίοι σε τόσο νέα ηλικία γίνονται τόσο τρωτοί και χρησιμοποιούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι άνθρωποι οι οποίοι στην πρώτη δυσκολία θα λυγίσουν, είναι άνθρωποι οι οποίοι στην πρώτη ευκαιρία θα ψηφίσουν μνημόνια και είναι, συνεπώς, άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορεί να βρίσκονται μέσα στη δική μας προσπάθεια, δεν μπορεί να θέτουν σε διακύβευση τη μάχη που πρέπει να δοθεί. Ο νεαρός αυτός, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε μετά την καταγγελία του Διαμαντή Καραναστάση –και αυτό πρέπει να το πούμε πολύ συγκεκριμένα…

ΜΚ: Μιλάμε για τον Μιχάλη Κριθαρίδη…

ΖΚ: Ναι. Μετά την καταγγελία του Διαμαντή Καραναστάση…

ΜΚ: Ήταν μέλος της νεολαίας και ιδρυτικό μέλος του κόμματος;

ΖΚ: Επίτρεψέ μου, να σου πω. Καταρχάς, δεν είχε "Nεολαία" η Πλεύση Ελευθερίας, διότι δεν είμαστε ένα κόμμα με δομές παραδοσιακές, κομματικές. Επομένως, ας μην ορέγεται κανείς οφίκια και τέτοιου είδους τίτλους. Το παιδί αυτό, ο νεαρός αυτός, που είναι ασκούμενος δικηγόρος σε ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο, δεν έχει κάποια άλλη σχέση με την Πλεύση Ελευθερίας, παρά μόνο ότι εθελοντικά ερχόταν σε εκδηλώσεις και βοηθούσε σε κάποια πράγματα τα οποία κάναμε στην Πλέυση Ελευθερίας. Ο νεαρός αυτός στις 8 Δεκέμβρη –ένα μήνα και μετά τον εντοπισμό του ότι είχε αυτή η ομάδα επηρεαστεί και διαβρωθεί, ένα μήνα αφότου έκλεισαν οι πόρτες- έχει γράψει και αναρτήσει δημόσια –και αυτό θα έπρεπε να διαβάσεις αντί να λέμε ότι αποχώρησε καταγγέλλοντας…

ΜΚ: Το είπα.

ΖΚ:…Έχει γράψει μια ελεγεία, ένα κείμενο…

ΜΚ: Μιλάμε γι’ αυτό που λέει «σήμερα έχει γενέθλια η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η αδάμαστη αγωνίστρια της Δημοκρατίας, επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, η προμετωπίδα και το πρώτο δόρυ του αντιμνημονιακού μετώπου. Χρόνια πολλά, Ζωή, καλούς αγώνες, ώστε να δικαιωθεί ο διαχρονικός και συνεπής αγώνας, η ανησυχία και το όραμά σου, να μη βρεθεί ποτέ ξανά μόνος τους στη μάχη και τα όνειρα να πάρουν εκδίκηση από τον εφιάλτη». Αυτό είναι η ευχετήρια κατάθεση, να το πούμε έτσι, πριν 20 ημέρες στα γενέθλιά σου.

ΖΚ: Στις 8 Δεκέμβρη του 2016. Ενας, λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, Μαρία, που ενδιαφέρεται για την αλήθεια, όταν βλέπει έναν νέο άνθρωπο στις 8 Δεκέμβρη να γράφει αυτά «η αδάμαστη αγωνίστρια, το δόρυ του αντιμνημονιακού αγώνα», και ξαφνικά, στις 31 Δεκέμβρη να υπογράφει ένα κείμενο που ήταν βέβαιο ότι ήταν και προγραμμένο και δεν είναι από τον ίδιο τον άνθρωπο διατυπωμένο. Να υπογράφει, λοιπόν, ένα κείμενο, για ποιο λόγο; Για να αντικρούσει την καταγγελία του Διαμαντή Καραναστάση. Καταγγέλλει ο Διαμαντής Καραναστάσης τον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο, τη Δέσποινα Κουτσούμπα και τον Παναγιώτη Σωτήρη, για απόπειρα εξαγοράς και για επίθεση στην Πλεύση Ελευθερίας, κομμάτι της επίθεσης περιγράφει. Ξεκινάει την καταγγελία του λέγοντας «ας αποχαιρετίσουμε τον χρόνο όμορφα λοιπόν» και την επόμενη μέρα αναρτάται του νεαρού αυτού το δήθεν κείμενο με την ίδια εισαγωγή «ας αποχαιρετίσουμε τον χρόνο όμορφα λοιπόν, που λέει κι ένας φίλος». Και στην ίδια ανάρτηση, αυτός ο άνθρωπος που πριν από τρεις εβδομάδες με αποκαλούσε «το δόρυ του αντιμνημονιακού αγώνα» και την «αδάμαστη αγωνίστρια» και μου ευχόταν κατ’ αυτόν τον τρόπο, εμφανίζεται να είναι θύμα αυταρχικής συμπεριφοράς, να έχει διαπιστώσει τα μύρια όσα και να καταγγέλλει. Αυτό, λαϊκά λέγεται…

