09.12.22

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Συνέντευξη στη Βασιλική Πολύζου (09/12/2022)

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στη ραδιοφωνική εκπομπή της Βασιλικής Πολύζου στον Αρτ FM 90,6

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΟΛΥΖΟΥ: Η διαφθορά στην Ελλάδα ανθεί. Το αντιλαμβανόμαστε και από τα δημοσιεύματα στο εξωτερικό. Προφανώς και δεν είναι πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τη σημερινή Κυβέρνηση. Αρχίζω να αναρωτιέμαι μήπως βρίσκεται στο DNA του Έλληνα η έλλειψη διαφάνειας. Μήπως έτσι πέρασε στο υποσυνείδητο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Για τη διαφθορά αλλά και όχι μόνον, θα συζητήσουμε με την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Καλησπέρα σας, κυρία Πρόεδρε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλησπέρα σας, κυρία Πολύζου. Χαίρομαι που σας ακούω.

Β. Π.: Κυρία Κωνσταντοπούλου, κυρία Πρόεδρε αρχικά να ευχηθώ Χρόνια Πολλά και για τον μπαμπά σας, το Νίκο Κωνσταντόπουλο, αλλά και σε εσάς προσωπικά για τα γενέθλιά σας. Θέλω να μείνω λίγο…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Ευχαριστώ θερμά κυρία Πολύζου. Σας ευχαριστούμε.

Β. Π.: Θέλω, κυρία Κωνσταντοπούλου, να μείνω λίγο σε προσωπικό επίπεδο. Θέλω να ρωτήσω, αρχικά, πώς είναι και πώς εξελίσσεται η υγεία του κυρίου Κωνσταντόπουλου, του Νίκου Κωνσταντόπουλου. Είναι ένας άνθρωπος αποδεκτός σε κάθε πολιτικό χώρο σε όλη την κοινωνία και η περιπέτειά του μας συγκλόνισε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η υγεία του Νίκου του Κωνσταντόπουλου εξελίσσεται ευτυχώς πολύ θετικά. Υπάρχει μία σταθερά έτσι βελτιωμένη κατάσταση. Έχει επανέλθει στο σπίτι του, έχει επανέλθει σε συνθήκες κανονικές μετά από τρεις εβδομάδες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου έδωσε ο ίδιος μια μάχη ζωής, πάλεψε πραγματικά με τρόπο παλικαρίσιο και βέβαια πάλεψαν στο πλευρό του με τρόπο συγκινητικό, γιατροί, νοσηλευτές, το προσωπικό του νοσοκομείου Σωτηρία, της ΜΕΘ της Πνευμονολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής, οι γιατροί του Γεννηματάς όπου έγινε κατ’ επείγον εμβολιασμός και επίσης από το Ιατρικό Αθηνών, ο Γιώργος ο Αποστολόπουλος και ο Βασίλης ο Αποστολόπουλος ήταν δίπλα μας. Ήτανε πάρα πολύ σημαντικό ότι πλαισιώθηκε ο πατέρας μου με έναν τρόπο πραγματικά συγκινητικό και ότι μπόρεσε να ξεπεράσει αυτή την περιπέτεια και εγώ είμαι πραγματικά ευγνώμων σε όλους τους ανθρώπους που συνέβαλαν και σήμερα, μιας και είναι της Αγίας Άννης, θέλω να ευχαριστήσω μια γιατρό που ήταν φύλακας- άγγελος, την Άννα Κυριακούδη, από τους γιατρούς της ΜΕΘ που ήταν πραγματικά από πάνω του και εξακολουθεί να τον παρακολουθεί, μια γυναίκα πραγματικά ταγμένη στο καθήκον, που με πολλή – πολλή - πολλή δουλειά και πάρα πολλή έγνοια φρόντισε για να έχει ο πατέρας μου ότι χρειαζόταν.