Έχουμε, δυστυχώς, από εξαγορασμένα πρόσωπα και άλλα τέτοια κρούσματα. Έχουμε έναν νεαρό –πολύ στενό μου συνεργάτη, από τους πιο στενούς- ο οποίος τη μία ημέρα μου έγραφε «σ’ ευχαριστώ για όλα, για όσα έχεις προσφέρει, για όσα μου έχεις δώσει, για όσα έζησα, για το καράβι μας, για το ένα, για το άλλο», σε πολύ ανορθόγραφο e-mail, γιατί το παιδί έχει βαρύτατη δυσλεξία, και λίγες ημέρες μετά εμφανίστηκε με ορθογραφημένα, καλογραμμένα, συνταγμένα mails να καταγγέλλει και να κατακεραυνώνει. Αυτό λαϊκά και στο χωριό μου λέγεται «πόσα τους δώσανε, ρε;» Και από κει και πέρα εγώ δεν θα μπω σε καμμία σύγκρουση και αντιπαράθεση προσωπική με αυτούς τους νέους, γιατί αυτό που πιο πολύ από όλα αισθάνομαι είναι μεγάλη θλίψη για το πέταγμα αυτό της ζωής σε τόσο μικρή ηλικία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν, ευτυχώς, πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι, που μας πλαισιώνουν και που βρίσκονται στην κοινωνία και τους βρίσκουμε κάθε μέρα και οι οποίοι είναι και έτοιμοι και διατεθειμένοι και απολύτως αδιαπέραστοι από τέτοιου είδους επιρροές.

ΜΚ: Λοιπόν, επειδή δεν έχουμε και πολύ χρόνο και θέλω να συζητήσουμε και άλλα θέματα, θα διαβάσω την απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία υπάρχει και στην επίσημη ιστοσελίδα και…

ΖΚ: Βλέπω ότι σου στέλνουν μηνύματα, μάλλον κάποιος σε πιέζει πολύ να τη διαβάσεις.

ΜΚ: Με πιέζουν  αρκετοί. Θέλω να πιάσουμε και αυτή την πλευρά, μια που αναφερόμαστε σε πρόσωπα.

ΖΚ: Θα ήθελα να διαβάσεις, όμως, και την καταγγελία του Διαμαντή, πριν διαβάσεις την απάντηση, για να δούμε σε τι απαντά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Έτσι  δεν είναι το σωστό; Να διαβάσουμε την αρχική καταγγελία…

ΜΚ:  Να βρω τον Διαμαντή και θα διαβάσουμε και τις δύο πλευρές.

ΖΚ: Θα διαβάσεις την καταγγελία και μετά θα δούμε σε τι απαντάνε, αφού έτσι πρέπει να γίνει.

ΜΚ: Έτσι πρέπει να γίνει, σωστά.

ΖΚ: Να διαβάσουμε τι καταγγείλαμε εμείς και σε τι απαντά μια εβδομάδα μετά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αντί να εκτιμήσει το γεγονός ότι εμείς δίνουμε αυτή την ευκαιρία ακριβώς να ξεκαθαρίσει από τέτοια πρόσωπα.

ΜΚ: Λοιπόν:

«Ας αποχαιρετίσουμε το χρόνο όμορφα λοιπόν. Εγώ δε μιλάω με υπονοούμενα. Δεν προειδοποιώ κανέναν.

Λέω, τα πρώτα, πράγματα με “το όνομά τους”.

Αυτός είναι ο πολιτικός λόγος που ξέρω.

Έχουμε και λέμε, για αρχή:

Παναγιώτης Σωτήρης: Αυτοπροσδιορίζεται “αριστερός”. Σύζυγος Δέσποινας Κουτσούμπα. Πρόσφατα επιτέθηκε στο φίλο και σπουδαίο καλλιτέχνη, το Φίλιππο Πλιάτσικα, επειδή τόλμησε να μας καλέσει στην πρεμιέρα του. Και πήγαμε…

Έχει επιτεθεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες και πάντα από τα “αριστερά” και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Από εκεί που πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν τα πόστα.

Και πάντα εκεί, για τον κενό αγώνα.

Δέσποινα Κουτσούμπα: Περιφερειακή σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πρόσφατα προσπάθησε να εξαγοράσει άλλον φίλο καλλιτέχνη. Κάνοντας την ατζέντισσα του δημοσιογράφου Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου, με πρόφαση να παραδοθούν στον τελευταίο μαθήματα… ορθοφωνίας(!!). Σε ένα από τα πολλά μηνύματά της αναφέρει ότι είναι κρίμα να αρνηθεί. Έγραψε ότι ο καλλιτέχνης θα πάρει “ΤΑ λεφτά” αν δεχθεί.

Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος: Δημοσιογράφος. Εκδότης του UNFOLLOW. Σημαιοφόρος της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας. Πρόσφατα ξεχάστηκε και ανέλαβε να κάνει τον εκδότη του ένθετου REPORT των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. Και επαναπροσδιόρισε τη λέξη “ανεξαρτησία”. 

Έβαλε τη Δέσποινα Κουτσούμπα να προσεγγίσει τον λυρικό τραγουδιστή Αντώνη Σιγάλα, στενό φίλο και συνεργάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με την πρόφαση να του παραδοθούν μαθήματα ορθοφωνίας. Του είπαν ότι έχουν “ΤΑ λεφτά” να του δώσουν.

Όταν ο Σιγάλας αρνήθηκε την πρόταση, τον αποκάλεσε δημόσια “γυναικόπαιδο”.

Επειδή είναι γκέι, ακτιβιστής της ΛΟΑΤ κοινότητας.
Επιτίθεται εντεταλμένα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου εδώ και καιρό.
Χωρίς να κατονομάζει βέβαια, όπως κάθε χέστης που σέβεται τον εαυτό του.

Το βούλωσε με την πρώτη μήνυση.

Κάτι τέτοια λαμόγια λυμαίνονται την αριστερά που έχει απομείνει.
Αυτοί και πολλοί, πάρα πολλοί άλλοι που μιλάνε για συσπείρωση και από κάτω έχουν ξεπουλήσει τη μάνα τους για τρία καρότα και τρέχουνε.

Αλλά άσε την αριστερά. Αυτή αρκετά έχει υποφέρει.

Εγώ είμαι με τη Ζωή. Εσύ δεν έχει σημασία πού είσαι. Ή αν είσαι κάπου ή αν δεν είσαι πουθενά.

Ο φασισμός, η φίμωση, ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία είναι εκεί.
Είναι παντού.

Και εφαρμόζεται από όλους τους ξεπουλημένους που το παίζουν κάποιοι στα μούτρα σου.

Με τον τσαμπουκά της ασφάλειας του γλύφτη.

Είναι στο θέατρο, στον οργανισμό, στην εταιρεία, στην εφημερίδα, στο κανάλι, στο μαγαζί, στη σχολή, στο γραφείο που δουλεύεις.
Είναι στο σπίτι σου μέσα.

Είναι στη βόλτα και στην παρέα σου.

Είναι στο φόβο της γνώμης σου.

Είναι σ’ αυτούς που θεωρούν το φόβο, το τελευταίο στάδιο της απάθειας.
Είναι στο χέρι σου να τους δείξεις ότι η ζωή σου είναι μία. Και είσαι το αφεντικό της.

Ότι η ελευθερία είναι πράξη.

Εγώ θα συνεχίσω να μιλάω.

Γιατί η φωνή μας έχει δύναμη.

Γιατί αυτόν τον πολιτικό λόγο γνωρίζω.

Και μια σημείωση:

Βαράτε όσο θέλετε. Πείτε ό,τι θέλετε. Δε θα με βρείτε πουθενά, μαλάκες.
Όπως και πολλούς από εμάς.

Είναι τρομακτικό να είσαι καθαρός. Και να μη φοβάσαι τίποτα.

Καλή χρονιά. Χαρούμενη χρυσή πρωτοχρονιά!»

Ήταν το μήνυμα του συνεργάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Διαμαντή Καραναστάση, την Παρασκευή 11.30 το πρωί, νομίζω εκεί, στο facebook. Να προλάβω να διαβάσω και την άλλη…

ΖΚ: Πριν εφτά μέρες, έτσι;

ΜΚ: Πριν εφτά μέρες. Λοιπον, η απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην άθλια, όπως λένε, επίθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου…

ΖΚ: Πού το λένε το «στην άθλια»;

ΜΚ: Είναι στη σελίδα αν μπεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στη βασική τους κεντρική σελίδα.     

«Η πρόσφατη επίθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και προσωπικά κατά του στελέχους της και περιφερειακής συμβούλου Αττικής Δέσποινας Κουτσούμπα, που ξεκίνησε στις 30/12/2016 και κορυφώθηκε σήμερα από τα φιλόξενα για αυτήν μικρόφωνα του γνωστού... αντιμνημονιακού (!) σταθμού ΣΚΑΪ, αποτελεί μία μεγάλη και οριστική απόδειξη της πολιτικής κατρακύλας της Πλεύσης Ελευθερίας και της ίδιας της Ζ. Κωνσταντοπούλου προσωπικά.

Πρόκειται για ένα μόρφωμα -εφεδρεία διαχείρισης του συστήματος, που πλασάρεται σαν «αντιμνημονιακό» για να αποδειχτεί πολύ σύντομα ότι -όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ- δήθεν θέλει να «καταργήσει τα μνημόνια» εντός του ευρώ και της ΕΕ και να ακολουθήσει δήθεν ουδέτερη ή ειρηνική εξωτερική πολιτική εντός του ΝΑΤΟ, ενώ δεν τόλμησε να βγάλει καν ανακοίνωση για την επίσκεψη Ομπάμα! Χωρίς καμιά συμμετοχή στο κίνημα, χωρίς καμιά ταξική αναφορά, που προβάλλει μια εκδοχή της επιχείρησης "καθαρά χέρια αλά ελληνικά", σε αντιγραφή των μαύρων σελίδων της πρόσφατης ιστορίας (π.χ. της Ιταλίας), που ανέχεται το φλερτ με την ακροδεξιά, ακόμα και τους φασίστες, προς άγραν ψήφων, με όλο τον αυταρχισμό και τον προσωποπαγή νεποτισμό που το σφραγίζει στο εσωτερικό της...