Β. Π.: Και προφανώς το βλέπει ως λειτούργημα και όχι ως επάγγελμα. Πολύ σημαντικό κυρία Κωνσταντοπούλου. Και κάτι τελευταίο και κλείνουμε. Ο κύριος Λιάγκος…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Πολύζου αν μου επιτρέπετε, ήτανε πραγματικά εντυπωσιακό για μένα πόσοι άνθρωποι μέσα σε αυτή τη συνθήκη έχουν καταφέρει να μπορούν να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, πολλές φορές όχι με τη βοήθεια της Πολιτείας και πολλές φορές σε πείσμα των εμποδίων που θέτει η Πολιτεία και έτσι πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η Υγεία, εγώ πάντοτε το έλεγα, τώρα μπορώ να το λέω και από μία προσωπική εμπειρία, η Υγεία είναι κορυφαίο θεμελιώδες αγαθό και οι άνθρωποι που δουλεύουν στον χώρο της Υγείας πρέπει να στηρίζονται με όλους τους τρόπους, γιατί αυτό που προσφέρουν είναι ανεκτίμητο.

Β. Π.: Και όχι με χειροκροτήματα κυρία Κωνσταντοπούλου. Να το λέμε και να το δείχνουμε στην πράξη.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλό είναι και το χειροκρότημα, αλλά αν δεν συνοδεύεται από την θετική στήριξη, μένει ακριβώς στην επίφαση.

Β. Π.: Εγώ θα πω μόνο ότι ο κύριος  Νίκος Κωνσταντόπουλος απέδειξε για άλλη μια φορά, κυρία Κωνσταντοπούλου, ότι ήταν μαχητής, είναι και θα είναι για πάντα. Αυτό καταγράφεται και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά. Λοιπόν και είχε…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Έτσι είναι και αυτό του λέω.

Β. Π.: Και καλά κάνετε και αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο για να συζητήσουμε, γιατί η Υγεία, είπαμε, είναι το υπέρτατο αγαθό. Πάμε, λοιπόν, στα δικά μας κυρία Κωνσταντοπούλου. Ζούμε ένα νέο 2008 κυρία Κωνσταντοπούλου; Τέτοιες μέρες, αν δεν κάνω λάθος, που δεν κάνω, καιγόταν η Ελλάδα για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Τώρα έχουμε τον πυροβολισμό του Κώστα Φραγκούλη, από αστυνομικό, βέβαια. Και αυτός, 16 ετών είναι. Ήταν.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε να δείτε, νομίζω εμείς το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Νομίζω ότι εάν δεν γίνει αντιληπτό ότι η εξουσία η Δικαστική, η λειτουργία η Δικαστική, πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι τα θύματα αστυνομικής βίας είναι ταυτόχρονα θύματα των Δικαστικών εκείνων αποφάσεων, οι οποίες, αντί να τιμωρούν και αντί να αποτρέπουν την επόμενη δολοφονία, χαϊδεύουν τον δράστη και ενθαρρύνουν το επόμενο έγκλημα. Το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες, μετά την αναίρεση της αναγνώρισης ελαφρυντικού στον Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το γεγονός ότι κινήθηκαν μηχανισμοί και πάλι και ενώ υπήρξε απόφαση ομόφωνη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την ανατροπή του ελαφρυντικού και για τον επανεγκλεισμό Κορκονέα, ότι μέσα σε δύο μήνες ανατράπηκε πάλι η απόφαση αυτή με μια προκλητική μεθόδευση, η οποία οδήγησε σε νέα αναγνώριση ελαφρυντικού, για την οποία μάλιστα βάλανε μπροστά τους ενόρκους, ότι δήθεν οι ένορκοι οι οποίοι δεν είχαν ούτε τη διαδικασία παρακολουθήσει, ούτε με οποιονδήποτε τρόπο συμμετάσχει στη δίκη, ότι δηλαδή δήθεν τέσσερις άσχετοι ένορκοι αποφάσισαν ότι ο Κορκονέας έχει ελαφρυντικό χωρίς να ακούσουν ούτε τους μάρτυρες, ούτε να διαβάσουν τα στοιχεία, ούτε να διαβάσουν τι έγινε στην προηγούμενη δίκη, αυτό το γεγονός είναι μια βαριά ευθύνη του Δικαστηρίου εκείνου της Λαμίας και των συγκεκριμένων ενόρκων, για το έγκλημα που διαπράχθηκε πριν από τρεις μέρες. Για το θύμα αυτό που υπήρξε πριν από τρεις μέρες και πάλι από σφαίρα αστυνομικού. Διότι το μήνυμα που εξέπεμψε, δυστυχώς, η Δικαιοσύνη, κυρία Πολύζου, ήταν ότι είναι επιτρεπτό ένας αστυνομικός να πυροβολεί πολίτη, να πυροβολεί στο ψαχνό, να πυροβολεί ακόμα και ένα παιδί, όχι απλώς χωρίς νόμιμο δικαίωμα, αλλά και χωρίς κανέναν λόγο.