Αυτή η εκδοχή της αστικής πολιτικής έχει πάντα ως απαραίτητο συμπλήρωμα τη στήριξη από επιχειρηματικά κέντρα και συμφέροντα, ο πόλεμος των οποίων δεν αφορά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και τη λάσπη και τη συκοφαντία απέναντι σε αγωνιστές, στην προκειμένη περίπτωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ή άλλους αγωνιστές της αριστεράς (όπως η επίθεση στον Π. Σωτήρη, μέλος του πολιτικού συμβουλίου της ΛΑΕ). Δεν πρόκειται βέβαια να ακολουθήσουμε αυτόν τον θλιβερό κατήφορο.
Και άλλοι έχουν προσπαθήσει να χτυπήσουν μια αριστερά που παλεύει με συνέπεια ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική, χωρίς επιτυχία. Και η θλιβερή αυτή προσπάθεια θα πέσει στο κενό.

Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για την "Πλεύση Ελευθερίας". Οι δυνάμεις που παλεύουν ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, τα βάρβαρα μνημόνια, την ΕΕ, τον ιμπεριαλισμό θα βρουν τον κοινό τους βηματισμό αφήνοντας αποφασιστικά πίσω τους αντιδραστικές λογικές και επικίνδυνους επίδοξους “σωτήρες”».

Διαβάσαμε και τα δύο, οπότε η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι εδώ, δεν μας μένουν βέβαια και πολλά λεπτά…

ΖΚ: Μου αρκούν λίγα, για να πω τα εξής, Μαρία: Πρώτον, νομίζω ότι όλη αυτή η επιμονή και όλο αυτό που βλέπω, που ήμουν μάρτυράς του, αυτό δηλαδή του πόση επιμονή δέχθηκες για αν διαβαστεί αυτή η απάντηση, είναι μια εκδοχή αυτού που περιγράφει ο Διαμαντής: του φασισμού, του εκφοβισμού, του φόβου της γνώμης. Εδώ έγινε μια καταγγελία στις 30/12, δηλαδή πριν από μια βδομάδα, την προηγούμενη Παρασκευή, μια καταγγελία εξαγοράς. Αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα. Τα πρόσωπα αυτά, το μεν ένα, η Δέσποινα Κουτσούμπα, έβγαλε μόνη της κάποια από τα μηνύματα που έχει στείλει στον Αντώνη Σιγάλα, συνομολογώντας την απόπειρα και συνομολογώντας και τη διαμεσολάβηση, τη διακίνηση, ότι είναι ένας μεσάζοντας, δηλαδή, και χρησιμοποιώντας και εκφράσεις «θα δίναμε το ιδιαίτερο». Είναι μια διανομή, και χρημάτων και στήριξης οικονομικής, η οποία είναι με αντάλλαγμα. Από εκεί και πέρα το γεγονός ότι επτά ημέρες μετά ουσιαστικά βγαίνει μια ανακοίνωση κάλυψης μιας τέτοιας συμπεριφοράς, η οποία όμως ανακοίνωση δεν αναφέρει τίποτα για την απόπειρα εξαγοράς και συνολικά για τον ρόλο ενός πολιτικού στελέχους κι ενός άλλου πολιτικού στελέχους, ζεύγους μεταξύ τους –και δεν το λέω για να πω κάτι για την προσωπική σχέση, ο ίδιος ο Παναγιώτης Σωτήρης στη δημόσια τοποθέτησή του και στο facebook έχει την κοινή φωτογραφία με τη σύζυγό του, με τη Δέσποινα Κουτσούμπα, και είναι γνωστό ότι η κ. Κουτσούμπα είναι άτυπη συνεργάτις του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος –δεν ξέρω αν αυτή η ανακοίνωση είναι αποτέλεσμα κάποιας συλλογικής διαδικασίας και αν ελήφθη κάποια απόφαση για το περιεχόμενό της οπότε θα μου επιτρέψεις να κρατήσω μια επιφύλαξη– όμως είναι θλιβερό να μην απαντιέται σε τίποτα η καταγγελία, να μη δίνεται καμία απάντηση πώς δικαιολογείται αυτού του τύπου η διακίνηση επιρροής, η απόπειρα εξαγοράς, η οποία δεν εξαντλήθηκε μόνο στην εξαγορά προσώπων, προσέλαβε κι άλλη μορφή, κι αυτό είναι δημόσιο. Προσέλαβε τη μορφή των απειλών με αναρτήσεις στο facebook και της απόπειρας εκβιασμού. Γι’αυτά τα γεγονότα, που είναι γνωστά και εν πολλοίς έχουν δημοσιοποιηθεί, επίσης δεν πήρε κανείς θέση. Από την καταγγελία του Διαμαντή Καραναστάση, την οποία εγώ την κοινοποίησα από τις 30/12, την ίδια ημέρα, προκύπτει και κάτι άλλο. Γιατί εγώ δεν ανέχομαι από κάποιους να παριστάνουν ότι είναι αριστεροί και κόπτονται κατά του φασισμού και την ίδια ώρα ο Αντώνης Σιγάλας, ο οποίος είναι γκέι, ακτιβιστής, όταν αρνείται να εξαγοραστεί, ξαφνικά υφίσταται την πιο ακραία ομοφοβική επίθεση από τον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος τον αποκαλεί «γυναικόπαιδο». «Γυναικόπαιδο»! Επειδή δεν εξαγοράστηκες, είσαι γυναικόπαιδο! Και αυτό παρασιωπάται εντελώς, δεν παίρνει κανείς θέση, για να μη θίξει αυτό το νέο τραστ που έχει διαμορφωθεί. Φασισμός είναι να παρασιωπάς και να μην επιτρέπεις να δημοσιοποιηθούν αυτά τα πράγματα. Και, ξαναλέω, εγώ είμαι πολύ προβληματισμένη από το γεγονός ότι έχουν εκλείψει και ξεπουληθεί αυτά που θεωρούσαμε ανεξάρτητα μέσα, αλλά και ότι στα μέσα που ακόμα δίνουν μια μάχη και στους ανθρώπους που ακόμα δίνουν μια μάχη, υπάρχει μια παρεξηγημένη αντίληψη «να μη χαλάσουμε την καρδιά των φίλων μας». Δεν είναι θέμα φιλίας, δεν είναι θέμα προσωπικών σχέσεων, δεν είναι θέμα ισορροπίας, είναι θέμα καθαρών τοποθετήσεων, αρχών, είναι θέμα, αν θέλεις, στάσης ζωής. Εγώ, ως Πρόεδρος της Βουλής, υποδέχθηκα, ήταν από τις πρώτες μου ενέργειες, υποδέχθηκα μέσα στη Βουλή το αντιφασιστικό συλλαλητήριο και υποδέχθηκα μέσα στη Βουλή και κάναμε ζωντανή εκπομπή, τις κοινότητες των μεταναστών και των συλλογικοτήτων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών, ως Πρόεδρος της Βουλής, όχι ως ακτιβίστρια, από θεσμική θέση, έκανα τα ίδια που έκανα και πριν και που κάνω και μετά. Ως Πρόεδρος της Βουλής μίλησα στο gay pride. Δεν ανέχομαι, λοιπόν, οποιοσδήποτε να αναφέρεται σε εμένα με υπαινιγμούς περί φασισμού. Φασισμός είναι και το να θέλεις να κολλήσεις τη ρετσινιά αυτού του απεχθούς ιστορικού και αντιπολιτικού φαινομένου και φασισμός επίσης είναι, σε πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες, να απαντάς με δήθεν πολιτικές αποκρούσεις.

Εγώ θα έλεγα το εξής: θα δώσουμε την ευκαιρία στον κάθε πολιτικό χώρο αλλά και στον κάθε πολίτη και στον κάθε άνθρωπο, να πάρει θέση και να αξιολογήσει και από εκεί και πέρα όλοι έχουμε την ευθύνη μας. Εγώ με πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης κάνω αυτό που κάνω. Δίνω μία μάχη πάρα πολύ δύσκολή και είμαι πάρα πολύ υπερήφανη που έχω δίπλα μου ανθρώπους που αντέχουν και αντέχουν τη λάσπη, αντέχουν τον πόλεμο. Είναι τώρα έξω στο studio και με περιμένει ο Πασχάλης Τσαρούχας, που είναι κι αυτός πολύπαθος από επιθέσεις.

Μ.Κ.: Εγώ θέλω να πω και τη δική μου την επίθεση την οποία γνωρίζεις.

Ζ.Κ.: Βεβαίως και σε τιμώ για το γεγονός ότι στάθηκες ίσια, ακέραια, επώνυμα και κατήγγειλες.