Β. Π.: Και χωρίς, ουσιαστικά, κυρία Κωνσταντοπούλου, κυρία Πρόεδρε, δεν συμβάδιζε αυτό που έκανε με το πρωτόκολλο της αστυνομίας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Υπάρχει, κυρία Πολύζου, Νόμος σε σχέση με την χρήση όπλων από αστυνομικούς, ο οποίος προβλέπει με πάρα πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τις διαβαθμίσεις της αστυνομικής αντίδρασης σε κάποια παράνομη πράξη. Υπάρχουν οι προειδοποιήσεις, υπάρχουν οι άλλου είδους ενέργειες και αν φτάσει στην ακραία περίπτωση της οπλοχρησίας, ο αστυνομικός έχει τη δυνατότητα ενός πυροβολισμού εκφοβισμού, δηλαδή χωρίς να πλήξει άνθρωπο ή πυροβολισμού ακινητοποίησης σε ακραίες περιπτώσεις, δηλαδή για να σταματήσει σε περίπτωση καταδίωξης για κάποιο κακούργημα και όχι βέβαια για ευτελείς ενέργειες όπως είναι το η μη πληρωμή του πρατηρίου.

Β. Π.:  Και όχι στο κεφάλι κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι. Ο πυροβολισμός στο κεφάλι κυρία Πολύζου είναι ο πυροβολισμός εξουδετέρωσης, που θα πει ανθρωποκτόνος πυροβολισμός. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι μου προξενεί εντύπωση, την ώρα που μπαίνουν στη φυλακή άνθρωποι για ήσσονα αδικήματα, προφυλακιζόμενοι, μου προξενεί εντύπωση ότι διάβασα πριν από λίγο, ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης για τον συγκεκριμένο αστυνομικό που δεν δίστασε να βγάλει όπλο και να πυροβολήσει στο κεφάλι έναν άνθρωπο και μάλιστα ένα παιδί, ήταν κατ’ οίκον περιορισμός. Νομίζω ότι αυτού του είδους η Δικαστική αντιμετώπιση είναι προκλητική για την κοινωνία, προσβλητική του κοινού περί δικαίου αισθήματος που έχει σημασία και βεβαίως είναι ενθαρρυντική και νέων, αυτό είναι το πιο σοβαρό και το πιο τρομακτικό, είναι ενθαρρυντική νέων εγκλημάτων.