Μ.Κ.: Λοιπόν, νομίζω ότι γνωρίζουν εδώ οι ακροατές μας, δεν θα αναφερθώ. Θα πω μόνο ότι ως άνεργη αυτούς τους 70 μήνες, είχα και εγώ την ευκαιρία να πάω σε μία συνέντευξη του καινούριου εγχειρήματος, του εκδοτικού, του ομίλου Καλογρίτσα με διευθυντή τον Κώστα Βαξεβάνη. Δυστυχώς, οι συνθήκες ήταν πολύ άσχημες και επειδή μπήκα στη διαδικασία να τις καταγγείλω μέσω Facebook, να πω ότι για εννιάωρη καθημερινή εργασία, για σαββατοκύριακα απλήρωτα, για μπλοκάκι το οποίο έπρεπε να βγάλω μέσα στο ’16, τις τελευταίες μέρες του ’16, σε άμεσο χρόνο να πληρώσω και τα 150 ευρώ για να το εκδώσω. Άνεργη βέβαια, πού θα τα βρω; Βέβαια θα άνοιγε η τύχη μου, όπως μου είπαν εκείνοι. Επειδή είπα να καταγγείλω αυτό ως προσωπική μαρτυρία, μη αναφερόμενη σε συγκεκριμένα πράγματα, λες και δεν έχουμε δικαίωμα οι άνεργοι, όταν πάμε να περάσουμε μία διαδικασία συνέντευξης, να μπορέσουμε στην προσωπική μας σελίδα να πούμε αυτή την αθλιότητα που αντιμετωπίσαμε. Την κατήγγειλα και δέχτηκα φυσικά την επίθεση από τον κ. Βαξεβάνη, ότι το μόνο που καταφέρνω μέσα από αυτή την καταγγελία μου, είναι να γίνω μια «λέρα» του συστήματος ένα «κωλόπαιδο» και ό,τι χειρότερο. Και, φυσικά, βέβαια με «γκούγκλαρε» μέσα από το διαδίκτυο και είδε ότι «δεν υπάρχω πουθενά σαν δημοσιογράφος» και πώς εγώ η άσημη τόλμησε να αντιπαρατεθεί στον κ. Βαξεβάνη, ο οποίος προσέφερε βέβαια όλες αυτές τις απόλυτα «σωστές» και πολύ όμορφες εργασιακές συνθήκες. Γιατί μιλάμε για φασισμό, μιλάμε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δικαίωμα να καταγγείλουμε τη δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε. Πήγαμε να πιάσουμε μία δουλειά, δεν είπε κανείς ούτε κάτι υπερβολικό, ούτε κάτι παραπάνω, κατέθεσα αυτό που βίωσα. Μέσα σε όλα αυτά που δεχόμαστε είναι, Ζωή, και αυτή η ιστορία.

Ζ.Κ.: Νομίζω, Μαρία, ότι έχει τεράστια σημασία το γεγονός ότι εσύ τοποθετήθηκες και κατήγγειλες, χωρίς να έχεις κάτι να λαμβάνεις, ούτε να αναμένεις, δηλαδή κατέγραψες ουσιαστικά την εμπειρία σου. Είπα και προηγουμένως ότι είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι και άνθρωποι και χώροι και έντυπα που τα θεωρούσαμε ανεξάρτητα και αχειραγώγητα, βρίσκουν στην πορεία της διαδρομής, τον δρόμο και τη θέση τους. Για μένα η συνειδητοποίηση αυτή ήταν πικρή και για τον κ. Βαξεβάνη και για τον κ. Χαραλαμπόπουλο και για τον κ. Ζενάκο και για άλλες περιπτώσεις. Από εκεί και πέρα, όμως, να πούμε καθαρά, εγώ το λέω και το λέω αυστηρά, ότι εναπόκειται σε εμάς και να μιλάμε και να καταγγέλλουμε και να μην το αφήσουμε αυτό το πράγμα να εξαπλωθεί ως καθεστώς, γιατί αυτό στην πραγματικότητα θα σκεπάσει με ένα πέπλο, κάθε φωνή και θα αποκλείσει τους πολίτες από την πραγματική ενημέρωση.

Μ.Κ.: Ναι, γιατί πολλοί έσπευσαν να μου πουν ότι «κακώς έκανες, τώρα θα χάσεις όποια δουλειά μπορεί να σου προκύψει» και αυτός είναι ένας φόβος που θέλουν να σου περάσουν και βέβαια, θέλω να πω και μέσα από τις ενώσεις αυτές που έχουμε και μας εκπροσωπούν. Δυστυχώς, δεν έχουμε αυτή την ασπίδα προστασίας που θα έπρεπε να έχουμε, γιατί ήρθα σε πολλά ραντεβού κατόπιν αυτής της ανάρτησης που έκανα. Έγινα κατά κάποιο τρόπο λίγο διάσημη με αυτόν τον τρόπο, βέβαια έχω κέρματα στην τσέπη οφείλω να πω, παραμένω με τα κέρματα. Δουλειά δεν έχει προκύψει παρόλη αυτήν την ιστορία, τουλάχιστον έχω την αλήθεια. Είπα ότι αν αυτή η καταγγελία μου είναι η αιτία να βγω από τον χώρο της δημοσιογραφίας, μακάρι να είναι το κύκνειο άσμα μου μ’ αυτόν τον τρόπο, τουλάχιστον περήφανη και σε κοιτάω και στα μάτια  και το εννοώ και το γνωρίζουνε και εδώ όλοι οι φίλοι της ΕΡΤ open, που είμαι 2 ½ χρόνια εδώ στον αγώνα που γίνεται. Εξ αιτίας της ανεργίας μου είπαν να μη μένω στο σπίτι μου, να μη νιώθω αυτήν την κατάθλιψη, γιατί μου είπαν βέβαια ότι, αν πιάσω δουλειά στο Documento, δεν θα είμαι σπίτι και δεν θα παίρνω ψυχοφάρμακα, οπότε παίρνε τα 300 ευρώ και θα είσαι και πολύ καλύτερα και ευχαριστημένη και θα σε χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε εμείς, οπότε σου πουλάνε και αυτό το παραμυθάκι και θα ήθελα να συμπληρώσω…

Ζ.Κ.: … ότι με ένα χαρτζιλίκι εξαγοράζουν την αξιοπρέπεια.