Β. Π.: Μάλιστα. Κυρία Κωνσταντοπούλου, κυρία Πρόεδρε, πιστεύετε και αν συμφωνείτε με αυτά που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ευσταθούν και ότι για παράδειγμα αν κλέψεις είκοσι ευρώ δέχεσαι μία σφαίρα, ενώ αν κλέψεις σπίτια γίνεσαι βουλευτής.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο ΣΥΡΙΖΑ τα λέει προφανώς από εμπειρία με δεδομένο ότι δυστυχώς, είναι μια πολιτική δύναμη που ενώ άλλα πράγματα ευαγγελίστηκε και άλλα πράγματα υποσχέθηκε, υπήρξε πρωτεργάτρια η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Τσίπρας, οι Υπουργοί του υπήρξαν πρωτεργάτες σε όλη τη νομοθεσία των πλειστηριασμών, των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αυτών δηλαδή των διαδικασιών με τις οποίες μπορεί να σου πάρουν το σπίτι χωρίς να το καταλάβεις, με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς να μπορείς να αμυνθείς, χωρίς να μπορείς να βρίσκεσαι καν εκεί να επιλέξεις, να αντιτάξεις επιχειρήματα, στοιχεία και να ακυρώσεις τη διαδικασία. Είναι μια τρομακτική διαδικασία αυτή που έφερε ο κύριος Τσίπρας με τον κύριο Κοντονή τότε, πριν τα σπάσουνε για λόγους εξουσίας και όχι αρχής, μια τρομακτική διαδικασία για την οποία θέλω να σας πω ότι, το ξέρετε άλλωστε, εγώ από την πρώτη στιγμή έκανα ενέργειες, ήδη από τότε, από το 2016 – 2017 και στις 17 του Γενάρη θα συζητηθεί και ελπίζω ότι θα είμαστε μαζί με τον πατέρα μου για να υποστηρίξουμε την αίτηση αυτή ακύρωσης, η αίτηση ακύρωσης που έχουμε κάνει, είχα κάνει και εγώ προσωπικά ως Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και άλλοι συναγωνιστές και από την Πλεύση Ελευθερίας και από το Κίνημα Δεν Πληρώνω και απλοί άνθρωποι που έχασαν το σπίτι τους, κατά ακριβώς της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Θα γίνει αυτή η δίκη στο Συμβούλιο Επικρατείας και είναι μια δίκη στην οποία θα ακουσθεί βεβαίως και η άποψη που διατύπωσε ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση για αυτή την αίτηση ακύρωσης. Ότι δηλαδή πρέπει να απορριφθεί και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Βραβείο λοιπόν υποκρισίας και διγλωσσίας και εξαπάτησης σε αυτούς οι οποίοι άλλα υποσχέθηκαν…

Β. Π.: Προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …άλλα έκαναν, άλλα μετεκλογικά και τώρα προσπαθούν ξανά να πείσουν τον κόσμο να τους πιστέψει, προσπαθούν ξανά να εξαπατήσουν τον κόσμο να ξεγελαστεί και να τους ψηφίσει και ο κόσμος θα πρέπει να είναι πάρα πάρα-πάρα πολύ προσεκτικός να μην ξαναπατήσει σάπιο σανίδι, να μην ξαναπατήσει μπανανόφλουδα, να μην την ξαναπατήσει γενικώς, κυρία Πολύζου μου, γιατί δεν έχουμε…

Β. Π.: Και να μην πιστεύει πολύ εύκολα και να κοιτάξει το πρόγραμμα του κάθε κόμματος πριν ψηφίσει κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Πολύζου, θα έλεγα να κοιτάξει το πρόγραμμα, αλλά, κυρίως, να κοιτάξει και τις πράξεις. Γιατί από λόγια, ξέρετε, όλοι έχουν να πουν, οι πράξεις όμως του καθενός και η διαδρομή του είναι εκείνη που τελικά μπορεί να δώσει τις εγγυήσεις για το εάν μπορεί να τηρηθεί, μπορούν να τηρηθούν οι δεσμεύσεις ή αν μιλάμε για πρόσωπα ασυνεπή και διαβλητά και αναξιόπιστα.

Β. Π.: Κυρία Κωνσταντοπούλου, κυρία Πρόεδρε, είχατε βοηθήσει μία οικογένεια να μη χάσει το σπίτι της σε πλειστηριασμό. Θέλω, λοιπόν, να μου πείτε γιατί έχει αποτύχει η Πολιτεία να ενσωματώσει τους Ρομά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω ότι συνολικά, στα χρόνια ειδικά των μνημονίων και όλης της οικονομικής δυσπραγίας, οι Κυβερνήσεις λειτούργησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό αξιοποιώντας τα κοινωνικά αντανακλαστικά αυτοματισμού, τους κοινωνικούς αυτοματισμούς και προσπαθώντας κάθε φορά να ενοχοποιήσουν μία κοινωνική κατηγορία που μπορεί να μην ήτανε εναρμονισμένη με την πλειοψηφία. Έτσι έχει γίνει και με τους Ρομά. Διαχρονικά υπάρχει ένας ρατσισμός, πολύ εντονότερος έγινε αυτός ο ρατσισμός την περίοδο των μνημονίων ακριβώς γιατί… όπως στοχοποίησε ο ρατσισμός αυτός και άλλες κοινωνικές κατηγορίες. Στην περίοδο του κορονοϊού είδαμε τον ρατσισμό και την στοχοποίηση να κατευθύνεται στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Είναι μια τεχνική, θα έλεγα, των Κυβερνήσεων να προσπαθούν να στρέψουν τους πολίτες τον έναν εναντίον του άλλου, για να αποφύγουν τις μεγάλες κοινωνικές αναταραχές και τις κοινωνικές αντιδράσεις. Οι Ρομά είναι μια φυλή που έχει αναγνωρισθεί ότι πρέπει να τυγχάνει ειδικής προστασίας. Θεωρούνται ευάλωτη ομάδα ακριβώς λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κουλτούρας, του τρόπου διαβίωσης. Η Ελληνική Πολιτεία, ενώ θα έπρεπε να τους εγγυάται τουλάχιστον τα βασικά, σε πάρα πολλές περιπτώσεις τους καταδιώκει. Η οικογένεια αυτή την οποία είχα τότε βοηθήσει είναι μια οικογένεια πλήρως ενσωματωμένη στην κοινωνία, δηλαδή τα μέλη της εργάζονται, τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και διαπρέπουν και παρόλα αυτά στοχοποιήθηκαν επειδή είναι Ρομά και θέλησε ο Δήμος εκεί της περιοχής να τους… όχι απλώς να τους πάρει το σπίτι, αλλά να αποκλείσει και κάθε πιθανότητα να ξανακατοικηθεί το σπίτι τους, δηλαδή τους γκρέμισε το σπίτι. Έχασε, βέβαια, στα δικαστήρια τις δίκες, έκρινε η Δικαιοσύνη ότι η οικογένεια είχε το δίκιο και αυτό αποτελεί ένα μάθημα και ένα… και μία νίκη. Από την άλλη όμως πλευρά, η εμπειρία του να βγαίνουν τα μικρά παιδιά, βρέφη, παιδιά έξι-επτά-οκτώ εννιά ετών από τα σπίτια τους συνοδεία αστυνομικών, επειδή επισπεύδει μια τέτοια διαδικασία η Δημοτική Αρχή, είναι μία εμπειρία που μας κατατάσσει στα μη πολιτισμένα κράτη. Διότι ένα πολιτισμένο κράτος και ένα κράτος δικαίου ποτέ δεν μπορεί να επιτρέπει τέτοιου είδους μεταχείριση, ούτε για ευάλωτες ομάδες, ούτε για οικογένειες, ούτε βέβαια για μικρά παιδιά.

Β. Π.: Αποδεικνύεται κυρία Κωνσταντοπούλου, κυρία Πρόεδρε ότι μάλλον δεν θέλουν κάποιες Κυβερνήσεις να έχουμε ένα κράτος δικαίου και ισότητα. Πολύ σημαντικό αυτό, διότι εάν θέλανε θα μπορούσαν να το έχουν λύσει αυτό το… και επιλύσει αυτό το πρόβλημα, κατά την ταπεινή μου άποψη.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πολύ σωστά το λέτε και είναι εξάλλου και το θεσμικό πλαίσιο και το διεθνές και το υπερεθνικό, είναι σαφές σε αυτά τα αντικείμενα. Γι’ αυτό λέω ότι είναι ζήτημα πολιτισμού και του εάν κατατασσόμαστε ως χώρα στα πολιτισμένα κράτη.