Μ.Κ.: Ακριβώς.

Ζ.Κ.: Αυτό είναι ένα φαινόμενο και δυστυχώς είναι τρομακτικό αυτό το φαινόμενο να υιοθετείται και ως δήθεν ευεργεσία, γιατί κάποιοι αυτό διακινούν αυτήν όλη την περίοδο. Στα μηνύματα της κ. Κουτσούμπα στον Αντώνη Σιγάλα, υπάρχει προσφορά και για άλλο πρόσωπο, «τι δουλειά κάνει; Με τι ασχολείται;», γιατί επηρεάζοντας και διακινώντας αυτού του τύπου την φιλανθρωπία την υποτιθέμενη, επιτυγχάνεις την επιρροή. «Με τι ασχολείται;» και της απαντάει «με την εστίαση» και του απαντάει «όχι καλό αυτό», «όχι καλό», πώς να τον εξαγοράσουμε αυτόν αφού είναι στην εστίαση;

Μ.Κ.: Μάλιστα.

Ζ.Κ.: Λοιπόν, κοίταξε Μαρία, αυτό που έκανες εγώ το θεωρώ σπουδαίο, το θεωρώ δημιουργία υποδείγματος, γιατί ξέρω ότι είναι αληθινό, δεν έχει καμία σχέση με κατασκευασμένες ιστορίες για να πληγούν άνθρωποι. Αποδείχθηκε έξαλλου, σε επιβεβαίωσαν και άλλοι άνθρωποι, που υπήρξαν μάρτυρες αυτής της διαδικασίας.

Μ.Κ.: Ναι, υπήρξε συνάδελφος παρών.

Ζ.Κ.: Εγώ θεωρώ σπουδαίο να υπερασπίζεσαι την αλήθεια και την αξιοπρέπειά σου, θεωρώ σπουδαίο αυτό που είπες ότι «αν είναι να φύγω από τη δουλειά μου θα φύγω με το κεφάλι ψηλά».

Μ.Κ.: Ακριβώς.

Ζ.Κ.: Και είναι ακριβώς αυτό που λέω και για την περίπτωση του Unfollow, επειδή ακούω και λένε «δεν βγαίνανε οικονομικά τα παιδιά …». Δεν βγαίνεις; Κλείσ’ το, μην το πουλάς. Μην πουλάς αυτό στο οποίο άνθρωποι εναπόθεσαν και την πίστη και την ελπίδα τους και τις αξίες τους, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν τα πουλάνε αυτά και δεν πουλιούνται έχουν τίμημα, δεν έχουνε τιμή.

Μ.Κ.: Ναι, δεν ξέρουμε ποιοι είναι άνθρωποι πια και πόσο γρήγορα μεταλλάσσονται.

Ζ.Κ.: Εγώ, να σου πω την αλήθεια, μολονότι έχω ζήσει πολλά, δεν το πιστεύω αυτό. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν και ποιότητα και ηθικό έρμα και διάκριση. Δεν πρέπει να φτάσουμε να πιστεύουμε ότι είναι όλα διαβρωμένα, είναι όμως πολύ κλονισμένη η κοινωνία και εκεί υπάρχει ένα καθήκον να τη στηρίξουμε και να την εμψυχώσουμε. Θα τη στηρίξουμε, όμως, και θα την εμψυχώσουμε με αλήθειες, όχι με ψέματα, όχι με στημένους μύθους και ανδρείκελα, που άλλο δείχνουν και άλλο είναι. Θα την εμψυχώσουμε και με το παράδειγμά μας. Εσύ ότι 2 ½ χρόνια άνεργη είσαι εδώ και προσφέρεις εθελοντικά και ταυτόχρονα δίνεις μία μάχη ενημέρωσης, είναι για μένα ένα εμβληματικό παράδειγμα και ελπίζω, στο έχω πει και πριν από κάποιες μέρες, που για πρώτη φορά συναντηθήκαμε, γιατί δεν γνωριζόμασταν νωρίτερα, ελπίζω πραγματικά η στάση σου και η πρωτοβουλία σου να είναι η απαρχή ενός κινήματος πραγματικού και αποτελεσματικού, για την αχειραγώγητη ενημέρωση και για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων στην ενημέρωση, οι οποίοι δεν πρέπει ούτε να αισθάνονται τον εαυτό τους υπάλληλο, ούτε να δέχονται να γίνονται υπάλληλοι, ούτε κάποιοι να τους χρησιμοποιούν ως υπαλλήλους. Είναι λειτουργός ο δημοσιογράφος δεν είναι υπάλληλος, υπηρετεί μόνο την αλήθεια. Αυτήν πρέπει να αναζητά και αυτήν πρέπει να αναδεικνύει.