Β. Π.: Και αποδεικνύεται, άλλωστε, από αυτά που είπατε για την ομάδα, για την οικογένεια αυτή  η οποία εργάζεται και δεν έχει τη στήριξη ώστε να πάει λίγο παραπάνω. Πάμε παρακάτω κυρία Κωνσταντοπούλου. Σας κάλυψαν οι πολιτικοί αρχηγοί και με όσα είπαν στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις και την ΕΥΠ ή θεωρείτε ότι κινήθηκαν, να το πω, στη λογική του να είχαμε να λέγαμε για άλλη μια φορά;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για άλλη μια φορά, κυρία Πολύζου, κινήθηκαν στην τακτική της υποκρισίας, των αλληλοκατηγοριών αλλά εκ του ασφαλούς, γιατί και οι δύο αντιμαχόμενοι, καί ο κύριος Μητσοτάκης καί ο κύριος Τσίπρας έχουν να φοβηθούν ο ένας τον άλλον και επομένως κρατάνε τις ισορροπίες μέχρι εκεί που δεν θίγονται προσωπικά. Το ζήτημα των παρακολουθήσεων είναι μείζον, το ζήτημα του ότι υπήρξε προσωπική εμπλοκή του Πρωθυπουργού στις παρακολουθήσεις πάρα πολλών ανθρώπων - και είμαι βέβαιη ότι δεν έχουν αποκαλυφθεί όλα τα πρόσωπα που παρακολουθούνταν - είναι μείζον. Από την άλλη πλευρά επειδή καί ο κύριος Τσίπρας έχει λερωμένη τη φωλιά του κινείται μέσα στο πλαίσιο που ξέρει ότι είναι γι’ αυτόν ασφαλές. Η πραγματικότητα είναι, κυρία Πολύζου, ότι η ΕΥΠ, διαχρονικά ήταν και χρησιμοποιούνταν σαν παραμάγαζο της κάθε Κυβέρνησης και του κάθε Πρωθυπουργού. Δεν έχει καμία σχέση αυτή η δομή και αυτή η υπηρεσία με την Εθνική Ασφάλεια, ούτε μπορεί να έχει με τέτοιες διαδικασίες, γι’ αυτό εμείς έχουμε προτείνει την κατάργησή της ΕΥΠ, την δημιουργία μιας Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας η οποία θα έχει εξειδικευμένο προσωπικό όχι από την ελληνική αστυνομία. Δε νοείται να απαρτίζεται μια τέτοια υπηρεσία από αστυνομικούς οι οποίοι μετακινούνται κατά το δοκούν, τη μία είναι σε πολιτικά γραφεία και την άλλη είναι στην ΕΥΠ, ούτε μπορεί να είναι μία υπηρεσία τόσο ευάλωτη και τόσο συνδεδεμένη με το Πρωθυπουργικό Γραφείο και με πολιτικούς αρχηγούς ή με άλλα πολιτικά γραφεία.

Β. Π.: Πόσο μάλλον όταν υπάγεται στο Μαξίμου η ΕΥΠ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς. Με απόφαση, εν προκειμένω, του κυρίου Μητσοτάκη. Αλλά και επί κυρίου Τσίπρα, ο Ρουμπάτης επί καθημερινής βάσεως ήταν συνομιλητής, συνδαιτυμόνας, περίμενε απέξω από το γραφείο, τροφοδοτούσε, έπαιρνε οδηγίες, έπαιρνε εντολές. Θέλω να πω, δηλαδή, με αυτό ότι αυτά δεν έχουν καμία σχέση με μία λειτουργία Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας η οποία πρέπει να ασχολείται με απειλές κατά της ασφάλειας της χώρας και όχι με τις προσωπικές ανασφάλειες του κάθε Πρωθυπουργού ή την προσωπική ατζέντα του κάθε Πρωθυπουργού. Δεν είναι αυτό, δεν μπορεί να είναι αυτό Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, ούτε μπορεί να είναι Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας στην υπηρεσία κομματικών αντιπάλων σε εσωτερικές εκλογές κοινοβουλευτικών ή μη κοινοβουλευτικών κομμάτων, ούτε μπορεί μια τέτοια υπηρεσία να παίρνει εντολές, οδηγίες και να τροφοδοτεί με υλικό τον ανιψιό του Πρωθυπουργού και εντεταλμένο Διευθυντή του γραφείου του. Όλα αυτά πάλι μας βάζουν σε ένα πλαίσιο και σε ένα πεδίο μη πολιτισμένης χώρας…

Β. Π.: Και μη Δημοκρατικό.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Ακριβώς.