Μ.Κ.: Λοιπόν, λίγο πριν κλείσουμε, γιατί νομίζω ελάχιστα λεπτά έχουν μείνει, η Πλεύση Ελευθερίας θα προχωρήσει μόνη της, τελικά;

Ζ.Κ.: Η Πλεύση Ελευθερίας είναι μία μάχη, δεν είναι ένα γραφειοκρατικό κατασκεύασμα, είναι μια μάχη. Τη  μάχη θα τη δώσουν αυτοί που είναι έτοιμοι να τη δώσουν και θα τη δώσουμε με ανθρώπους καθαρούς και έτοιμους να αναλάβουν και την ευθύνη και το κόστος. Δεν είναι εύκολη μάχη, είναι πολύ δύσκολη μάχη. Είναι μάχη απελευθέρωσης, δεν είναι αστείο πράγμα και την δίνουμε από την αρχή από το μηδέν, χτίζουμε το καράβι μας μόνοι μας, χωρίς χορηγούς, χωρίς χρήματα χωρίς τίποτα, χωρίς, φυσικά, και εργαζομένους και θέσεις εργασίας. Είναι αστεία αυτά τα οποία ειπώθηκαν. Δεν έχει ούτε εργαζομένους ούτε αποσπασμένους, ούτε τίποτα τέτοιο η Πλεύση Ελευθερίας. Το θεωρώ περιττό να το επισημάνω, θα έπρεπε να είναι γνωστό αλλά επειδή στις καρικατούρες που δημιουργούνται, και σε όλη τη μάχη των εντυπώσεων, κάποιοι μπορεί να πίστεψαν ότι έχει εργαζομένους  η Πλεύση Ελευθερίας και τους βασανίζει, δεν έχει. Έχει εμάς τους εθελοντές, είμαστε άνθρωποι που εργαζόμαστε πάρα πολύ σκληρά, αυτό είναι αλήθεια. Βαράμε και πάρα πολλές ώρες. Εγώ είναι γνωστό ότι ως Πρόεδρος της Βουλής, καθόμουνα και  δεκαοχτώ και είκοσι , και είκοσι δύο και είκοσι τέσσερις ώρες στη Βουλή και αυτή ήταν η υποχρέωσή μου. Δε θα βγω να ζητήσω από κανέναν βαρέα και ανθυγιεινά, ούτε χρέωσα ούτε μισό καφέ μου στη Βουλή όταν ήμουνα Πρόεδρος. Τι εννοώ: Δεν είναι επιχείρηση η μάχη για να την κάνεις με ωράριο. Είναι ένα καθήκον. Είμαι σίγουρη ότι θα τη δώσουμε με τους ανθρώπους που πρέπει και είναι έτοιμοι, γιατί πολύ απλά  όσοι προσδοκούν άλλα πράγματα, όσοι δεν αντέχουν, όσοι έρχονται από αλλού, θα βρουν το δρόμο τους και τον προορισμό τους και θα φροντίσουμε και εμείς. Εγώ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφήσω να διακυβευθεί αυτή η προσπάθεια. Δεν θα  αδικήσω κανέναν, αλλά δεν θα αφήσω και κανέναν μα κανέναν να υπονομεύσει την προσπάθειά μας.    

Μ.Κ.: Πολύ ωραία, λοιπόν, κλείνουμε τη σημερινή μας κουβέντα. Πήραμε λίγο χρόνο και από την  επόμενη εκπομπή.

Ζ.Κ.: Μας τον έδωσαν.

Μ.Κ.: Μας τον χαρίσανε να ευχηθούμε καλή χρονιά.

Ζ.Κ.: Καλή χρονιά.

 

Μ.Κ.: Το βασικό είναι να διατηρήσουμε τις αξίες μας, τις αλήθειες μας, την αξιοπρέπειά μας, που προσπαθούν λίγο να μας τις ταρακουνήσουν, όμως εμείς θα μείνουμε εκεί δυνατοί και πολύ δυναμικοί. Λοιπόν να χαιρετήσω. Ευχαριστούμε πολύ τους ακροατές που ήτανε σήμερα στην παρέα μας . Παραμένετε συντονισμένοι στην ΕΡΤ-open, 106,7 στα fm, www.ert-open.com, είναι η διεύθυνσή μας που μας ακούτε όχι μόνο από την Ελλάδα, τα μηνύματά σας δείχνουν ότι μας ακούτε από όλον τον κόσμο και μας κάνετε πολύ χαρούμενους. Πολλά φιλιά, να είστε  καλά, δυνατοί και αποκαλυπτικοί τη νέα χρονιά. Γεια σας.