Β. Π.: Κυρία Κωνσταντοπούλου, κυρία Πρόεδρε, ποιες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη, πολύ σύντομα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Είμαστε στη φάση όπου έχει διατυπωθεί η Εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή των φυσικών αυτουργών, των κατηγορουμένων, δηλαδή, για τη δολοφονία. Εμείς αυτή τη στιγμή πρόκειται να υποβάλλουμε και επιπλέον στοιχεία προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που θα κρίνει για την παραπομπή. Οι πληροφορίες που συλλέγουμε και η δουλειά που κάνουμε έχει να κάνει με τη διερεύνηση όλου του φάσματος των εμπλεκομένων προσώπων. Δηλαδή καί ενδεχομένων ηθικών αυτουργών καί άλλων συμμετόχων, που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, διότι πιστεύουμε ότι δεν ήταν μία μεμονωμένη ενέργεια δολοφονίας, αλλά μια πιο σύνθετη ιστορική στιγμή αν θέλετε, η στιγμή της δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη.

Β. Π.: Μάλιστα. Αλήθεια κυρία Κωνσταντοπούλου, με τον Αλεξάντερ Βίννικ έχετε επαφή; Πού βρίσκεται;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Αλεξάντερ Βίννικ βρίσκεται στις φυλακές, προφυλακισμένος στη φυλακή του Σαν Φρανσίσκο. Εχθές μιλήσαμε, είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία. Μάλιστα με συγκίνησε γιατί με πήρε να μου ευχηθεί για τα γενέθλιά μου που τα θυμήθηκε. Είναι σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, είναι πάρα πολύ δύσκολη η επικοινωνία, διότι υπάρχει ένα σύστημα επικοινωνίας πολύ προβληματικό που δεν επιτρέπει, πάρα πολλές φορές ενώ καλεί εκείνος και απαντάω εγώ δεν επιτρέπεται η σύνδεση. Η δίκη του είναι σε μια διαδικασία προδικαστική που τρενάρει εξαιρετικά και έτσι ο άνθρωπος αυτός ενώ έχει αθωωθεί αμετακλήτως στην Γαλλία, ενώ έχει εκτίσει αυτήν την μικρή πλημμεληματική ποινή που του επιβάλανε για τα προσχήματα και ουσιαστικά για να δικαιολογήσουν την ταλαιπωρία του, ενώ αυτή τη στιγμή δεν δικαιολογείται το να βρίσκεται στην Αμερική, ουσιαστικά με δεύτερη απαγωγή παραδόθηκε, με τεράστια ευθύνη της Κυβέρνησης εκείνες τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, παρόλα  αυτά συνεχίζεται η Οδύσσεια του, συνεχίζει να ταλαιπωρείται και να βασανίζεται. Εγώ βεβαίως και δεν θα τον εγκαταλείψω, θα είμαι πάντα στο πλευρό του και εξακολουθώ να είμαι στο πλευρό του, είμαι καί δικηγόρος Νέας Υόρκης οπότε έχω τη δυνατότητα καί στις Ηνωμένες Πολιτείες να τον υποστηρίξω και είμαι σε στενή συνεργασία και με τον συνάδελφο Δημόσιο Υπερασπιστή που τον έχει αναλάβει εκεί.

Β. Π.: Μάλιστα. Κυρία Κωνσταντοπούλου ελπίζω η Οδύσσεια του Βίννικ να μην κρατήσει μόνο δέκα χρόνια. Λοιπόν, κλείνοντας κυρία Κωνσταντοπούλου, θέλω να μου πείτε, υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα; Και γιατί σας θέτω το ερώτημα αυτό; Διότι σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια το 2021 η Ελλάδα κατέχει την εξηκοστή θέση ανάμεσα σε εκατόν ογδόντα χώρες ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. Δηλαδή, ουσιαστικά, κυρία Κωνσταντοπούλου, κυρία Πρόεδρε, η χώρα μας παραμένει στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Τομέα της Διαφάνειας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι και η μέρα σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς…

Β. Π.:  Είναι η Παγκόσμια βέβαια, γι’ αυτό το θέτω το ερώτημα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και πολύ καλά κάνετε και το θέτετε και το υπενθυμίζετε. Δυστυχώς υπάρχει υψηλότατος δείκτης καί διαφθοράς καί διαπλοκής στη χώρα μας, που καταλαμβάνει κομβικά κομμάτια της πολιτειακής και πολιτικής λειτουργίας και τις τρεις εξουσίες, Κυβερνητική, Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική. Καταλαμβάνει τη λειτουργία του κράτους συνολικά και έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτό έχω την… έτσι ανάγκη να υπογραμμίσω, έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη φύση και τη λειτουργία των κομμάτων και των Κυβερνήσεων στη χώρα μας. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν εδώ και δεκαετίες κόμματα και Κυβερνήσεις που αποτελούνται από πρόσωπα ιδιοτελή, που καλλιεργούν στους πολίτες την αίσθηση ότι για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, πρέπει να συναλλαγούν με κάποιον. Ότι, τελικώς, το να σου γίνει σεβαστό το δικαίωμα είναι κάποιου είδους χάρη για την οποία πρέπει να είσαι ευγνώμων ή για την οποία πρέπει να προκαταβάλεις αντίτιμο. Αυτά είναι μια λειτουργία συνδεδεμένη πραγματικά με τα κόμματα και θα πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο της πολιτικής και το μοντέλο των πολιτικών, αν θέλουμε και η κοινωνία η οποία έχει όχι απλώς στενάξει, έχει βογγίξει και αγανακτήσει υπό το βάρος της διαφθοράς, να μπορέσει να ορθοποδήσει και να μπορέσει να ελπίσει ότι ζούμε σε μια χώρα στην οποία κάποια στιγμή τα πράγματα μπορεί να λειτουργούν για τους πολίτες, στην υπηρεσία των πολιτών και όχι στην υπηρεσία συμφερόντων και ιδιοτελών στοχεύσεων.

Β. Π.:  Μάλιστα, κυρία Κωνσταντοπούλου. Με πιέζει ο χρόνος, πρέπει να ολοκληρώσουμε. Να σας ευχαριστήσω θερμότατα και να μην ξεχνάμε, κυρία Πρόεδρε, κυρία Κωνσταντοπούλου αυτό που έχει πει ο Φρόιντ: ότι το πρώτο προαπαιτούμενο του Πολιτισμού, είναι η Δικαιοσύνη. Εύχομαι κάποια στιγμή να το καταλάβουμε σε αυτή τη χώρα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το πιστεύω βαθιά κυρία Πολύζου, ότι η Δικαιοσύνη είναι πραγματικά πυλώνας καί για την Δημοκρατία καί για την κοινωνία. Είναι απαραίτητο στοιχείο, γι’ αυτό και παλεύω τόσο πολύ για να αποκαταστήσουμε τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα και για τις εύστοχες ερωτήσεις σας και για την πάντοτε φρέσκια και καθαρή ματιά σας και θα χαρώ ξανά να τα πούμε σύντομα.

Β. Π.:  Και τηλεοπτικά θα τα πούμε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και τηλεοπτικά, με πολλή χαρά.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΟΛΥΖΟΥ: Φυσικά κυρία Κωνσταντοπούλου. Και εμείς ευχαριστούμε θερμά που πάντα αποδέχεστε την πρότασή μου. Να είστε καλά. Γεια σας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Καλή σας μέρα.